Снимка Фейсбук

Без анализ и експертиза се правят политически съкращения, категоричен е Кирил Ананиев

Томислав Дончев: Степента на радикализация на служебния кабинет изисква незабавна реакция (ВИДЕО)

10856 | 14 май 2021 | 13:03

ПП ГЕРБ със извънредна пресконференция заради уволненията в държавната администрация


Скоростта и степента на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изискват реакции, каза в началото на брифинга на ПП ГЕРБ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Пресконференцията на ГЕРБ в централата на партията идва броени часове след освобождаването на директори в ключови агенции като НАП и "Митниците", както и вчерашните рокади в МВР.

 

„В политическата етика и традиция е прието едно ново правителство да има поне 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника по отношение на служебното правителство, защото то има вероятно 100 дни живот. Все пак би било редно да му се даде поне 10 дни толеранс, където то да не бъде обект на критики и политически коментари. За съжаление, скоростта и степента на радикализъм е такава, че има теми, които изискват реакция. Още повече, че сме в ситуация, в която правителството не е подложено на никаква форма на контрол, включително и парламентарен“, каза Дончев и даде думата на бившия финансов министър Кирил Ананиев.

 

Без анализ и експертиза се правят политически съкращения, категоричен е Кирил Ананиев. И защити уволнените шефове на НАП и митниците.

 

Ананиев припомни, че е бил министър в първия служебен кабинет на Румен Радев и много добре знае какви са функциите на служебното правителство – да организира изборите и да преведе страната в този труден период без сътресения като подсигури нормалното финансиране на публичния сектор.

Ананиев предупреди, че ще наблюдава на обективна основа изпълнението на приходите.

През последните 24 часа без анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции – НАП и „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение. Това може да доведе до рязко спадане до приходите в държавния бюджет“, заяви пред медиите Кирил Ананиев.

 

Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг, отиване към висок дефицит и тогава ще трябва да се види дали отговаряме на изискванията за приемането на еврото“, каза още той.

И напомни, че данъчните приходи са се увеличили през последните 5 години над 2 пъти.

В същото време Ананиев припомни, че той е бил финансови министър и в първия служебен кабинет на Радев. Тогава президентът го е извикал и му казал веднага да уволни  шефовете на НАП и на Агенция "Митници". "Първо трябва да уволните мен и тогава тези шефове", бил отговорът на Кирил Ананиев.  И до края на мандата на първото служебно правителство Радев настоявал тези шефове на агенции да бъдат махнати, но Ананиев не се подал на натиска. Освен това Радев поискал тогава да се увеличи бюджета на военното министерство, нещо, което Ананиев също отказал. Той предупреди, че се създава огромно напрежение в работата на двете агенции, чийто шефове бяха днес сменени.

„В никакъв случай не трябва да допускаме това напрежение сега“, каза той. Обърна внимание, че сме в ситуация и на COVID-19.

Александър Иванов от своя страна определи като „рязки и смели“ ходовете, които се правят от страна на служебното правителство.

"Живял ли е новият шеф на НАП в Дубай през последните години? Кой вкара учредител на на партията на Васил Божков в МВР? Кой стои зад тези хора?", тези въпроси пък зададе Тома Биков от ГЕРБ.

Шефът на НАП досега е дал само едно интервю за "Жената днес", в което говорел за хранителни добавки, поясни Биков.

„Ако приходите намалеят, това означава, че трябва да се тегли нов дълг, отиване към висок дефицит и тогава ще трябва да се види дали отговаряме на изискванията за приемането на еврото“, продължи Ананиев.

И напомни, че данъчните приходи са се увеличили през последните 5 години над 2 пъти.

 

 

Очаквайте подробности!

 Пресконференция на ГЕРБ

ПП ГЕРБ със извънредна пресконференция заради уволненията в държавната администрация

От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

"Представиха се за полицаи": Как записът на срещата на Узунов-Петков стигнал до медиите

-1623663509.jpg

Началникът на Шесто районно полицейско управление в София Милчо Милчев е бил ...

16 юни 2021 | 11:22

Показват изложба от подаръци на Живков: Писалка от папа Йоан Павел II и седло за камила от Кадафи
(Видео)

Кадри Нова телевизия-1623831285.png

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни ...

16 юни 2021 | 11:06