Енергична и емоционална, с изострени сетива за справедливост и доброта, Таня Голева се определя като непоправим мечтател. Бургазлийката има много интереси, обича пътешествията, увлича се от музиката и фотографията. Една от големите й страсти обаче е кулинарията, която от детинство я зарежда с позитивна енергия. Като малка е приготвяла сладки, а сега с радост измисля вкусни, разнообразни и нестандартни гозби за семейството си. С най-голяма наслада приготвя сладкиши.
Кухнята винаги е била сърцето на дома й. Чрез блога на Таня „Вкусно и сладко“ там може да надникне всеки, който се интересува от кулинария. Рецептите в блога са от стари кулинарни книги, бабини тефтери или кулинарни списания, но винаги с някаква нейна импровизация. Много от тях са авторски, плод на среднощни вдъхновения. „Обожавам да експериментирам с непознати за мен продукти, билки и подправки - разказва Таня. - За мен няма по-хубаво от уханието на домашно приготвена храна, споделена с близки хора. Радват ме обикновените неща като сладките приказки на чаша вино със семейството ми и късните вечерни разходки.
Тай пилешко с къри и ананас
Необходими продукти
300 г нарязано на хапки пилешко месо от бут
За маринатата
сол
черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
50 мл кокосова сметана
За ястието
3 глави лук шалот
2-3 скилидки чесън
1 люта чушка
3 пиперки - зелена, червена и жълта
щипка джинджифил
3-4 нарязани на ситно листа босилек
1ч.л. къри
сокът на 1/3 лайм
2-3 с.л. ананас от консерва, нарязан на ситно
200 мл кокосова сметана
листа от пресен лук за декорация или пресни листа мента
Начин на приготвяне
1. Пилешкото месо се обезкостява, кожата се отстранява, нарязва се на хапки. Посолява се, поръсва се с черен пипер и щипка индийско орехче. Полива се с кокосова сметана.
2. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник за 2-3 часа.
2. Тиган с няколко капки олио се загрява на котлона. Маринованото месо се оставя да се задуши, колкото да побелее от всички страни. После се слага в чиния и се оставя настрана.
3. В същия тиган се добавят 2-3 с.л. олио и зеленчуците се запържват, като се почне от нарязаните на лентички лук шалот, цветни пиперки и наситнените люта чушка и чесън. Месото се връща в тигана и се прибавят джинджифилът, босилекът, парченцата ананас и лъжичка къри.
4. Към ястието се добавя сокът на 1/3 лайм и 200 мл кокосова сметана. Оставя се да покъкри до сгъстяване на соса и се посолява.
5. Сервира се топло, поръсено с наситнени пера от пресен лук или цели листенца мента.