Ваня Петкова и Евтушенко в любимото им синьо

В САЩ издадоха последната книга на поетесата, която по нейно желание трябва да бъде връчена на Джони Деп!

Тайният „Черен дневник“ на поетесата Ваня Петкова е намерен!

12208 | 11 юли 2021 | 01:14

130 картини, стотици неиздадени стихове, всички лични тефтери със записки, тайният дневник и автобиографичния роман „ БОГ Е ЛЮБОВ“ са открити 12 години след кончината на голямата поетеса

Ваня Петкова и Евтушенко в любимото им синьо-1625955999.jpgВаня Петкова с Улиям Сароян и Георги Джагаров-1625956054.jpgВаня Петкова със съпруга си Нури Садик и Елисавета Багряна-1625955938.jpgВаня Петкова с Тодор Живков-1625955893.jpgВаня Петкова с Булат Окуджава-1625955861.jpgМама, татко и аз пред софийската зоологическа градина 1968 година.-1625955826.jpgВаня Петкова с Божидар Божилов и Любомир Левчев-1625955789.jpgЛюбимият котарак на поетесата - Джеки Уинчъс Джо Хъкъл Бери Фин - Джонката
Любимият котарак на поетесата – Джеки Уинчъс Джо Хъкъл Бери Фин – Джонката-1625955667.jpgПиратски стихове, издадени в САЩ. Превод и художествено оформление Джоузеф Ал-Ахмед – внук на Ваня Петкова и син на Оля Ал-Ахмед-1625955558.jpgТайният „Черен дневник“ на поетесата Ваня Петкова е намерен!-1625955467.jpg130 картини, стотици неиздадени стихове, тайният дневник и автобиографичния роман „ БОГ Е ЛЮБОВ“ са открити 12 години след кончината на  голямата поетеса Ваня Петкова-1625955435.jpg130 картини, стотици неиздадени стихове, тайният дневник и автобиографичния роман „ БОГ Е ЛЮБОВ“ са открити 12 години след кончината на  голямата поетеса Ваня Петкова-1625955409.jpg130 картини, стотици неиздадени стихове, тайният дневник и автобиографичния роман „ БОГ Е ЛЮБОВ“ са открити 12 години след кончината на  голямата поетеса Ваня Петкова-1625955384.jpg130 картини, стотици неиздадени стихове, тайният дневник и автобиографичния роман „ БОГ Е ЛЮБОВ“ са открити 12 години след кончината на  голямата поетеса Ваня Петкова-1625955359.jpg

Автор: Оля Ал-Ахмед

Всички снимки са личен архив на авторката

 

На 26 април 2009 година  голямата българска поетеса Ваня Петкова отлетя от този свят. Ден преди това тя си плати парното, и отиде до издателство „Демакс“ за да направи последната редакция на книгата си „Пиратски стихове“, а след броени часове нейните приятели и почитатели, вече държаха книгата й в ръце, докато се прощаваха с нея....

 

„Посвещава се на Джони Деп“ пише на първата й страница. И още : „ Тази книга не се продава, тя няма цена!!! Безценна е! Предназначена само за приятели и ценители на поезията“, е написала поетесата.

 

Дванадесет години по-късно в навечерието на   рождения ден на Ваня Петкова -10 юли, нейният внук Джоузеф Ал Ахмед, който живее в Лос Анжелис, преведе на английски последната книгата на  баба си. Той подреди между стиховете нейни картини и така я възкреси за нов живот. Вече зад океана.

 

Много хора се питат, защо последната книга на поетесата, със стихове в напълно нов стил, се нарича „Пиратски стихове“ и защо е посветена на холивудската легенда Джони Деп. Защо?

 

Самата тя отдавна е отговорила на този въпрос : "Моите стихове - защо ги нарекох„ Пиратски "? Защото всички те са откраднати от оскъдните моменти на радост и щастие в моя див и бурен живот. Моята поезия не се роди под топлите чаршафи пред компютъра. Родена е между шамари по лицето и юмручни схватки, изстрели в гръб и хвърляния на ножове, белезници и кървави петна, дръзки бягства, последвани от преследвания, пустинни приключения в Сирия и Судан, между самолети и високи скорости, параходи и конни разходки, главорези и техните проститутки,между скандални деца и неблагодарни милички любимци, между Небето и Земята, между Живота и Смъртта. Бях родена да бъда Пират, живеех като Пират и Пиратството е в кръвта ми. " 

 

Майка ми се вдъхнови за това заглавие от  филма: „Карибски  пирати“.  Джони Деп беше любимият й актьор. Беше измолила от един МОЛ да и подарят огромен макет на Джони Деп от картон, тъкмо когато излезе филма. И с този картонен Джони Деп тя прекоси пеша половин София за да го донесе вкъщи на внукът си Джоузеф...

 

Двамата събираха всичко пиратско – книги, предмети, ножове, кораби. Колекцията им от пиратски предмета и сувенири е огромна и я пазя до днес. Ваня Петкова носеше същия пиратски  дух, беше бунтар вървеше срещу течението, внукът й също, затова той пък, вдъхновен от баба си преведе книгата й „Пиратски стихове“ на английски и я издаде в САЩ за рождения й ден.

 

Американското издание на „Пиратски стихове няма да се продава. То е  предназначено само за приятели и ценители на поезията на Ваня Петкова. В него има много снимки с велики личности и  нейни картини. Синът ми вече се е свързал с мениджъра на Джони Деп,  казал му,  че  има послание от българска поетеса и се надява в близкото бъдеше актьорът да получи книгата, която е илюстрирана с намерените неотдавна графики на майка ми.

 

Но нека се върна малко назад. Ваня Петкова почина в  съня си. Беше неочаквано, защото, нищо не подсказваше трагичното събитие. Беше здрава и много енергична. Не можахме да се простим.  Казват че Господ обича онези, които прибира на сън.

 

В началото на  година  реших да направя ремонт на апартамента си.  И докато разчиствахме със сина ми една от стаите, непипана с години, в най-недостъпния ъгъл открих  кутия. На нея пишеше: „SOS!  Творчеството на Ваня Петкова.  Да се пази за поколенията.“

 

Освен  нея намерихме и  три кашона. Това беше архивът на поетесата. Преживе тя никога не бе споменавала за него. Синът ми реши да разчистим и мазето, което не бе пипнато повече от тридесет години...

 

В един стар куфар в мазето пък попаднахме на 130 картини, рисувани от майка ми. Предимно графични портрети, на всеки от които е написано  името на човека, който е изобразен. Аз знаех, че майка ми рисува,  но не съм предполагала,  че има такава богата колекция. Повечето  от потретите са на любимата й баба Олга, на която съм кръстена.

 

Тя  е родена в Гърция. По време на Балканската война заедно с братчетата и сестричката си, останали сираци, бягат и стигат до  днешния Несебър.  Там ги прибират добри хора,  Олга е осиновена от едно българско семейство, но губи завинаги връзка с  останалите деца.  По-късно  прабаба ми се жени за  Никола, който е рибар. Тя така й не научава български, с всички е говорила на гръцки, включително и с майка ми, която владееше езика перфектно.

 

Прабаба ми Олга ражда четири деца. Едно от тях е майката на майка ми – баба ми Василка или на гръцки Василиса. По бащина линия майка ми е от руски произход. Прадядо ми Иван е бил генерал в  армията на императора.. Бяга от Русия по  време на революцията заедно със съпругата си графиня  Анастасия  Житская от Полтава.  Целта им е Франция. Притежават само  два сандъка, които пазя до днес, и една икона. По неизвестни причини обаче , остават във Велико Търново и  по късно се местят в София.

 

Баба ми Василка се жени за сина не генерала Пьотр или Петко. Такава и историята. Майка ми е кръстена в църквата Св.Седмочисленици с името Ивана. На дядо си Иван-генералът. Това е нейното истинско име.

 

Върнах се към тази семейна история, защото всички те – баба ми Василка, прабаба ми Олга, дядо ми Петко, прадядо ми Иван, присъстват в картините на майка ми. Тя просто тайничко ги е рисувала докато всеки си върши работата. На една от  графиките е изобразен дядо ми пиян, легнал на масата с други пияни руснаци-белогвардейци, на друга – е баба ми Васка, която шие на шевната машина, на трета – е прабаба ми Олга и т.н.       

 

Намерих още стотици  неиздадени стихотворения и един роман:  „Бог е любов“.  За него пише да бъде издаден след смъртта й. Героите му са реални хора,  представени с истинските си имена. Явно майка ми се е страхувала да го издаде преживе. И при социализма и при днешната демокрацията, защото нима това е демокрация! Повечето стиховете са написани на ръка и само аз, която добре познавах почерка й мога да ги разчета. Част та тях са на руски.  Ще подготва всичко това за издаване, с  което ще искам да кажа: Ваня Петкова е жива!

 

Освен творчеството й намерих и пет кутии с писма. Бележки, които сме си писали по различни поводи и тя е съхранила. Запазена е цялата кореспондеция между майка ми и  моя баща -  докторът на науките Нури Садик. Той идва от Судан през 1965 година. По   произход е нубиец, представител на  най-древната раса. Нубийцине са първите християни в Африка. Кореспонденцията между тях е когато двамата  са били далеч един до друг : баща ми в Судан или майка ми в Куба. 

 

Писмата свидетелстват  за голямата им любов. Макар,  че те се разделиха в последните години от живота ,  запазиха перфектните си отношения. И не се разведоха никога.  Майка ми не е имала други бракове.

 

В една от кутиите има бележки, които баба ми и баща ми са писали на мама, когато е отишла да ме ражда в Първа Градска болница в столицата. Пишат й, че й носят плодове и боза, за да има кърма да кърми малката Изабел! И непрекъснато питат как е Изабел? Добре ли се храни.

 

Историята е много смешна. Първоначално ми дават името Изабел. Но малко преди да изпишат майка ми от родилното, тя надникнала в книгата, която лежала на нощното шкафче на другата родилка до нея. И там главната героиня била една крава Изабел!

 

Майка ми изпищяла и казала на баща ми: „Няма да кръстя дъщеря си на крава!“ И така ми дават двойното име Олга – Жаклин – на прабаба ми Олга, гъркинята, по желание на майка ми и на Жаклин Кенеди – по желание на баща ми.

 

В скрития архив намерихме много снимки с известни личности. Тя имаше силна духовна връзка с Георги Джагаров, обичаха се с  Дамян Дамянов.  Но човекът,  с който си приличаха като близнаци, заради дарбата, таланта и дори  вкуса на обличане, бе Евгени Евтушенко. На една бележка той е написал: „Ваня, теб природата те е направила в един единствен екземпляр.“  Двамата докато  пиеха вино , си говореха в стихове.

 

Сред бележките намирам и една, на която пише: „Да се обадя на Лео Конфорти.“ - Става въпрос за големия български актьор. Дори е отбелязан телефона му.

 

В архива намерих и един „Черен дневник“. Написано е и на български и на испански - El diario negro. В него са описани  всичките колеги на Ваня Петкова, които са я преследвали и заплашвали, уволнявали , забранявали й да пише.

 

Подробно е разказан случая с Пантелей Зарев, койта настоявал да си махне кръста, за да я приемат в Съюза на писателите. Тя обаче,  отвърнала:  „Кръста ще падне само с главата ми“. Няма да разказвам какво пише в „Черния Дневник“! Искам да го издам и читателите сами да прочетата какво е преживяла Ваня Петкова! Как е била гонена, тероризирана и малтретирана, както от властите, така и от колеги и съседите от блока в кв. Хиподрума.

 

„Черният Дневник“ ще е бомба със закъснител, бестселър и трън в очите на много които все още са сред нас...Ваня бе преследвана и  заради това, че се е омъжила за тъмнокож чужденец. Една чисто расистка проява.   Целият расизъм при тогавашният комунизъм е описан в дневника и всички са си с истинските имена! Всички казваха за майка ми приживе, че е била скандалджийка, раздавала е шамари. Сега разбирам защо го е правила и искам и читателите да разберат. Като поетеса тя бе колкото обичана толкова е мразена.

 

Вторият бестселър сред намерения архив е романът „Бог е любов“.

На челната страница има две подзаглавия:  „Житие на една свята грешница“ и „Автобиографична сага за демона,  който се молеше и плачеше.“

 

Засега архивът се съхранява в банков сейф и само аз имам достъп до него. По законът за авторското право 70 години след кончината й аз притежавам авторските й права, така че запретвам ръкави и започвам да издавам, за да намаля поне малко работата, която ще остане за синовете ми един ден...

 

Реших да разширя находките и изкупих всичките й книги, които намерих по сайтове, при антикварите  и по пазарищата. Сега  те са подредени в нашия  дом в специална библиотека на Ваня Петкова с нейния портрет на стената. Тук е и първата: „Грешница“, посветена на мен. След издаването й книгата беше забранена от Тодор Живков и иззета от книжарниците. Цензурата я намирала за еротична. Бай Тошо  се ужасил от стиховете:

 

Аз съм грешница,

казвам това, което мисля,

целувам усти които искам

И очи с цвят на езеро,

И очи с цвят на лешници

Аз до дъно разплисквам! 

 

След години майка ми се  среща и сприятелява с Тодор Живков  и той дава разрешение, книгата да бъде върната по рафтовете. Сега вече всичките  рафтове в къщи са пълни с книгите на Ваня Петкова, която ще остане феномен в българската и световната литература. А стените на домовете ни са с картините на Ваня Петкова и на нейният внук – също художник, поет и режисьор! Това е - кръвта вода не става и ние ще продължим напук на враговете!

 

Дъщерята на Ваня Петкова, известната журналистка Оля Ал-Ахмед, отправи апел от профила си във Фейсбук, а и от други социални мрежи, към всички, желаещи да станат дарители за осъществяване на стремежа ѝ да изпълни завещанието на своята майка - голямата поетеса Ваня Петкова, отишла си през 2009 г.

 

Преди да ни напусне, Ваня Петкова пише за къщата си в тракийското село Езерово: "Тази къща никога да не се продава. Завещавам на внуците си и на дъщеря ми да я превърнат в музей на моята личност и творчество!"

 

Именно с това се е заела сега Оля Ал-Ахмед, но средствата ѝ са стигнали само за ремонт на покрива на къщата, което тя онагледява със снимки в социалните мрежи.

 

"За 6 дни ние сътворихме покрив. От тук на сетне всичко е в Божиите ръце дали ще се намерят дарители, които да помогнат в това благо мое дело за съхраняване и запазване на културната ценност на България - "Къщата - музей и Къщата за гости ВАНЯ ПЕТКОВА"! - пише Оля Ал-Ахмед.

 

Тя добавя в WatsApp: "Кой с каквото може, помагайта! Името ви ще е записано за поколенията. Всеки дарител ще е вписан на почетна мраморна плоча и ще получи 4 уникални стихосбирки на поетесата, и, разбира се, публична благодарност в медиите! Тук ще се правят празници на поезията, литературни четения, поетично-музикални вечери. Или просто елате за риба в тракийското село Езерово. Пари нямам, но имам желание, добри намерения и много любов! А Бог - е любов!"

 

Оля Ал-Ахмед изпрати до Епицентър и банкова сметка в лева, на която желаещите да превеждат дарения.

 

Тя е на нейно име: Олга Жаклин Нури Садик Ал Ахмед.

BPBIBGSF

BG45BPBI 7940 1009 6133 01

 

 

 


От категорията

Концерти на Софийски духов оркестър в Борисовата градина

Снимка: Столична община-1627634246.jpg

Под диригентската палка на Васил Делиев ще звучат произведения от Сен-Санс, ...

30 юли 2021 | 11:36

Пускат възпоменателна монета на Стоянка Мутафова

-1575621094.jpg

Обявени са конкурси и за две сребърни монети. Първата ще бъде отсечена по ...

27 юли 2021 | 10:52

Пускат още билети за концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго

Пускат още билети за концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго 
Плакат на събитието-1628086437.jpg

“За мен това ще бъде вълнуващо пътуване из оперния свят с един от най - ...

4 авг. 2021 | 17:12

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”
(Видео)

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”-1626842930.jpg

Деси Тенекеджиева откри арт инсталацията

21 юли 2021 | 07:42