Теодора Генчовска на заседанието на външната комисия в парламента Снимка: БТА

МВнР последователно отстояваше българската позиция, изтъкна тя

Теодора Генчовска: Френското предложение за РС Македония е несравнимо по-добро от досегашните

3027 | 23 юни 2022 | 18:42

Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и проекта на заключения на Съвета на Европа, каза още министър Генчовска и МВнР да получи мандат за това


Предложението значително се отличава и е несравнимо по-добро от досегашните предложения за проследяване на изпълненията на българските изисквания чрез Процеса за стабилизация и асоциация, чрез далеч по-общата и необвързваща формулировка „преговорен процес“ или чрез включване на българските изисквания в декларации на Председателството и на председателя на Европейския съвет, вместо ясна референция в единствения реален механизъм – Преговорна рамка.

Така министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска коментира предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) относно Република Северна Македония (РСМ), предаде БТА.

Тя представи пред парламентарната комисия по външна политика доклад на Министерството на външните работи (МВнР) по темата с преговорите със югозападната ни съседка и действията, които е изпълнило ресорното ведомство за сближаване на позициите.

"В общ план, независимо от несъответствията с Рамковата позиция, предложението на Френското председателство създава по-благоприятни условия за отстояване на българския национален интерес по време на присъединителните преговори от всички досега предлагани варианти", коментира Генчовска.

"Есенцията на предложението на Франция е българските изисквания от Рамковата позиция от 2019 г. да бъдат заложени в Преговорната рамка по-скоро през призмата на правата на българите в РСМ, вместо като двустранни задължения към конкретна държава членка, става въпрос за България", уточни още тя.

Още в началото на днешното изслушване в комисията Генчовска направи уточнението, че т.нар. френско предложение е „един пакет от взаимосвързани документи“, които трябва да се гледат в тяхната съвкупност. По думите ѝ Председателството на Съвета на ЕС е положило усилия да отрази чувствителните за България въпроси и предложи „по своя инициатива“ гаранции в Преговорната рамка. Министърът каза, че Двустранният протокол между България и РСМ все още не е подписан. „Целта на министерството е Преговорната рамка да реферира и към протокола, тъй като той ще конкретизира мерките за изпълнение на Договора от 2017 г., включително особено съществените въпроси по общата история на двете държави“, обясни тя.

„Без подписан протокол Преговорната рамка сама по себе си няма да осигурява необходимите гаранции по крайно значимите за страната ни исторически аспекти на двустранния спор, а само за останалите отворени въпроси“, информира също Генчовска.

Относно предложението на Френското председателство министърът обясни, че е въведен механизъм за включване на българите в конституцията на РСМ. По думите ѝ има несъответствия по темата с езика. „В Преговорната рамка се допуска „чиста референция“ към т.нар. македонски език. В това отношение Преговорната рамка не съответства от Рамковата позиция на 2019 г.“, поясни Генчовска.

„Ключово е България да отправи ясно послание, че не приема и няма да приеме съществуването на „македонски език“ в етнически и исторически контекст, както е посочено в Рамковата позиция“, каза тя.

Пред депутатите от парламентарната комисия по външна политика министър Генчовска посочи, че МВнР последователно е отстоявало българската позиция „в условията на външен натиск и силна вътрешно-политическа чувствителност по въпроса“.

„Тази позиция, която беше отстоявана, е благодарение на Рамковата позиция от 2019 г., декларацията на Народното събрание и становището на Консултативния съвет за национална сигурност от 10 януари тази година“, посочи тя.

В доклада, представен от Генчовска, се отбелязва, че МВнР се е ръководело от убеждението, че „неоправдано отстъпление“ от сегашната позиция ще има силен вътрешнополитически ефект. От МВнР отчитат също, че България има стратегически интерес от присъединяването на РСМ към ЕС, без това да бъде "в ущърб на българските интереси".

Теодора Генчовска посочи, че има четири теми, по които, по думите ѝ, е необходимо да се отчете прогрес, за да бъдат защитени българските интереси. Това са изпълнението на договора от 2017 г., включване на българите в конституцията на РСМ, запазване на българската позиция по въпроса за езика на съседната държава и включването на гаранции по тези въпроси в Преговорната рамка на ЕС в РСМ.

 

Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и проекта на заключения на Съвета на Европа, каза още министър Генчовска. Въпроса за технологичното време, с което разполагат народните представители и чисто процедурното значение на двустранния протокол, зададе Кристиан Вигенин.

Министърът в оставка Теодора Генчовска напомни, че с решението на Министерски съвет от миналата седмица всички решения по отношение на преговорния процес са прехвърлени към Комисията по външна политика. Тоест Министерство на външните работи е стигнало до етап, до който очаква вече политическо решение.

Докладът, който прочетох, предшества формулировката в проекта на заключенията на Съвета, където вече ясно е казано как ще бъдат включени българите в Конституцията, разясни Генчовска. Тъй като това излиза от Рамковата позиция, на нас ще ни бъде нужна промяна в нея, коментира тя.

Ако говорим чисто технологично и във времеви графици, би било добре протоколът, след като има решение на Народното събрание, да бъде подписан преди приемането на Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Последната дата на последния Съвет е 28 юни, но Преговорната рамка и Заключенията могат да бъдат приети на писмена процедура, уточни тя.

Генчовска посочи, че е задължително преди това МВнР да получи мандат за подписването на този протокол.

Министърът в оставка поясни, че предложението на френското председателство ще бъде валидно до края му. Неслучайно на няколко пъти акцентирах на фактора време, което е изключително важно. Не се ангажирам с това, какво ще предложи чешкото председателство или шведското, подчерта тя.
 


От категорията

Кирил Петков: Съставът на кабинета засега остава непроменен.Поведението на Радев е фрапиращо (Видео)
(Видео)

Петков за оръжията: Директен трансфер България - Украйна няма
-1656246092.jpg

Директен трансфер България - Украйна няма, заяви министър-председателят в ...

26 юни 2022 | 13:35

Нинова след Националния съвет: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят
(Видео)

Нинова след Националния съвет: Получихме мандат да водим преговори за кабинет, ако ПП ни поканят-1656254202.png

26 юни 2022 | 17:32

Спират водата временно в някои части на София на 27 юни
(Видео)

Спират водата временно в някои части на София на 27 юни-1590999253.png

Причината е ремонт на довеждащ водопровод по ул. „Производствена“, кв. ...

26 юни 2022 | 16:35

Мая Манолова внася подписка с искания в НС
(Видео)

Мая Манолова внася подписка с искания в НС-1632149846.jpg

Сред тях е вдигане на заплатите с процента на инфлацията - 15,6%, и незабавно ...

26 юни 2022 | 16:11