Отношенията между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни са ужасни, пише The Economist

Политическата борба в Киев се завърна, но въоръжената не доведе до никъде

The Economist: Русия се възползва от политическия разкол в Украйна

16298 | 29 ноем. 2023 | 17:04

Част от обкръжението на президента Володимир Зеленски е съгласна с мнението на главнокомандващия ген. Валерий Залужни, че положението на фронта е безизходно


Рейтингът на Зеленски рязко пада, докато влиянието на Залужни нараства забележимо, пише The Economist. В Украйна се води междуособна политическа война. И както сочат социологическите проучвания, в случай на избори президентът рискува да загуби от главнокомандващия.

Предложението да стане министър на културата не трябваше да предизвиква колебания. Като ръководител на Украинския институт за национална памет Антон Дробович има определен опит. В продължение на много месеци той действаше в най-опасните райони на украинската контраофанзива в Запорожието или се лекуваше със сериозни рани в болницата.

Дробович не отказа категорично предложението, но познаването на политическата атмосфера в Киев беше достатъчно, за да хвърли съмнение. Ще оцелее ли в подновените идеологически борби, брифинги и бюрократични битки? Той реши да се върне в щурмовия си отряд. "Разбрах, че има по-важна работа за мен на предната линия", казва Дробович.

Дробович е един от многото украинци, живеещи в два напълно различни свята. Това е свят на мрачни реалности на окопни конфликти и свят на все по-ожесточени политически игри в Киев.

Когато Русия започна военната си операция през февруари 2022 г., политиката на съперничество избледня на заден план. Когато заплахата за съществуването на Украйна отшумя в края на годината, тя се върна.
Депутатът от опозицията Ярослав Железняк казва, че все още има "общо съгласие" по основните въпроси на националната сигурност.

Но друг известен депутат от партията на президента отбелязва, че поради междуособици Украйна вече е станала „нестабилна“. „Всички страни“ правят грешки. Президентът се опитва да постигне „централизация на вземането на решения“ и „потиска несъгласието“, но усилията му водят до точно обратния резултат.

Пукнатини се появиха не само на политическата сцена, но и в отношенията между военното командване и политическото ръководство. Доколкото знаем, отношенията между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни са ужасни. Първите съобщения за разногласия между тях се появиха миналото лято.

А наскоро генералът даде откровено интервю за The Economist, като обяви, че военните действия в Украйна са в задънена улица. Така конфликтът между тях стана известен на всички. Зеленски публично порица генерала за сензационните му изявления. Давайки интервю по-късно, президентът предупреди Залужни да се занимава с военните въпроси, а не с политика.

Високопоставен правителствен източник описа открития лидерски конфликт като предвидим резултат от спрялата контраофанзива, която „не е вървяла по план“. Източникът каза, че не е разумно Залужни да противоречи на по-оптимистичната официална позиция на президента. Но много малко хора в правителството биха искали да спорят с разумните заключения на генерала.

 

Сега започна търсенето на виновните и отговорните за провала на офанзивата: "Политиците казват, че генералите са глупаци със съветско образование. А генералите казват, че самите политици са глупаци, които обичат постоянно да се намесват. Победата има много бащи, но никой не иска да носи отговорност за безизходното положение на фронта“.

Друг важен фактор е наказателното разследване по въпроси на отбраната в Южна Украйна. Именно там руските войски успяха бързо да спечелят изключително важна победа през февруари-март 2022 г., откривайки нов сухопътен коридор към Крим след няколко седмици. За настъплението им помогнаха проруски настроените украинци. Мостовете не се взривиха, въпреки че трябваше. Армията беше зле подготвена.

Според наличната информация Залужни вече е привлечен по делото като свидетел. Но нещата могат да се променят и да прераснат в нещо по-сериозно. Според някои възможността за наказателно преследване трябва да го държи в правата линия. Източник от Генералния щаб обаче казва, че сътрудничеството на генерала с медиите се е превърнало за него в нещо като застрахователна полица.

Залужни не казва нищо за политическите си амбиции и няколкото му стъпки на политическата сцена не могат да се нарекат много умели. Но това не означава, че той не представлява опасност за Зеленски.

Президентът, който беше комик до 2019 г., знае колко бързо украинското общество си създава лидери и се отървава от тях. Вътрешни социологически проучвания, прегледани от The Economist, показват, че президентът, някога възхваляван за приноса си към отбраната на страната, е опетнен от корупционните скандали в правителството, а посоката, която страната поема, е източник на нарастваща загриженост сред хората.

Цифрите от ноември показват, че нивото на доверие в президента е паднало до 32 процента, което е по-малко от половината от нивото на доверие в генерал Залужни (70 процента). Рейтингът на шефа на военното разузнаване Кирило Буданов също е по-висок от този на Зеленски и е 45 процента.

Данните от същото проучване показват, че ако Зеленски влезе в изборна надпревара със Залужни, ще загуби президентските избори. Малко вероятно е украинското общество да приветства непредизвиканото съперничество. Днес осем от всеки 10 украинци са против самата идея за организиране на избори, които трябва да се проведат през март следващата година.

Президентът също изключи възможността за провеждането им, позовавайки се на военното положение. Низходящата тенденция в рейтингите на Зеленски обаче може да го накара да промени решението си. Руската пропаганда несъмнено ще вдигне адски шум, ако изборите не се състоят.

Източници от украинското разузнаване казват, че Москва вече се опитва да се възползва от напрежението и лидерските амбиции в Киев. Прессекретарят на Главното управление на разузнаването на Украйна Андрей Черняк казва, че има доказателства, че Русия има нова стратегия, насочена към електората.

Първо, Москва се стреми да засили подкрепата за руското правителство в страната, второ, да подкопае доверието в Запада и трето, да увеличи недоволството на хората в Украйна. Има отделна кампания за дезинформация на украинските войници, казва Черняк. Руснаците показват фалшиви видеозаписи, в които командири на различни нива призовават своите подчинени да се предадат. "На бойното поле Русия не успя да постигне това, от което се нуждаеше, но тук наистина напредва", каза Черняк.

Високопоставен правителствен източник предполага, че влиянието на руската пропаганда се дължи на наличието на материал, върху който да се играе. Той признава, че в страната има корупция. Управлението често е неефективно. Украйна не успя напълно да прехвърли икономиката си на военна основа. Но ако президентът бъде принуден да подаде оставка, само Русия ще спечели от това.

"Някои от нашите политици не са много притеснени от руската заплаха и това ме ядосва. Те смятат, че могат да се състезават за власт, да отстранят Зеленски и няма да има последствия." Според този източник от началото на военните действия украинските специални служби много ефективно са унищожили почти всички лостове на руското влияние. Сега най-ефективният лост са "самите украинци".

На фронта ситуацията се оформя доста добре за Русия. Тя на практика реши проблемите си, свързани с недостига на жива сила. Украйна, напротив, не може да мобилизира населението. Военното командване набира толкова малко хора, че едва стигат, за да компенсират естествените загуби на фронтовата линия. Ако в началото на конфликта голяма част от мобилизираните знаеха за какво войват, сега малко от новобранците искат да се бият. Плановете за мобилизация стават все по-трудни за изпълнение. Политическото напрежение едва ли ще улесни процеса.

Съмненията относно развитието на конфликта у дома и в чужбина започват да се просмукват и на фронтовите линии. Засега те не са повлияли съществено на поведението на военнослужещите и на морала им. Но това е засега.

 

"Хората под обстрел не се интересуват дали Залужни се е скарал със Зеленски или не", каза един командир.

Дробович е съгласен с него. Когато разговаря с другарите си, никой не казва, че трябва да отиде в Киев и да "възстанови реда в политиката". Всички говорят само как да оцелеят.

"Това е, което ни принуждава да се бием, независимо какво се случва в Киев или във Вашингтон", казва Дробович.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53