Днес в рубриката „Гурме“ гостува със свои специалитети познавачът на сушито и азиатската кухня Преслав Георгиев. Той вече 10 години овладява тънкостите им, учил се е от японци и твърди, че причината за голямата разлика между тяхното суши и нашето се дължи най-вече на продуктите.
Преслав е на 28 години, а интересът му към готварството се проявява още в детството. Едва десетгодишен направил първата си морковена торта, която обаче не ставала за ядене. Макар да е завършил икономика и мениджмънт в УНСС, той се е посветил с любов и амбиция на кулинарията. Правил е вечери за президентството, занимавал се е с кетъринг, работил е към веригата РИУ, а от три години е шеф готвач на Bedroom Beach в Слънчев бряг - едно от най-атрактивните места по родното Черноморие, където се предлагат суши, сандвичи, предястия, основни ястия.
„Бедрум рол“ е авторско произведение на Преслав, много се харесва и неговият телешки бургер.
Необходими продукти (за 1 бр.)
250 г мляно телешко месо
1 питка за бургер
250 г картофи
4 г салата „Айсберг“
3 г домат
чедър
BBQ сос класик
майонеза
сол
пипер
Начин на приготвяне
1. Подлучената кайма се овкусява добре.
2. Загрява се тиган с незалепващо покритие.
3. От каймата се оформя кюфте с диаметър големината на питката и се слага в загретия тиган. Изпича се до мидиъм (средно, нито много изпечено, нито прекалено
сурово).
4. Картофите се изпържват до златисто в загретия фритюрник, след което се изваждат в купа с кухненска хартия на дъното. Овкусяват се със сол и пипер и се слагат в кошничка с оризова хартия.
5. Бургер питката се разрязва на две и се изпича от двете страни. Долната част се намазва с майонеза, слагат се последователно айсбергът, доматът, кюфтето и чедърът. Поръсват се с BBQ соса и се захлупват с горната част на питката.
6. Бургерът се аранжира върху дървена дъска и към него се прибавя кошничката с картофите. Сервира се с лют сос за по-добър вкус.