Боби Тимнева, кинезитерапевт в Jewel skin

Боряна Тимнева, кинезитерапевт, пред Епицентър.бг

Тежката дамска чанта предизвиква болки в гърба

7263 | 15 юли 2016 | 20:10

Съществуват различни уреди които подпомагат подвижността на ставите. Има и такива, които съдействат за изглаждане на кожата и премахване на целулита, който също е болестно състояние

Боби Тимнева, кинезитерапевт в Jewel skin-1468602735.jpgАпаратът Icoon-1468602847.jpg

- На много жени им се налага да спазват дрес кода в офиса и да носят обувки на висок ток, понякога повече от 9, 10 часа на ден. Как да се погрижим за стъпалата след дългия ден на крак?

- След дългия ден, когато дамите се приберат вкъщи могат да направят вана за краката с хладка вода и хималайска кристалина сол. Ето и рецептата: В 3 литра вода и 150 грама хималайска кристална сол се накисват краката за половин час.

 

Тази лесна процедура облекчава умората и релаксира напрегнатата мускулатура. Също така могат сами да си масажират стъпалата като стимулират акупунктурни точки.

- Вярно ли е, че тежката чанта може да предизвика болки в гръбнака и как да се предпазим от тях?

 

- Да, точно така тежката чанта предизвиква болки в гръбнака. Затова е препоръчително да разпределяме тежеста и на двете ръце или рамене. По този начин гръбначния стълб се натоварва равномерно и от двете страни и не се появява гръбначно изкривяване и болки.

- Какви са най-честите оплаквания на вашите пациенти, от какво страда съвременния човек?

 

- Съвременния човек страда най-често от болки във врата и раменете. Повечето хора работят с компютър на бюро и от позата, която заемат и дългото време, което прекарват пред мониторите се провокират болките в мускулатурата на врата и раменете.

- Работата в офис и дългото стоене в седнало положение ли е големият проблем на хората в наши дни или просто липсата на движение?

- И дългото стоене в седнало положение и липсата на движение като цяло са проблемите в ежедневието на съвременния човек. Ако можем да балансираме и намираме време за спорт през седмицата или раздвижване и кратки разкодки през работния ден, със сигурност ще се чувстваме по-добре.

- Как да помогнем на тялото след дългата работна седмица и да отпуснем ставите и мускулите в домашни условия, кажете някои трикове?

- Като кинезитерапевт препоръчвам вана с етерични масла и морска сол, както и масаж на цялото тяло.

- Кои са симптомите, които ние често пропускаме, а те всъщност ни алармират, че бързо трябва да идем при кинезитерапевт ?

 

- Основните симптоми са болки в ставите, коленете, раменете и болки в мускулите на гърба и врата.

- До каква степен проблемите със ставите и болестите на тялото са наследствени?

 

- Наследствените болести в ставите се виждат от ранна детска възраст. Необходимо е да се наблюдава детето и ако се забележат симптоми, трябва да се вземат навременни мерки, за да не се задълбочат проблемите при по-зряла възраст, когато вече много трудно може да се повлияе.

- Много жени казват - майка ми имаше даден проблем, ето че и аз го имам, нищо не може да се направи! Редно ли е да се предаваме пред наследствената обусловеност, или кинезитерапевтът може да помогне на тялото да се пребори с някои проблеми?

 

- При по-зряла възраст кинезитерапевтът може да повлияе за заздравяване и релаксиране на мускулатурата. За облекчаване на болките и за подобряване подвижността на ставите. За съжаление за пълното премахване на проблема не може да се разчита поради изкривената вече костна структура.

 

Съветът ми е при знанието на родителите за даден проблем, който се предава по наследство да се наблюдава детето от малко дали има същите симптоми и да се вземат мерки, докато не се е фрмирал напълно костно-ставния апарат.

- Защо добрият масаж на тялото ни кара да се чувстваме толкова добре, кои механизми на тялото се активират, за да се получи това усещане на облекчаване?  

 

- Добрият масаж подобрява кръвообръщението и по този начин се пренасят хранителни вещества и кослород до всички органи и системи, мускули истави. Също така се подобрява лимния дренаж, като така се изхвърлят токсините от организма и излишните течности.

 

При един професионално изпълнен масаж се облекчава напрегнатата мускулатура и се въздейства върху болезнените точки, като така се облекчават болките и се възстановява еластичността на мускулите и подвижността на ставите.

- Кога машината или някакъв специален уред може да смени работата на кинезитерапевта? Кои са тези уреди, които могат да ни помогнат да рвитализираме тялото, разбира се под лекарско наблюдение?

 

- Съществуват различни уреди които подпомагат подвижността на ставите. Има и такива, които съдействат за изглаждане на кожата и премахване на целулита, който също е болестно състояние, поради това, че притиска кръвоносните съдове и там мястото е с нарушено кръвообръщение, студено и болезнено.

 

Естетичната медицина е в непрекъсната услуга за постигане на нашата перфектна визия и добро самочувствие. Последното изобретение, с което ни изненадва е авангардна машина, благодарение на която вече можем да се похвалим със секси дупе като на Дженифър Лопес.

- Възможно ли е наистина машина да ни гарантира мечтаните резултати без никакво усилие, без специални тренировки или пластична намеса?

 

- Действително, досега можехме да се радваме на бразилско дупе само с усилени посещения във фитнес залата. Днес обаче жените имат още една неизискваща „саможертва” възможност – и това е ICOONE.

 

Новопроектираният медицински апарат има с изключителни възможности за премахването на различни несъвършенства както в областта на тялото, така и на лицето: отпуснато дупе, двойна брадичка, целулит, бръчици, повяхнала кожа... това са само част от проблемите, които машината решава.

 

При този проблем кинезитерапевтът първо мислено разчертава проблемните зони, след което с помощта на накрайник ги обхожда със специални техники на движение и ритъм, сменяйки посоките на движение – първо нагоре и после надолу. Процедурата трае 10 минути, нарича се „Фокус” и е строго индивидуална за всеки пациент. Преди това тя се предхожда от базова терапия с продължителност 20 минути.

- Много жени се притесняват от подобни манипулации, тъй като те често са болезнени. Така ли е и с ICOONE?

- Оказва се, че не. Действието много наподобява ръчния масаж, но с далеч повече „екстри”, които човешката ръка няма как да направи. Човешката ръка може да прищипва, повдига и разтяга кожата, но не може да осъществи това фракционирано пулсиращо действие, благодарение на което се разнася натрупаната лимфна течност и се подпомага борбата с целулита например.

 

Това е в силата единствено на машината. Освен това мини и микроролерите стимулират фибробластите, повишават синтеза на колаген и еластин и подобряват като еластичността, плътността и тонуса на кожата като цяло. Казано накратко ICOONE моделира тялото.


От категорията

Академията за мода обедини мода и изкуство

Проф. Любомир Стойков заедно с Албена Александрова, Антоанета Боянова и Виктория Лазарова, облечени в тоалети на Албена Александрова-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-Albena-Aleksandrova--Antoaneta-Boyanova-i-Viktoriya-Lazarova--oblecheni-v-toaleti-na-Albena-Aleksandrova_1695910175.jpg

Българските дизайнери могат да дадат своя принос към естетизирането на модата и ...

28 септ. 2023 | 16:59

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

За първи път

„Българите, кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница

„Българите,  кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница--Balgarite--koi-sme-nie----mladezhki-filmov-festival-v-Slivnitsa_1695829245.jpg

Исторически ленти, припомняне на личности, прославили ни по света, възраждане ...

27 септ. 2023 | 18:40

Най-важното

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. по останалите планове, заяви той

Николай Денков: Днес трябва да приемем териториалните планове, а утре да ги изпратим към ЕК

Николай Денков-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Спешна среща между премиера и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ ...

29 септ. 2023 | 11:19

Основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция. Снимка БТА-Radev--Osnovniyat-prioritet-na-Balgariya-ostava-zadalbochavaneto-na-nashata-evropeyska-integratsiya_1695973597.jpg

За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. ...

29 септ. 2023 | 10:45

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

Мислят как да откраднат парите – чрез обръчи от фирми и няколко обръча се сбиха помежду си, добави тя

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана-Korneliya-Ninova-kam-minyorite--Lazhat-vi--obrachite-im-ot-firmi-shte-otkradnat-parite-ot-Plana_1695977000.jpg

Днес хората отново са на улицата. Какво ще им кажете този път? За държавата, ...

29 септ. 2023 | 11:43

Полицията използва сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си работници

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката
(Галерия)

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13

Велико е, дето в тази хартия, оставането на 20 000 души без работа е наречено социална щета

Диана Дамянова: Водни оръжия праща властта. Браво!!!

Диана Дамянова: Водни оръжия праща властта. Браво!!!-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Правителството си остави 4 работни часа от вземането на решението за внасяне на ...

29 септ. 2023 | 12:12