Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"

Помощта за Киева съживява отбранителната база на САЩ

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

17951 | 30 ноем. 2023 | 16:04

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е одобрил, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти 90% отиват при американците, сочи анализ


Американското издание The Washington Post разкри най-дълбоко пазената тайна за военната помощ на САЩ за Украйна - по-голямата част от парите се изразходват в Щатите. Точно така, средствата, които законодателите одобряват за въоръжаване на Киев, не отиват директно в украинската страна, а се използват в САЩ за създаване на нови оръжия или за подмяна на такива, изпратени в Киев от американските складове. От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е одобрил, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти 90% отиват при американците, сочи анализ.

Между войната в Украйна и работните места в САЩ

Има и противоречия - републикански конгресмени например не искаха да има помощ за завода в Лима (Охайо), които произвеждат танкове "Ейбрамс" и бойни машини "Страйкър" за Украйна благодарение на одобрената от Конгреса военна помощ.

Гласоподавателите от Охайо може би са очаквали избраните от тях лидери да настояват пред администрацията на Байдън да предостави на Украйна повече танкове и превозни средства, произведени в Лима. Вместо това двама републиканци - Джей Ди Ванс и Джим Джордан - пречат на Украйна да получи повече помощ от единствения американски танков завод. Не са само те. Общо 31 сенатори и членове на Камарата на представителите, чиито щати или райони се възползват от финансирането за Украйна, са гласували "за" ограничаване на тази помощ. Сред тях са някои от най-изявените антиукраински гласове в Конгреса. В момент, когато и двете основни партии се състезават за спечелване на гласовете на работническата класа и за укрепване на производствената база на САЩ, военната помощ за Украйна прави точно това - осигурява голямо вливане на парични средства в заводите в цялата страна, от което пряко се възползват американските работници. Тя също така създава работни места и възможности за местните доставчици, магазини, ресторанти и други предприятия, които подпомагат фабриките, произвеждащи оръжия.

Къде какво се произвежда?

Досега никой не беше определил къде точно отиват тези средства за военна помощ от САЩ. Двама изследователи от American Enterprise Institute и журналистът от The Washington Post Марк Тийсен съставиха каталог на оръжейните системи, които се произвеждат в Съединените щати за Украйна. Идентифицирали са 117 производствени линии в поне 31 щата и 71 града в САЩ, където американски работници произвеждат основни оръжейни системи за Украйна. Например помощта, която Конгресът вече одобри, отива в Калифорния, Масачузетс и Пенсилвания за производство на безпилотни системи Switchblade, радарни системи и тактически превозни средства. В Пенсилвания и Алабама се изграждат бойни машини на пехотата Bradley, в Южна Каролина, Оклахома, Мичиган, Ню Йорк и Минеаполис се правят гаубици, в Илинойс, Флорида, Тексас и Ню Джърси - системи HIMARS. В Алабама и Арканзас се произвеждат части за ракетите Hydra-70. В щата Ню Йорк и в Алабама се произвеждат противотанкови ракети Javelin и т.н. В списъка влизат и много други оръжейни системи за Украйна.

Помощта за Украйна съживява отбранителната база на САЩ

"Нашата помощ за Украйна не само създава американски работни места, но и съживява опасно атрофиралата ни отбранителна индустриална база", смята журналистът Марк Тийсен от The Washington Post. Например от 2005 г. насам Съединените щати не са произвели нито една нова зенитна ракета "Стингър". "Терористите, с които се сражавахме през последните десетилетия, не разполагаха с реактивни изтребители, така че производството се забави. Сега, благодарение на помощта за Украйна, Пентагонът подписа миналата година договор на стойност 624,6 млн. долара за производство на ракети "Стингър" в Тусон, които да заменят около 1400 ракети, изпратени в Украйна. Без нашите усилия за снабдяване на Украйна производствената линия на "Стингър" вероятно щеше да остане неактивна - може би докато не започнат да падат бомби в конфликта за Тайван", пише той. И дава пример още с 600-те милиона долара, които се използват за изграждането на две оръжейни системи за Украйна в Сейнт Чарлз. Едната е JDAM ER - въздушно изстрелвано оръжие с GPS управление, което превръща бомбите в прецизно управляеми с обсег над 70 км, тройно по-голям от обсега на оригиналното оръжие. Другата е GLSDB - оръжейна система, разработена специално за Украйна, която може да се изстрелва от HIMARS и да измине 150 км, което е почти два пъти повече от сегашните системи за прецизни боеприпаси с наземно насочване.

Работниците в Уест Плейнс, Мисури използват помощта за Украйна за изграждане на радара MIM-104 за ракетната система Patriot, която шокира света тази година, като свали описваната от руснаците за "непобедима" хиперзвукова ракета "Кинжал".

"Ако не помагахме на Украйна, Съединените щати нямаше да произвеждат нито едно от тези оръжия. Финансирането, което Конгресът осигури за производството на двете системи, вкарва много милиони долари в икономиката на Мисури и задвижва производствените линии за тези модерни способности. Сега тези системи ще бъдат на разположение на Съединените щати и Тайван, ако избухне конфликт с Китай, както и на Израел", добавя журналистът и съавтор на изследването. "Сред най-шокиращите примери за упадъка на нашата отбранителна индустриална база е борбата ни за производство на сравнително прости боеприпаси", добавя Тийсен. Той дава пример със 155-милиметровите артилерийски снаряди, които биха били много търсени във всеки конфликт, в който САЩ участват. Украйна изстрелва по 6000-8000 такива снаряда на ден, а Израел ги поръчва с десетки хиляди. Но преди Русия да нахлуе в Украйна миналата година Щатите произвеждаха по-малко от 15 000 снаряда на месец. Затова Пентагонът отпусна 1,5 млрд. долара за увеличаване на производството с 500% и е на път да достигне 100 000 снаряда на месец.

Снарядите се сглобяват в щата Пенсилвания и в нов завод в Камдън, щата Арканзас, като се използват компоненти (включително експлозиви, ракетно гориво, капсул-детонатори, взриватели и корпуси на снаряди), произвеждани в градове и селища в САЩ като Кингспорт и Кордова в щата Тенеси, Бристол в щата Пенсилвания, Мидълтаун в щата Айова, Коачела в щата Калифорния. Фабриката, която се изгражда в Мескит, Тексас, се очаква да произвежда около 20 000 снаряда месечно и да осигурява работа на поне 125 работници, след като заработи в началото на следващата година. Председателят на Търговската камара в Мескит заяви пред The New York Times, че законодателите, които се противопоставят на помощта за Украйна, "гласуват срещу своите избиратели". "Вие буквално казвате "не" на хората, които представлявате", добави той. И все пак републиканецът Ланс Гуден, който представлява Мескит, гласува против помощта, която помага за финансирането на новия завод в неговия район.

 

Триъгълни сделки и продажба на изтребители

 

Водените от САЩ усилия за въоръжаване на Украйна съживяват отбранителния производствен капацитет на Щатите и по други начини. Създават се стимули за съюзниците от НАТО да дарят на Украйна старите си оръжейни системи, произведени в САЩ или от съветската епоха, а в замяна на това Вашингтон им дава по-модерни, нови системи. Това са така наречените триъгълни сделки.

 

Усилията за въоръжаване на Украйна също така значително увеличиха продажбите на произведените в САЩ изтребители F-35. От това се възползват работниците в производствените предприятия в Палмдейл (Калифорния), Източен Хартфорд (Кънектикът), Мидълтаун (Айова) и др. Финландия, която финализира сделката за закупуване на 64 броя F-35 на стойност 9,4 млрд. долара, заяви, че новите самолети ще ѝ позволят да дари старите си изтребители F/A-18 Hornet на Украйна. Норвегия, която е дарила стари изтребители F-16 на Украйна, купува 52 броя F-35, като харчи и 293 млн. долара за въоръжаването им с 580 малки диаметрални бомби StormBreaker, произведени в Тусон, Аризона. Дания и Нидерландия даряват на Украйна 61 изтребителя F-16 и ги заменят с допълнителни самолети F-35.

 

Изготвеният от WP анализ установява, че в 10 щата и 11 града на САЩ има поне 13 производствени линии, които произвеждат нови американски оръжия за съюзниците от НАТО, за да заменят оборудването, което те са изпратили на Украйна. "В жизненоважен интерес на САЩ е да въоръжат Украйна в борбата ѝ за победа над руската агресия. Подкрепата ни за Украйна унищожава руската военна заплаха за НАТО, възстановява възпирането с Китай, възпира други ядрени сили да започват агресивни войни и подобрява американската военна готовност за други противници", заключава Тийсен от The Washington Post.

 

Източник Actualno.com
От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53