Реч на Тихомир Каменов пред обществеността на Кърджали по повод официалното подписване на договора за покупко-продажба на общински имоти и изграждането на високотехнологичен болничен комплекс ‚Сърце и Мозъ

"ДаллБогг" продава застрахователни продукти в 17 европейски държави, ‚Чайкафарма‘ продава лекарства в - 7

Тихомир Каменов в Кърджали: Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация

309848 | 15 ян. 2024 | 15:30

"Сърце и Мозък‘ с клиника ‚Мама и Аз‘ и специализираните кардиологични болници са лекували над 2 милиона български граждани и граждани от над 30 държави.

Реч на Тихомир Каменов пред обществеността на Кърджали по повод официалното подписване на договора за покупко-продажба на общински имоти и изграждането на високотехнологичен болничен комплекс ‚Сърце и Мозъ-Rech-na-Tihomir-Kamenov-pred-obshtestvenostta-na-Kardzhali-po-povod-ofitsialnoto-podpisvane-na-dogovora-za-pokupko-prodazhba-na-obshtinski-imoti-i-izgrazhdaneto-na-visokotehnologichen-bolnichen-kompleks--Sartse-i-Moza_1705325478.jpgТихомир Каменов в Кърджали  Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация-Tihomir-Kamenov-v-Kardzhali-Nie-sme-shtempelat-za-vashata-visoka-investitsionna-reputatsiya_1705327126.jpgТихомир Каменов в Кърджали  Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация-Tihomir-Kamenov-v-Kardzhali-Nie-sme-shtempelat-za-vashata-visoka-investitsionna-reputatsiya_1705327118.jpgПодписване на договора в Кърджали
-Podpisvane-na-dogovora-v-Kardzhali-_1705327107.jpgПодписване на договора в Кърджали-Podpisvane-na-dogovora-v-Kardzhali_1705327094.jpgПроф. Веков и кметът на Кърджали Ерол Мюмюн-Prof--Vekov-i-kmetat-na-Kardzhali-Erol-Myumyun_1705327062.jpgСпециални поздрави за доц. Хасан Азис, тук сред нас, за неговата всеотдайност през първите 7 месеца от началото на проекта по време на неговия кметски мандат, каза Тихомир Каменов.-Spetsialni-pozdravi-za-dots--Hasan-Azis--tuk-sred-nas--za-negovata-vseotdaynost-prez-parvite-7-mesetsa-ot-nachaloto-na-proekta-po-vreme-na-negoviya-kmetski-mandat--kaza-Tihomir-Kamenov-_1705326142.jpg

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и председателят на борда на Българския кардиологичен Институт, проф. Тони Веков,който управлява мрежата на високотехнологични болници „Сърце и мозък“ и клиниките за майчино и детско здраве „Мама и аз“, подписаха миналата седмица договор за покупко-продажбата на терените, върху които ще се изгради новата болница в Кърджали.


Очакванията са първата копка на новата болница да бъде през есента, а изграждането ѝ да се случи в рамките на три години.


Проектът включва изграждане на модерна многопрофилна болница с множество специалности, определени с оглед потребностите на населението и съобразени с Националната здравна карта.

Изграждането на тази болница хората от региона ще имат равен достъп до качествено здравеопазване, до „висшата” медицина, каквито би осигурила болницата „Сърце и мозък”, ще имат право на избор, къде да се лекуват. Младите лекари ще могат да се развиват професионално, ще се открият нови работни места, градът ни ще стане привлекателен здравен център, както за живеещите в областта, така и за нашите съседи Гърция и Турция.

Специален гост на церемонията беше Тихомир Каменов, председател и основател на фирмената група на „Търговска Лига“, който пристигна за събитието от Швейцария и бе посрещнат с бурни аплодисменти.

"Качественото здравеопазване има магическата роля да издига статута на всеки град и заедно с другите достойнства на Кърджали, като близостта до достъпна планина, топло море, издигнато образование и другите, които споменах, ще превърне града в притегателен център за инвеститорите. Очакваме градът, след построяването на болницата и по-нататък, да стане регионален бизнес център на три граници и това беше замисълът, когато се роди идеята", каза пред препълнената зала Тихомир Каменов.


Ето цялата реч на Тихомир Каменов в Кърджали*

„Благодаря за аплодисментите и посрещането. Много сме развълнувани всички. Ние много нови болници сме направили и строим в България, но тази е специална! Имам, разбира се, написана реч, но няма да я използвам, защото от пристигането преди 15 минути усетих едно дълбоко искрено и сърдечно отношение. Затова ще говоря само от сърце.

Като пътувах насам, си мислех да ви споделя разбирането на интелигентните българи, които имат дългогодишна експозиция в чужбина, а именно, че Кърджали е мултикултурната, мултиетническата, мултирелигиозната и мултиезиковата столица на България. Така е в момента и ще бъде още по-силна занапред, защото подобна общност е голямо богатство за всяка държава – примери много. Оставете само стратегическото разположение на три евроатлантически граници в топла Европа и другите географски предимства.

 

Най-голямото богатство на този град и областта са неговите хора – много трудолюбиви и много любознателни, а и разбира се, çok fazla açıkgöz (спонтанни аплодисменти). Това много ни харесва като сериозни инвеститори, а и ако се отбиете в селата наоколо и видите тези бели красиви къщи с нови покриви – което рядко се среща в останалата част на България – непредубеденият човек веднага ще разбере нашия инвеститорски ентусиазъм.

Впрочем, дядо ми беше строител на покриви и от него съм научил почти толкова за предприемачеството и бизнеса, колкото във всички световни университети. Говореше елементарно всички балкански езици и малко немски и френски, без да има университетско образование. Той ме е отгледал в помощ на майка ми – главна сестра на голяма окръжна болница – понеже баща ми е починал на операционната маса в софийска болница, когато съм бил на 11 месеца. Това лично отклонение потвърждава нашата корпоративна убеденост, че Кърджали със своите прекрасни, трудолюбиви и ученолюбиви хора наистина заслужава нашата голяма инвестиция! Моля да предадете точно това, уважаеми г-н кмете Мюмюн и уважаеми г-н председателю Мухаррем, на всички, които не успяха да влязат днес в тази препълнена зала… (бурни аплодисменти).

В самолета вчера прочетох обръщението на почетния председател на ДПС и много се зарадвах отново на нашето единомислие, което ни съпътства 35 години вече. По памет, той казва, че каквато и политика да се провежда, каквито и инвестиции да се правят, трябва да се мисли винаги и на първо място за добруването на хората. И Търговска Лига, като най-големият инвеститор в българското здравеопазване, стъпва днес в Кърджали точно с това разбиране.

За недобре запознатите трябва да кажа, че ‚ДаллБогг‘ продава застрахователни продукти в 17 европейски държави и се разширява, ‚Чайкафарма‘ продава лекарства в 7 европейски държави и разширява пазарите, а ‚Сърце и Мозък‘ с клиника ‚Мама и Аз‘ и специализираните кардиологични болници са лекували над 2 милиона български граждани и граждани от над 30 държави. Фирмената група се очертава като средно голяма европейска мултинационална корпорация с ясни принципи и приоритети. Инвестицията в Кърджали също става инструментално важна в този смисъл. И ето връзката с нашето единомислие – Търговска Лига работи и се развива от своето основаване преди 33 години до днес при ясно подреждане на интересите.

Градацията на интересите гарантира успеха. Винаги на първо място, най-високо (вдига ръка) стои общественият интерес, интересът на обществото и на хората. На второ място, с по-нисък приоритет е груповият интерес – интересът на общността, професионалната гилдия или фирмата. И частният личен интерес, за мен и за нас, винаги трябва и идва на последно място. Всеки опит да се преподредят приоритетите по интереси води до провал и звучен фалит на всяко начинание – в политиката, в бизнеса и даже в културата и образованието. Много такива фалирали опити видяхме в годините през прехода – от грабителска приватизация „с братовчедите“ до откровено изнудване и рекет на властимащите. Един министър-председател и неговата клика даже ги докладвах от Давос в американските международни медии.

 

С проф. Веков и другите мениджъри от фирмената група сме известни борци срещу корупцията. Нали е ясно, че всичко сами сме построили „на зелено“ и Търговска Лига нищо никога не е приватизирала или концесионирала – нито едно държавно аптечно предприятие, нито един фармацевтичен завод, нито една болница, нито един държавен кораб, пристанище, ЕРП или топлофикация, златна или медна мина.

 

Тази скала на приоритетите в подреждането на интересите ни е довела до създаването на нашата рентабилна корпорация със стабилно финансово и самостоятелно възпроизводство, което, въпреки трудните условия през годините на прехода, доведе до пълноценна реализация и на обществения, и на частния интерес. Това единомислие роди и идеята за проекта в Кърджали.

Специални поздрави за доц. Хасан Азис, тук сред нас, за неговата всеотдайност през първите 7 месеца от началото на проекта по време на неговия кметски мандат. Сега единомислието се установи много бързо, за едно кафе време, и с кмета Мюмюн и с председателя Мухаррем – защото откровението е най-голямото уважение, а химията и чувството за хумор никога не лъжат.

 

Компресирането на времето ми е специалност от Давос – цели 20 години – познавам целия свят, неговите най-титулувани представители: от президенти и мулти милиардери до който друг бихте могли да се досетите. Между другото има разни парадокси, например, президентът на Азербайджан, една от най-богатите държави в нашия регион, е по-младши член на Форума. Споменавам всички тези факти, за да ви уверя, че имаме отворени врати навсякъде в демократичния свят и ще реализираме инвестицията тук в нейните два етапа пълноценно и в сроковете, посочени в договора, който днес следва скоро да бъде подписан. Нещо повече, още инвестиции със сигурно ще се направят и в други сфери на обществено-икономическия живот.

Качественото здравеопазване има магическата роля да издига статута на всеки град и заедно с другите достойнства на Кърджали, като близостта до достъпна планина, топло море, издигнато образование и другите, които споменах, ще превърне града в притегателен център за инвеститорите. Очакваме градът, след построяването на болницата и по-нататък, да стане регионален бизнес център на три граници и това беше замисълът, когато се роди идеята.

Понеже многократно ме питахте, ще разкажа вместо заключение: с д-р Ахмед Доган се видяхме в края на пандемията през лятото на 2022 г. и говорихме дълго по много теми. Той ме попита по какво и как в Давос, извън известните макроикономически критерии и моментната репутация, инвеститорите оценяват държавите и тяхната привлекателност. „По нивото и стандарта на периферията“ и „по отношението на домашната бизнес общност към регулацията и правителството“, му отговорих. Това важи особено за България и нейния бизнес климат, която е силно унитарна (франкофонски централизирана) държава, където София е всичко, провинцията „не блести с нищо“.

„А защо тогава високотехнологичните комплекси ‚Сърце и Мозък‘ ги строите първо в провинцията?“ – продължаваме разговора. „Точно за да променим това впечатление за България и издигнем периферията“, отговорих аз, а и хората в Кърджали и Враца са равноправно упълномощени от Конституцията и закона да получат качествено здравеопазване на европейско ниво, както гражданите в столицата.

 

„А значи ще има комплекс и в Кърджали“, казва той. „Е, да, ако ни покани местното ръководство и повярва в нашите възможности и добри инвеститорски намерения“. И така ето ни днес тук и завинаги – за да остава повече в родината и още повече в местната общност! (аплодисменти).

Че ще открием много работни места и добре платени, вече е сигурно, но още по-важно става колко нови инвестиции ще привлечем. Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация. Регионалният бизнес хъб Кърджали ще разполага в нашата болница и с хеликоптерна площадка за HEMS, която спокойно може да обслужва Северна Гърция и Западна Турция.

 

Важно е хората от региона да разберат, че не е важно само колко бързо и успешно транспортираме пациентите в критично състояние, а къде ги транспортираме – може ли болницата, в която пациентът е транспортиран или приведен от друга болница, да му помогне пълноценно, има ли нужната квалификация да посрещне ситуациите на тежко животозастрашаване и успешно да реализира трудно животоспасяване. Натам сме се запътили с тази инвестиция. За нас така също се измерва родолюбието! (аплодисменти)

Възхитени сме от нивото на единодействие и единомислие във вашия град между местната власт, социални, неправителствени и професионални сдружения, религиозните общности и огромна част от широката общественост. Това ви превръща и в образец за общонародно разбирателство по важните въпроси на развитието, което трудно може да се установи в другите градове и в столицата особено.

Пожелавам на всички крепко здраве и сили да работим заедно дълги години и ви благодаря, още веднъж, за подкрепата и голямото доверие! (аплодисменти)Еврохолд

От категорията

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои-Ilhan-Kyuchyuk--Razgovorat-za-badeshteto-na-DPS-predstoi_1721418098.jpg

По думите му, либерална общност е изразила моралната си подкрепа за Ахмед ...

19 юли 2024 | 22:34

Николай Денков: Бяхме много внимателни да предложим това, което може да ни обедини

Николай Денков: Бяхме много внимателни да предложим това, което може да ни обедини-Nikolay-Denkov--Byahme-mnogo-vnimatelni-da-predlozhim-tova--koeto-mozhe-da-ni-obedini_1721415969.jpg

Тези пет закона и две решения са изключително важни, отлагани с години и са ...

19 юли 2024 | 22:04

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Източниците на финансиране за пострадалите са няколко, заяви министърът на финансите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите
Снимка БТА-Lyudmila-Petkova--Otpuskat-se-po-1578-lv--za-speshni-nuzhdi-na-postradalite-ot-pozharite-Snimka-BTA_1721403691.jpg

Земеделските стопани и юридическите лица могат да бъдат подпомагани за ...

19 юли 2024 | 18:40

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28