Реч на Тихомир Каменов пред обществеността на Кърджали по повод официалното подписване на договора за покупко-продажба на общински имоти и изграждането на високотехнологичен болничен комплекс ‚Сърце и Мозъ

"ДаллБогг" продава застрахователни продукти в 17 европейски държави, ‚Чайкафарма‘ продава лекарства в - 7

Тихомир Каменов в Кърджали: Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация

303769 | 15 ян. 2024 | 15:30

"Сърце и Мозък‘ с клиника ‚Мама и Аз‘ и специализираните кардиологични болници са лекували над 2 милиона български граждани и граждани от над 30 държави.

Реч на Тихомир Каменов пред обществеността на Кърджали по повод официалното подписване на договора за покупко-продажба на общински имоти и изграждането на високотехнологичен болничен комплекс ‚Сърце и Мозъ-Rech-na-Tihomir-Kamenov-pred-obshtestvenostta-na-Kardzhali-po-povod-ofitsialnoto-podpisvane-na-dogovora-za-pokupko-prodazhba-na-obshtinski-imoti-i-izgrazhdaneto-na-visokotehnologichen-bolnichen-kompleks--Sartse-i-Moza_1705325478.jpgТихомир Каменов в Кърджали  Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация-Tihomir-Kamenov-v-Kardzhali-Nie-sme-shtempelat-za-vashata-visoka-investitsionna-reputatsiya_1705327126.jpgТихомир Каменов в Кърджали  Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация-Tihomir-Kamenov-v-Kardzhali-Nie-sme-shtempelat-za-vashata-visoka-investitsionna-reputatsiya_1705327118.jpgПодписване на договора в Кърджали
-Podpisvane-na-dogovora-v-Kardzhali-_1705327107.jpgПодписване на договора в Кърджали-Podpisvane-na-dogovora-v-Kardzhali_1705327094.jpgПроф. Веков и кметът на Кърджали Ерол Мюмюн-Prof--Vekov-i-kmetat-na-Kardzhali-Erol-Myumyun_1705327062.jpgСпециални поздрави за доц. Хасан Азис, тук сред нас, за неговата всеотдайност през първите 7 месеца от началото на проекта по време на неговия кметски мандат, каза Тихомир Каменов.-Spetsialni-pozdravi-za-dots--Hasan-Azis--tuk-sred-nas--za-negovata-vseotdaynost-prez-parvite-7-mesetsa-ot-nachaloto-na-proekta-po-vreme-na-negoviya-kmetski-mandat--kaza-Tihomir-Kamenov-_1705326142.jpg

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и председателят на борда на Българския кардиологичен Институт, проф. Тони Веков,който управлява мрежата на високотехнологични болници „Сърце и мозък“ и клиниките за майчино и детско здраве „Мама и аз“, подписаха миналата седмица договор за покупко-продажбата на терените, върху които ще се изгради новата болница в Кърджали.


Очакванията са първата копка на новата болница да бъде през есента, а изграждането ѝ да се случи в рамките на три години.


Проектът включва изграждане на модерна многопрофилна болница с множество специалности, определени с оглед потребностите на населението и съобразени с Националната здравна карта.

Изграждането на тази болница хората от региона ще имат равен достъп до качествено здравеопазване, до „висшата” медицина, каквито би осигурила болницата „Сърце и мозък”, ще имат право на избор, къде да се лекуват. Младите лекари ще могат да се развиват професионално, ще се открият нови работни места, градът ни ще стане привлекателен здравен център, както за живеещите в областта, така и за нашите съседи Гърция и Турция.

Специален гост на церемонията беше Тихомир Каменов, председател и основател на фирмената група на „Търговска Лига“, който пристигна за събитието от Швейцария и бе посрещнат с бурни аплодисменти.

"Качественото здравеопазване има магическата роля да издига статута на всеки град и заедно с другите достойнства на Кърджали, като близостта до достъпна планина, топло море, издигнато образование и другите, които споменах, ще превърне града в притегателен център за инвеститорите. Очакваме градът, след построяването на болницата и по-нататък, да стане регионален бизнес център на три граници и това беше замисълът, когато се роди идеята", каза пред препълнената зала Тихомир Каменов.


Ето цялата реч на Тихомир Каменов в Кърджали*

„Благодаря за аплодисментите и посрещането. Много сме развълнувани всички. Ние много нови болници сме направили и строим в България, но тази е специална! Имам, разбира се, написана реч, но няма да я използвам, защото от пристигането преди 15 минути усетих едно дълбоко искрено и сърдечно отношение. Затова ще говоря само от сърце.

Като пътувах насам, си мислех да ви споделя разбирането на интелигентните българи, които имат дългогодишна експозиция в чужбина, а именно, че Кърджали е мултикултурната, мултиетническата, мултирелигиозната и мултиезиковата столица на България. Така е в момента и ще бъде още по-силна занапред, защото подобна общност е голямо богатство за всяка държава – примери много. Оставете само стратегическото разположение на три евроатлантически граници в топла Европа и другите географски предимства.

 

Най-голямото богатство на този град и областта са неговите хора – много трудолюбиви и много любознателни, а и разбира се, çok fazla açıkgöz (спонтанни аплодисменти). Това много ни харесва като сериозни инвеститори, а и ако се отбиете в селата наоколо и видите тези бели красиви къщи с нови покриви – което рядко се среща в останалата част на България – непредубеденият човек веднага ще разбере нашия инвеститорски ентусиазъм.

Впрочем, дядо ми беше строител на покриви и от него съм научил почти толкова за предприемачеството и бизнеса, колкото във всички световни университети. Говореше елементарно всички балкански езици и малко немски и френски, без да има университетско образование. Той ме е отгледал в помощ на майка ми – главна сестра на голяма окръжна болница – понеже баща ми е починал на операционната маса в софийска болница, когато съм бил на 11 месеца. Това лично отклонение потвърждава нашата корпоративна убеденост, че Кърджали със своите прекрасни, трудолюбиви и ученолюбиви хора наистина заслужава нашата голяма инвестиция! Моля да предадете точно това, уважаеми г-н кмете Мюмюн и уважаеми г-н председателю Мухаррем, на всички, които не успяха да влязат днес в тази препълнена зала… (бурни аплодисменти).

В самолета вчера прочетох обръщението на почетния председател на ДПС и много се зарадвах отново на нашето единомислие, което ни съпътства 35 години вече. По памет, той казва, че каквато и политика да се провежда, каквито и инвестиции да се правят, трябва да се мисли винаги и на първо място за добруването на хората. И Търговска Лига, като най-големият инвеститор в българското здравеопазване, стъпва днес в Кърджали точно с това разбиране.

За недобре запознатите трябва да кажа, че ‚ДаллБогг‘ продава застрахователни продукти в 17 европейски държави и се разширява, ‚Чайкафарма‘ продава лекарства в 7 европейски държави и разширява пазарите, а ‚Сърце и Мозък‘ с клиника ‚Мама и Аз‘ и специализираните кардиологични болници са лекували над 2 милиона български граждани и граждани от над 30 държави. Фирмената група се очертава като средно голяма европейска мултинационална корпорация с ясни принципи и приоритети. Инвестицията в Кърджали също става инструментално важна в този смисъл. И ето връзката с нашето единомислие – Търговска Лига работи и се развива от своето основаване преди 33 години до днес при ясно подреждане на интересите.

Градацията на интересите гарантира успеха. Винаги на първо място, най-високо (вдига ръка) стои общественият интерес, интересът на обществото и на хората. На второ място, с по-нисък приоритет е груповият интерес – интересът на общността, професионалната гилдия или фирмата. И частният личен интерес, за мен и за нас, винаги трябва и идва на последно място. Всеки опит да се преподредят приоритетите по интереси води до провал и звучен фалит на всяко начинание – в политиката, в бизнеса и даже в културата и образованието. Много такива фалирали опити видяхме в годините през прехода – от грабителска приватизация „с братовчедите“ до откровено изнудване и рекет на властимащите. Един министър-председател и неговата клика даже ги докладвах от Давос в американските международни медии.

 

С проф. Веков и другите мениджъри от фирмената група сме известни борци срещу корупцията. Нали е ясно, че всичко сами сме построили „на зелено“ и Търговска Лига нищо никога не е приватизирала или концесионирала – нито едно държавно аптечно предприятие, нито един фармацевтичен завод, нито една болница, нито един държавен кораб, пристанище, ЕРП или топлофикация, златна или медна мина.

 

Тази скала на приоритетите в подреждането на интересите ни е довела до създаването на нашата рентабилна корпорация със стабилно финансово и самостоятелно възпроизводство, което, въпреки трудните условия през годините на прехода, доведе до пълноценна реализация и на обществения, и на частния интерес. Това единомислие роди и идеята за проекта в Кърджали.

Специални поздрави за доц. Хасан Азис, тук сред нас, за неговата всеотдайност през първите 7 месеца от началото на проекта по време на неговия кметски мандат. Сега единомислието се установи много бързо, за едно кафе време, и с кмета Мюмюн и с председателя Мухаррем – защото откровението е най-голямото уважение, а химията и чувството за хумор никога не лъжат.

 

Компресирането на времето ми е специалност от Давос – цели 20 години – познавам целия свят, неговите най-титулувани представители: от президенти и мулти милиардери до който друг бихте могли да се досетите. Между другото има разни парадокси, например, президентът на Азербайджан, една от най-богатите държави в нашия регион, е по-младши член на Форума. Споменавам всички тези факти, за да ви уверя, че имаме отворени врати навсякъде в демократичния свят и ще реализираме инвестицията тук в нейните два етапа пълноценно и в сроковете, посочени в договора, който днес следва скоро да бъде подписан. Нещо повече, още инвестиции със сигурно ще се направят и в други сфери на обществено-икономическия живот.

Качественото здравеопазване има магическата роля да издига статута на всеки град и заедно с другите достойнства на Кърджали, като близостта до достъпна планина, топло море, издигнато образование и другите, които споменах, ще превърне града в притегателен център за инвеститорите. Очакваме градът, след построяването на болницата и по-нататък, да стане регионален бизнес център на три граници и това беше замисълът, когато се роди идеята.

Понеже многократно ме питахте, ще разкажа вместо заключение: с д-р Ахмед Доган се видяхме в края на пандемията през лятото на 2022 г. и говорихме дълго по много теми. Той ме попита по какво и как в Давос, извън известните макроикономически критерии и моментната репутация, инвеститорите оценяват държавите и тяхната привлекателност. „По нивото и стандарта на периферията“ и „по отношението на домашната бизнес общност към регулацията и правителството“, му отговорих. Това важи особено за България и нейния бизнес климат, която е силно унитарна (франкофонски централизирана) държава, където София е всичко, провинцията „не блести с нищо“.

„А защо тогава високотехнологичните комплекси ‚Сърце и Мозък‘ ги строите първо в провинцията?“ – продължаваме разговора. „Точно за да променим това впечатление за България и издигнем периферията“, отговорих аз, а и хората в Кърджали и Враца са равноправно упълномощени от Конституцията и закона да получат качествено здравеопазване на европейско ниво, както гражданите в столицата.

 

„А значи ще има комплекс и в Кърджали“, казва той. „Е, да, ако ни покани местното ръководство и повярва в нашите възможности и добри инвеститорски намерения“. И така ето ни днес тук и завинаги – за да остава повече в родината и още повече в местната общност! (аплодисменти).

Че ще открием много работни места и добре платени, вече е сигурно, но още по-важно става колко нови инвестиции ще привлечем. Ние сме щемпелът за вашата висока инвестиционна репутация. Регионалният бизнес хъб Кърджали ще разполага в нашата болница и с хеликоптерна площадка за HEMS, която спокойно може да обслужва Северна Гърция и Западна Турция.

 

Важно е хората от региона да разберат, че не е важно само колко бързо и успешно транспортираме пациентите в критично състояние, а къде ги транспортираме – може ли болницата, в която пациентът е транспортиран или приведен от друга болница, да му помогне пълноценно, има ли нужната квалификация да посрещне ситуациите на тежко животозастрашаване и успешно да реализира трудно животоспасяване. Натам сме се запътили с тази инвестиция. За нас така също се измерва родолюбието! (аплодисменти)

Възхитени сме от нивото на единодействие и единомислие във вашия град между местната власт, социални, неправителствени и професионални сдружения, религиозните общности и огромна част от широката общественост. Това ви превръща и в образец за общонародно разбирателство по важните въпроси на развитието, което трудно може да се установи в другите градове и в столицата особено.

Пожелавам на всички крепко здраве и сили да работим заедно дълги години и ви благодаря, още веднъж, за подкрепата и голямото доверие! (аплодисменти)От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник. Снимка БТА--Naglost-i-spektakal----gratskiyat-biznesmen-Kalamaris-s-obvineniya-kam-Zartova-i-neyn-bivsh-zamestnik_1708640139.png

Каламарис призова депутатите да поканят на изслушване главния архитект на София ...

23 февр. 2024 | 00:12

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов-Prokuror-Zartova--V-Sofiyskata-rayonna-prokuratura-nikoga-ne-e-imalo-chadar-nad-ubitiya-Martin-Bozhanov_1708635276.jpg

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53