В уютния дом на Милена Поптолева в Пловдив често се носят вкусни ухания. Макар денят й да минава в работа, свързана със семейния счетоводен бизнес, и често да пътува, стопанката винаги намира време за кулинарните си изненади, с които радва близки и приятели. А те са наистина изненади, защото Милена обича да импровизира - ястията й много рядко се повтарят частично и никога изцяло. Точно затова и започнала да си записва какво и как е сготвила, за да може да даде рецептата на очарованите гости. Още повече че синът и дъщерята вече са изхвръкнали от семейното гнездо и й остава повече време. Така преди три години се ражда и блогът й „Вкусно ухание“, който се отличава с уж лесни и познати, но много оригинални предложения, и веднага намира последователи. Сега Милена с усмивка си спомня за първия момичешки опит в кухнята - кекс, в който забравила да сложи брашно. Покрай блога се развива и страстта й към фотографията, която все пак не измества останалите й хобита – собственоръчно направени картички, декупаж, дълги разходки сред природата.
Днес Милена Поптолева ще изкуши читателите на рубриката ни „Гурме“ с проверена рецепта, за които е получила доста комплименти.
Телешки кюфтенца със сметанов сос
Необходими продукти
500 г телешка кайма
1 гл. кромид лук
1 яйце
сол
бял пипер
За соса:
300 г заквасена сметана
150 мл сметана за готвене
сок от 1 лимон
индийско орехче
чесън на прах
бял пипер
сол
Начин на приготвяне
1. Подправяме каймата със солта и пипера.
2. Прибавяме настъргания кромид и яйцето.
3. Хубаво омесваме сместа и я прибираме в хладилникнай-малко за половин-един час.
4. Оформяме кюфтенца с големината на топка за голф, леко приплескваме и печем на сух оребрен тиган.
5. В съд изсипваме течната сметана и много хубаво я разбиваме със заквасената (с тел или миксер).
6. Подправяме с щипка-две индийско орехче, чесън, пипер и сол.
7. На слаб огън сгъстяваме соса, като към края добавяме и лимоновия сок.
8. Поднасяме с пресен магданоз.