The Economist: Няма време - Европа трябва бързo да се защити и от Русия, и от Тръмп

Тръмп едва ли е първият президент, който се оплаква от фрийрайд съюзници - и това е оправдано

The Economist: Няма време - Европа трябва бързo да се защити и от Русия, и от Тръмп

6606 | 17 февр. 2024 | 20:37

Най-добрият начин да запазите западния съюз - и да ограничите щетите, ако на власт дойде враждебен Доналд Тръмп - е да се подготвите за една по-несигурна ера


The Economist

Ако Доналд Тръмп бъде върнат в Белия дом, коя версия ще бъде? Този, който убеди съюзниците да харчат повече за отбрана, подсили войските на НАТО на източния фланг и започна да въоръжава Украйна; или този, който заплаши да напусне алианса и прегърна Владимир Путин?

 

Ако се съди по последното му възмущение по време на предизборната кампания, той вероятно ще се окаже разрушителят на западния съюз.

На 10 февруари Тръмп, почти сигурният републикански кандидат за президент, разказа как лидерът на "голяма държава" веднъж го попитал дали Америка би защитила съюзник, който е "просрочил" плащанията си, вероятно такъв, който не отговаря на целта на НАТО да изразходва 2% от БВП за отбрана. "Не, не бих ви защитил", отговорил Тръмп. "Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си поискат, по дяволите. Трябва да платиш. Трябва да си платиш сметките."

Тези думи са най-вредната атака на Тръмп срещу НАТО и трябва да предизвикат тревога в целия отбранителен съюз. Няма голямо значение дали се е отдал на хипербола или разказва стар разговор.

 

Увещаването на Русия да атакува която и да е страна от НАТО по какъвто и да е начин означава да отслаби свещеното обещание на член 5 от Северноатлантическия договор: че атака срещу един съюзник е атака срещу всички; и че атаката дори срещу най-малкия съюзник всъщност е атака срещу Америка. Сравнете унизителното отношение на Тръмп към съюзниците с предупреждението на президента Джо Байдън към Русия, че Америка ще защитава "всеки сантиметър" от територията на НАТО.

Посланието за възпиране работи от създаването на НАТО през 1949 г. След края на Студената война НАТО даде възможност за разширяване на демокрацията и икономическия просперитет в страните от бившия съветски блок. През последните две години Член 5 и разполагането на силите на НАТО в Източна Европа запазиха съюзниците в безопасност, дори когато Русия опустоши Украйна. НАТО даде увереност на членовете си да помогнат на Украйна да се защити. Алиансът продължава да привлича членове, най-скоро Финландия и скоро Швеция. Но хвърлянето на съмнение върху член 5 подкопава съюза. Тъй като възпирането е ерозирано, рискът от бъдеща война ще нараства все повече.

Тръмп едва ли е първият президент, който се оплаква от фрийрайд съюзници - и това е оправдано. Но той превръща един демократичен съюз в мафиотски рекет: без пари, без американска защита. Тръмп твърди, че неговата откровеност е успяла да накара съюзниците да харчат повече милиарди за своята отбрана. През 2017 г., първата му година на поста, само четири от 29-те съюзници на НАТО са изпълнили целта от 2%, според данни на НАТО. До 2020 г., последната му, това се е увеличило до девет. Тръмп със сигурност помогна за натиска на съюзниците. По-големият импулс беше нарастващата заплаха от Русия: разходите за отбрана започнаха да растат през 2015 г., преди времето на Тръмп, и продължиха и след това. През 2023 г., когато Байдън беше на власт, 11 от 31 съюзници постигнаха целта от 2%; мнозинството вероятно ще го достигне тази година.

Ако Доналд Тръмп бъде върнат в Белия дом, коя версия ще бъде? Този, който убеди съюзниците да харчат повече за отбрана, подсили войските на НАТО на източния фланг и започна да въоръжава Украйна; или този, който заплаши да напусне алианса и прегърна Владимир Путин? Ако се съди по последното му възмущение по време на предизборната кампания, той вероятно ще се окаже разрушителят на западния съюз.

Ако бъде избран, политиката на Тръмп за втория му мандат ще зависи отчасти от това кого ще назначи на ръководни позиции. Но пагубното му влияние вече се усеща. Противно на добрата преценка на повечето републиканци, привържениците на "Америка на първо място" на Тръмп от месеци блокираха приемането на законопроект за подновяване на военната и цивилната помощ за Украйна. Неотдавнашното законодателство, изискващо от Конгреса да одобри действително оттегляне на САЩ от НАТО, не би било кой знае какво ограничение. Конгресът не може да попречи на един президент да подкопае НАТО, да речем, като изтегли американските войски от Европа или просто откаже да застане зад член 5 и да защити съюзници под нападение.

Тръмп и неговите апологети в Конгреса се хвалят, че той е предотвратил големи войни, защото враговете са се страхували от него. Говорейки след последното избухване на Тръмп, сенатор Линдзи Греъм каза: "Русия не е нахлула никъде, когато той беше президент". Сенатор Марко Рубио каза: "Няма никакви притеснения, защото той е бил президент преди." Одобрявайки думите му, републиканците, уж загрижени за сигурността, само увеличават вредата. Тъй като Русия натиска украинските защитници и увеличава военната си мощ, всяко отслабване на НАТО ще повиши риска от по-широк конфликт.

Идеята, че можете да пренебрегнете забележките на Тръмп за НАТО, защото действителните му намерения може да са различни, е фатално самодоволна. Възпирането работи, когато ангажиментът за колективна отбрана е абсолютен и недвусмислен. Посявайки съмнение, Тръмп покани Русия и други врагове да тестват решимостта на Запада. Датският министър на отбраната наскоро предупреди, че Русия може да пробва ангажимента на членовете на НАТО към член 5 в рамките на три до пет години. Неговият колега във Великобритания каза, че страната трябва да се подготви за войни с участието на Русия, Китай, Иран или Северна Корея през следващите пет години.

Европейците трябва да действат спешно, за да се изправят срещу две заплахи: нападение от Русия и изоставяне от Америка. Вместо да се оплакват от Тръмп, те трябва да продължат да изпълняват целта от 2%. Те също така трябва да преразгледат прага: 3% от БВП вероятно е това, което сега е необходимо, за да се изпълнят съществуващите отбранителни планове на НАТО, и би трябвало да бъде по-висок без американска помощ. Америка е похарчила близо 3,5% от БВП за отбрана миналата година. Европейците са изправени пред много по-голяма заплаха.

Европейците ще трябва да инвестират във всичко - от боеприпаси до всички други неща, които Америка предоставя в мащаб: транспортни и зареждащи самолети, противовъздушна отбрана, системи за командване и контрол и разузнавателни платформи, вариращи от сателити до дронове. Европейците не просто трябва да харчат повече, но трябва да харчат по-добре. Те трябва да купуват повече комплекти съвместно и да интегрират своите отбранителни индустрии. За да подтикнат изоставащите, те трябва да се съгласят, че висши длъжности не могат да бъдат заемани от кандидати от държави, които не отговарят на минималните стандарти.

Това ще служи на три цели: укрепване на способността на европейците да помагат на Украйна и да се защитават от Русия; доказва, че европейците споделят тежестта и че алиансът е добра сделка за Америка; и да се създаде защита срещу изоставянето от Тръмп. Европейският съюз подобри своите отбранителни способности през последните години, но не е алтернативен доставчик на сигурност. По-добре за европейците да помислят как да поемат съществуващата структура на НАТО, ако Америка напусне (като същевременно оставят отворена възможността Америка след Тръмп евентуално да поиска да се присъедини отново). Един въпрос би бил дали да се преразгледат правилата за единодушие. Вземането на решения е достатъчно трудно с един добронамерен американски хегемон - свидетели на закъсненията при приемането на Финландия и Швеция. Това ще бъде невъзможно в един свит съюз от малки и средни съюзници.

Най-чувствителният въпрос ще бъде как двете европейски държави с ядрени оръжия, Великобритания и Франция, могат да осигурят по-голямо възпиране за европейските съюзници при липсата на американски ядрен чадър. В момента те имат само около 500 бойни глави помежду си, в сравнение с повече от 5000 за Америка и близо 6000 за Русия. И създаването на общоевропейско ядрено възпиране би включвало дълбоко чувствителни въпроси: Франция без съмнение ще види жизненоважните си интереси заложени на карта в атака срещу Германия, но ще разшири ли уверенията си към Източна Европа? Колко дълго Великобритания би могла да поддържа своите ядрени бойни глави и ракети, последните извлечени от запаси, споделени с Америка, ако обитателят на Белия дом прекъсне сътрудничеството?

Подкопаването на НАТО е заплаха за всички съюзи на Америка. Тъй като следвоенната система започва да се разпада и американските лидери поставят под съмнение ролята на страната си като гарант за сигурността, нейните съюзници по света ще се чувстват по-уязвими. Изплашените страни могат да тръгнат по своя път, превъоръжавайки се и може би дори търсейки да придобият свои собствени ядрени оръжия. Дори това да е отбранително, враговете им ще го възприемат като заплашително. Ето защо коментарите на Тръмп заплашват да направят света много по-опасно място, не на последно място за самата Америка.

Въпреки това думите на Тръмп означават, че Европа няма друг избор освен да се превъоръжи, не на последно място защото слабостта на Европа сама по себе си е причина за нестабилност. Най-добрият начин да запазите западния съюз - и да ограничите щетите, ако на власт дойде враждебен Тръмп - е да се подготвите за една по-несигурна ера. Дори тогава не си правете илюзии, че превъоръжаването може напълно да замести загубата на американска мощ.


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18