Снимка Канал 3

Надяваме се, че догодина ще имаме възможност, да увеличим още заплатите в МВР, каза той

Терзийски за протестите: Въстание не може да се направи от 80 човека, вчера имаше 24 коли

4798 | 5 дек. 2020 | 20:28

След акциите в първите дни след влизането в сила на по-строгите ограничителни мерки нарушителите рязко са намалели, каза вътрешният министър


 

Още с влизането в сила на заповедта на министъра на здравеопазването получихме сигнали за заведения, които работят нерегламентирано. При последвалите проверки открихме такива нарушители и предприехме съответните административни мерки. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. 


Той уточни, че глобите за физически лица са от 300 до 1000 лева, а за юридически от 1000 до 2000 лева. При повторно нарушение глобите се завишават. Проверките ни са комплексни, заедно с Инспекцията по труда и Агенцията по храните, така че може да се стигне и до по-високи глоби, посочи Терзийски.

По думите след акциите в първите дни след влизането в сила на по-строгите ограничителни мерки нарушителите рязко са намалели.

Той коментира и предприетите мерки за наближаващия студентски празник – 8 декември. За нас е важно спазването на обществения ред. При всеки един сигнал ще реагираме. Ще съдействаме, няма да оставим безконтролно да се развива ситуацията, увери вътрешният министър.

По повод появилите се слухове, че днешният антиправителствен протест ще прерасне в пето Велико Народно въстание Христо Терзийски заяви: "Не мога да кажа, че въстание може да се направи от 80 човека. На вчерашното протестно автошествие пък имаше 24 автомобила".

Увеличението на заплатите в структурите на МВР за идната година ще бъде с 15%, макар от синдикатите да продължават да настояват за двойно по-висок ръст на увеличението. Вътрешният министър - Христо Терзийски, заяви, че икономическата ситуация в страната е такава, че това са максималните възможности на държавата, и се надява през 2021 г. дефектът от коронакризата да започне да отшумява, за да може заплатите да станат още по-справедливи. 


„Нормално е всеки човек, който извършва някаква професионална дейност, да се стреми към по-висока заплата. Ние започнахме преговори в нашето министерство с всичките синдикати. Основното нещо е, че в нашето министерство работят над 40 хил. служители. 15% увеличение на разходите за заплати е 231,5 млн. лв. Увеличението на основната заплата води след себе си още едно увеличение в зависимост от това, дали даден служител има по-голям стаж.

 

Всичките ни служители заслужават увеличение на заплатите, но такива са възможностите на държавата в момента. Ще можем да говорим догодина за още увеличение на заплатите, ако бъдат преодолени икономическите последици от пандемията“, каза министърът.

Терзийски похвали своите колеги за работата си около контрола на въведените правила по време на пандемията, както и охраняването на протестите.

„Ало-измамите“ не са надигнали глава. Имаме 80% намаление на този тип измами през 2020 г. спрямо 2019 г.“, каза още Христо Терзийски, след като стана ясно, че са установени три случая Русе, при които са правени опити, за да бъдат мамени хора с лечение за коронавируса.

Министърът подчерта още, че от началото на 2020 г. са установени 1,6 млн. нарушения в обществото, които са били отработени от съответните структури на МВР.Христо Терзийски

След акциите в първите дни след влизането в сила на по-строгите ограничителни мерки нарушителите рязко са намалели, каза вътрешният министър

От категорията

Иван Гешев обсъди съдебната реформа с председателя на Комисията по правни въпроси в ЕП

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с председателя на Комисията по правни въпроси в ЕП Адриан Васкес Лазара-1643291741.jpg

Главният прокурор изрази желанието на Прокуратурата на Република България за ...

27 ян. 2022 | 15:54

Синдикатът "Огнеборец" иска 20% увеличение на заплатите в МВР

Синдикатът "Огнеборец" иска 20% увеличение на заплатите в МВР-1620118147.jpg

Предвидените 29,78 млн. лв от необходимите близо 247 млн. лв. за капиталови ...

27 ян. 2022 | 11:30

Гешев за Холокоста: За да постигнем мир, следва да бъдем непримирими към антисемитските настроения

Гешев за Холокоста: За да постигнем мир, следва да бъдем непримирими към антисемитските настроения-1622716023.jpg

Обвинител Nº 1 е на посещение в Брюксел. Той обяви, че е присъствал на ...

27 ян. 2022 | 17:07

Спецпрокуратурата участва в международен екип за разследване на ОПГ за финансови измами

-1498138929.jpg

Извършени са претърсвания и изземвания в София и Бургас на дружества, ...

27 ян. 2022 | 16:13