Като художник Антония Дуенде май че е по-известна в Германия, отколкото в България, макар че и тук е правила запомнящи се изложби. И това е естествено - през 1990 г., след като завършва НХА, специалност живопис, тя заминава за Германия на специализация и остава там до днес. Ръководи ателиета по изобразително изкуство в Германия, Франция, Тайланд, Полша, Испания, България и Индия, а от десетина години преподава в Университета по изкуства в Берлин.
Голямата тема на Антония Дуенде като художник е глаголицата. Авторката разширява философските й измерения с всяка следваща изложба - в Германия, у нас и в страни като Австрия, Индия, Македония, Унгария, Франция, Хърватия. През юли талантливата дама ще открие самостоятелна изложба в Българския културен институт в Братислава.
Цветна и ярка като личност, днешната ни гостенка е привлечена от екзотичното и в кулинарията, затова предпочита подправки, които придават на ежедневието вкус на пътешествия...
За читателите на в. „Преса“ тя предлага тайландска рецепта в леко променения вид, както я обичат вкъщи.
Тофу по тайландски
Необходими продукти
100 г дългозърнест ориз
350 г замразени зеленчуци China mix
200 г тофу натюр
1 с. л. (или кубче) разтворим зеленчуков бульон
50 г разтворимо кокосово мляко на прах (или концентрат от консерва)
1 връзка пресен кориандър
къри на прах или една трета чаена лъжичка Green Curry
2 супени лъжици натрошени печени фъстъкови ядки
Начин на приготвяне
1. Зеленчуците се размразяват и кипват за 7 минути в 500 мл вода заедно с бульона.
2. Добавя се нарязаното на кубчета (2-3 см) тофу, вари се още 5 мин. Преди да се отстрани от огъня, се добавят кокосовото мляко и кърито, като се разбърква.
3. Оризът се измива и сварява до омекване.
4. За всяка порция оризът се сипва в малка купичка, която се обръща в широка чиния (както при крем карамел) и до него се сипва топло приготвеното ястие.
5. Поръсва се със ситно нарязания кориандър и фъстъците.