Яна Борисова

Драматургът Яна Борисова:

Театърът е в период на „прошепване“

11486 | 19 май 2015 | 16:12

Азарян успя да събуди обществено мнение, да възпита поколение артисти


- Работите по програмата на новата театрална сцена „Крикор Азарян“. Разкажете за репертоара - кои представления са сигурни в афиша, кои режисьори сте поканили да поставят, г-жо Борисова?
- Да се създаде нов театър, който да генерира смисъл и да отгледа собствена публика, освен всичко останало, е интелектуален процес и воля, които изискват повече време. Няма начин това да стане за един сезон или с една премиера. Идеята ни е да се опитаме не да обслужваме физическото пространство, а да осигурим комфорт на талантливи според нас творци да работят свободно и така те да го формулират чрез работата си. Когато група артисти развият чувство за принадлежност към обща кауза, тогава има огромен шанс мястото да започне да вълнува.


- Кога е откриването?
- В началото на октомври с постановката „Чайка“ от Чехов на режисьора Явор Гърдев. Цялата програма за следващия сезон ще бъде обявена в най-скоро време.
НДК след дълга летаргия започва да изпълнява функциите си на културно средище. Има добрата воля, има и адекватното поведение това да се случи, както и мотивирани хора, с които да работиш.


- Възможно ли е някои от вече неиграещите се постановки на Азарян да бъдат възстановени?
- Всичко по принцип е възможно, въпросът е доколко ще можем да се справим без създателя на тези творби. Нашето желание е да се опитаме и обсъждаме варианти.


- Ако бъдат спазени неговите естетически критерии, какво не би трябвало да съдържа репертоарът?
- Театърът е кръстен на Крикор Азарян заради почитта, уважението и преклонението към личността му. Азарян успя да събуди обществено мнение, да възпита поколение артисти, които канализират витална, креативна енергия, и едно широко и живо разбиране за театър. Именно тази енергия и нейната логика са водещи в концепцията ни за това пространство. За съжаление, както повечето сценични изкуства театърът е много неблагодарен към творците си. Те създават произведения, които след определено време,


когато спрат да се играят, изчезват


Остава само въздухът за дишане и чувстване след тях. Крикор Азарян е един от малкото режисьори в България, който остави след себе си видима материя. Това са неговите ученици, неговите актьори и приятели. Няма една дума, с която да мога да го определя, но незаменим ми се струва най-близка!


- Заявихте, че в момента, в който качеството на сцената не отговаря на това, ще напуснете. Как обаче може да се устои на натиска на масовия вкус на една част от публиката?
- „Масовият вкус“ е притеснително понятие, с което се боря и ще продължавам да се боря винаги. Вкус се възпитава, отглежда и обслужва. Идеята за „човешка маса“, която харесва или се вълнува от едно и също нещо, бих могла да възприема само в религиозен контекст. Смисълът на изкуството е да провокира, вълнува, разнежва и прекомпозира реалности. То комуникира лично и интимно с всеки поотделно. Когато ме поканиха да се включа към екипа на театър „Азарян“, инвестирахме много време да изчистим концепцията си защо всъщност правим театър. Бяха дълги разговори и градене на обща ценностна система. Казах, че ще се оттегля само когато усетя, че не успявам да опазя естетическата и творческа хигиена на театъра. Това понякога става и от преумора, не е нищо страшно.


- Разбраха ли колегите ви, че театърът не е само игра, а и място за казване на истини?
- Театърът е място, където на живо, сред други хора можеш да откриеш смисъл, да изпиташ вълнение или да се сгушиш. Това е пространство, където съпреживяваш, учиш се да слушаш, да чуваш, да се смееш, да плачеш и да не те е срам от това. Театърът е изкуство, което развива емоционална интелигентност. Дали е благодарение на изречена истина или не, много отдавна няма значение. Смисълът му е друг. И слава Богу!


- А младите вникват ли толкова дълбоко?
- Младите творци владеят кодове на общуване, творене и мислене, които са зашеметяващи в смелостта и в дръзването си. Няма нещо по-важно от младите творци, аз вярвам, че те ще променят нещата. Нашата задача е да им помогнем.


- Търсенето винаги е определяло предлагането. Реформата, която мнозина заклеймиха, ли е виновна, че из театрите цари халтурата, или проблемът е във вкуса на публиката?
- Има много причини за това, за което говорите, както исторически, образователни и икономически, така и чисто политически, в контекста на смисъла на инвестирането в култура. Докато субсидирането на театрите зависи само от продадените билети, те са обречени да произвеждат продукция, която им осигурява финансова възможност изобщо да съществуват. Да оцеляват. А в оцеляването няма плам или градивност, има отчаяние, което помита всяка творческа амбиция. В театрите ни освен изброеното има много качествени артисти, качествени постановки и емоционален потенциал. Има и публика, която се нуждае именно от това.


- Къде или в какво човек днес може да намери морални опори, нови идеали?
- Въпрос на образование и лични избори е. Няма обща формула или правила. Вдъхновяващи каузи има, смислени хора, които да следваш - също. Ако не можете да формулирате личната си причина, заради която да живеете, просто се огледайте и

 

изберете нещо или някого, който ви вдъхновява

 

Там ще намерите опорна точка. Аз лично вярвам в групата, защото (както съм казвала винаги) щастието е състояние, за което се бориш всекидневно и е хубаво да не го правиш сам.


- Религията способна ли е да даде такива опорни точки?
- Очевидно - да!


- Напоследък най-накрая се обръща внимание на проблема с разпространението на българската литература и драма зад граница. Какъв е проблемът ни в тази област - рекламата или качеството?
- Светът е залят от добра литература и драматургия. За всички е трудно, не е само български проблем. Изискват се много упорити и последователни стъпки и усилия, за да се привлече вниманието върху дадено произведение. Не съм сигурна, че има някаква конспирация, която ни е обрекла на световното невнимание. Мисля, че липсата на културна база и синкопираните културно-исторически процеси са причината да не се е появила творба, която да привлече вниманието на света. Но и това ще стане някой ден! Сигурна съм!


- Светът само локални теми ли иска, за да включи едно произведение или автор от малка култура като нашата в световната класика?
- Ако някой автор от малка култура като нашата създаде произведение, достойно за световната класика, аз ви уверявам, че едното няма да попречи на другото.


- Защо съвременната ни драматургия се състои предимно от камерни пиеси? Всичко опира до средства или има и друго?
- Нямам никаква представа, а и не се бях замисляла. Най-вероятно сме в по-тих период. На „прошепване“.


Още по темата

Яна Борисова е един от успешните ни съвременни драматурзи. За пиесите си „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“ има три „Икара“ (2008, 2010, 2014), „Аскеер“ (2008), Наградата на независимата критика, „Златно перо“, отличието „Нова европейска драма“. Работи по съставянето репертоара на новата театрална сцена „Крикор Азарян“ в НДК. Последната й пиеса „За теб“ отново е номинирана за „Аскеер“.

Най-важното

Забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни-Radev--Horata-ot-tretata-vazrast-zasluzhavat-priznatelnostta-na-blizkite-si-i-podkrepa-ot-darzhavata_1664601877.jpg

„Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на ...

22 септ. 2023 | 09:42

Относно реформата в КПКОНПИ, Йотова каза, че иска да изчака с оценката

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи (Видео)

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи (Видео)-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

"Ако има достатъчно доказателства и сигнали в службите за сигурност, те са ...

22 септ. 2023 | 10:39

Напоследък президентът често казва неща, които не са верни, каза той

Денков: Дискусията за службите се води в Народното събрание, тя трябва да е силно експертна
(Видео)

Денков: Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни-Denkov--Naposledak-prezidentat-mnogo-chesto-kazva-neshta--koito-ne-sa-verni_1695373353.png

Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни. Много често ...

22 септ. 2023 | 12:01

Не виждам как може бъде извадено от Министерството на отбраната, каза министърът на отбраната

И Тагарев контра на ген. Атанасов - не иска военното разузнаване да се обедини с ДАР

Тодор Тагарев: Военното разузнаване работи изключително добре и е важна структура на системата на МО-Todor-Tagarev--Voennoto-razuznavane-raboti-izklyuchitelno-dobre-i-e-vazhna-struktura-na-sistemata-na-MO_1695376890.jpg

Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на ...

22 септ. 2023 | 13:00

Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство

Нинова: И днес ли намерихте да се карате за порциите във властта? Смирете се поне за 24 часа

Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова.-Chestit-praznik--balgari--Nezavisimostta-e-nay-golyamoto-bogatstvo_1695375711.png

За съжаление разделението и противопоставянето не подмина празника. И днес ли ...

22 септ. 2023 | 12:40

Призовава Атанас Атанасов да се върне начело на комисията за службите, добави лидерът на ГЕРБ

Борисов за реформата в службите: Не съм против, но при спокойна обстановка. Държа на ген. Атанасов

Борисов за реформата в службите: Не съм против, но при спокойна обстановка. Държа на ген. Атанасов-Borisov-za-reformata-v-sluzhbite--Ne-sam-protiv--no-pri-spokoyna-obstanovka--Darzha-na-gen--Atanasov_1695285337.jpg

За критиките на президента Румен Радев от Ню Йорк, лидерът на ГЕРБ отвърна: ...

21 септ. 2023 | 11:30

Независимостта никога не умира, дори и за зависимите.

Проф. Андрей Пантев: Независимостта

Проф. Андрей Пантев: Независимостта-1621831335.jpg

Независимостта е финалният продукт на национално - освободителните усилия, един ...

22 септ. 2023 | 10:14

Който и каквото иска да говори, но на 9 септември 1944 година България губи своя суверенитет

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост-1622526691.jpg

Въпреки дефицитите, наложени на България от Берлинския договор, ние излизаме от ...

22 септ. 2023 | 14:05

"В българското образование е напълно занемарено патриотичното възпитание"

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии-1555941487.jpg

Обявяването на независимостта през 1908 година е кулминацията на градивната ...

22 септ. 2023 | 10:55