Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП връщат мандата за съставяне на правителство

Тома Биков: Пакетно и вкупом сме излезли от реалността и от събития, които вървят в страната

4563 | 5 май 2021 | 09:50

Парламентът приключва ако не тази седмица, другата. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати. Ние няма да получаваме заплати още от следващата седмица, каза зам.-председателят на ПГ на ГРЕБ - СДС


Пакетно и вкупом сме излезли от реалността и от събития, които вървят в страната. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГРЕБ - СДС Тома Биков по време на дебата по дневния ред, предаде Агенция "Фокус".

"Някои колеги вероятно не са разбрали, че БСП връщат мандата за съставяне на правителство. Парламентът приключва ако не тази седмица, още другата. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, Кодекс за социално осигуряване, намаляване на заплати. Ние няма да получаваме заплати още от следващата седмица", каза още Тома Биков.

 

Депутатите обсъждаха близо един час програмата си за работа.

 

Заседанието започна нормално и с необходимия кворум. Проектът на програма включва предложения, които са направени от парламентарните групи на ротационен принцип, тъй като днес е първа сряда от месеца. Проектът на програма включва промени в Закона за политическите партии от "Има такъв народ", промени в Кодекса за социално осигуряване от "БСП за България", Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от "Изправи се! Мутри вън" и създаване на Временна комисия за "Росенец", предложено от "Демократична България".

Първи повдигна темата с програмата Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

 

"Очаквах от вас, че две от точките са недопустими на основанието, което са поискани. Това е точка 2 - предложението на "БСП за България" и точка 4 на ПГ "Изправи се! Мутри вън!", каза още той. По думите му трябва да са изпълнени определени условия, за да се предагат точки в програмата.

"Този въпрос го поставих на Председателски съвет. Наистина не са изтекли сроковете. Самата ал. 8 съдържа в себе си противоречие. С пълен консенсус още миналата седмица на Председателски съвет се реши тези точки да бъдат разгледани. Обърнахме се към председателите на съответните комисии. Днес отново Председателски съвет с консенсус реши тези точки да останат. Единствената група, която възрази беше ГЕРБ - СДС", каза още Ива Митева.

След това обаче председателят на парламента Ива Митева запозна депутатите с редица предложения за включване в програмата и това предизвика поредица от изказвания и различно тълкувание на правилника.

Предложението за включване в седмичната програма за разглеждане на Закона за съдебната власт и законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс от "Демократична България" също бе тема за размяна на реплики.

 

Думата по това предложение поиска Хамид Хамид от ДПС. "Аз мисля, че предложението ви не е прецизно. Недопустимо е по правилник да се разглеждат два законопроекта. Моля да прецизирате и да изберете единия", заяви още Хамид Хамид.

 

Ива Митева му отговори, че по отношение на парламентарните групи няма такова изискване за внасяне на един законопроект.

 

Хамид Хамид отново възрази, че не е постъпил доклад на Комисията по правни въпроси по тези законопроекти.

 

Ива Митева заяви, че комисията е разгледала тези законопроекти, но няма постъпили доклади.

 

Христо Иванов също поиска думата и уточни от парламентарната трибуна, че докладът е внесен тази сутрин.

 

Председателят на парламента Ива Митева реши, че няма да подлага предложението на "Демократична България" за включване в дневния ред за днес.

В рамките на дискусията по дневния ред стана ясно, че е постъпило предложение за намаляване на основното месечно възнагреждение на народните представители, но то не бе прието поради липса на необходимия кворум.


От категорията

Борис Михайлов след нападките: С някои господа от ГЕРБ ще се видим в съда!

Снимка Правителствена информационна служба-1624454927.png

Говорителят на правителството показа изпълнителен лист от 19 август 2015 г., ...

23 юни 2021 | 16:22

Болничният му вече е изтекъл

Отстраненият шеф на пловдивската полиция: В отпуск по бащинство съм до ноември

Снимка БГНЕС-1624455241.jpg

Съпругата му се е върнала на работа и до ноември той ще може да използва отпуск ...

23 юни 2021 | 16:32

Мустафа Карадайъ от Казанлък: Тези, които се кичат с етикет “промяна”, са подмяна!
(Видео)

Ръководството на ДПС е убедено, че в област Стара Загора ДПС може да вземе два мандата -1624480287.jpg

В България няма диалог между партиите и институциите, няма взаимен контрол ...

23 юни 2021 | 23:26

Cмeнихa шeфa нa баретите
(Видео)

-1465066406.jpg

Ocнoвнaтa зaдaчa на подразделението e рeaгирaнe cрeщу тeрoриcтични дeйcтвия, ...

23 юни 2021 | 20:38