Певицата Румяна Попова от малка е свързана с фолклора. В репертоара й има десетки дивни народни песни, донесли й траен успех по сцените в България и чужбина. Печелила е награди на престижни форуми - „Охрид фест - Охридски трубадури“, Рост фест и Прилеп фест, а от 2005 г. песните от музикалния й албум „Песен моя, македонска“ са във фонда на Калифорнийския университет. Румяна изпълнява еднакво добре автентични творби, както и авторски композиции на фолклорна основа. Има седем албума, преди две години излepe и нейната колекция от пет компактдиска. Сега певицата готви нов албум, събрал песни от всички фолклорни области.
Родената в Кюстендил гласовита българка се прехласва по националните богатства и традиции. Това се отнася и до кулинарните й предпочитания, макар че гастролите й в чуж-
бина са обогатили репертоара й в готвенето и с някои интересни чуждоземни рецепти. За читателите на рубриката „Гурме“ Румяна Попова предлага вкусни и ефектни ястия, които близките й са опитвали неведнъж.
Телешко с манатарки и боровинков сос
Необходими продукти
1 кг телешки шол
1 ч.ч. изсушени манатарки
1 ч.ч. вода
За соса
1 ч.ч. боровинки
1 ч.ч. захар
100 мл червено вино
100 мл портокалов сок
3-4 стръка розмарин
2 щипки брашно
1 щипка сол
Начин на приготвяне
1. Месото се измива. Подсушава се добре и се овалва в сол и черен пипер. Така престоява 30 минути. След това се нарязва на филийки и се начуква.
2. Запържва се леко от двете страни в тиган. Нарежда се в предварително намазана с олио тава.
3. Изсушените манатарки се накисват в съд с хладка вода за 1 час, за да омекнат. След това се нареждат върху поставеното в тавата месо. Добавя се 1 ч.ч. вода.
4. Ястието се завива с фолио и се пече 1,30 часа във фурна на 200 градуса.
5. За соса: боровинките, размачкани с вилица, захарта, виното, портокаловият сок, розмаринът и солта се смесват в дълбок съд.
6. Сместа се поставя на котлона да заври за около 7-8 минути. За да се сгъсти, внимателно се добавя брашното и се разбърква до получаването на хомогенна смес.
7. Месото се сервира в чиния и се полива със соса, докато е още топъл.