Томислав Дончев: Случилото се на Комисията по ревизия е следизборна и предизборна драматургия

Утвърдена практика е бившите държавници да помагат на бизнеси в рамките на съответната държава

Томислав Дончев: Не е добре, че Борисов не се явявал в Народното събрание

7710 | 9 май 2021 | 13:12

Не си спомням да съм виждал Иван Ангелов и със сигурност не съм имал делови отношение с него, нито с Илчовски. Не съм летял с правителствения самолет до Дубай. Най-добре е Прокуратурата да се самосезира и да провери всички тези твърдения, каза още Дончев

Томислав Дончев: Случилото се на Комисията по ревизия е следизборна и предизборна драматургия-1620555377.jpg-1614930176.png

Случилото се на Комисията по ревизията е някаква следизборна и предизборна драматургия.

Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в интервю за предаването „Политически некоректно“ по БНР.

 

„Случвало се е да има не знам колко служебни правителства, включително последните парламентарни избори бяха първите, организирани от редовен кабинет. Всички останали парламентарни избори, на които сме се явявали, обичайно бяха организирани от служебен кабинет“, заяви Дончев.

По думите му няма от какво да се притеснява правителството по отношение на ревизията на дейността им. „Това е политическа пушилка. Една проверка на публично финансиране се прави по друг начин, не с надвикване в парламента или в някое студио. Това няма нищо общо с адекватната проверка. Това е някаква следизборна и предизборна драматургия. Главната действаща фигура вероятно чакаща номинация за главна действаща роля, е г-жа Манолова. Въпрос на амбиция е някой да намери даден човек, който може да приказва всякакви щуротии. Очевидно е, че една голяма част от нещата не са верни. В рамките на самото заседание на Комисията по ревизията се получи дума срещу дума“, посочи Дончев.

„Не разбрах дали помощта на Борисов по отношение на кои власти е била. Утвърдена практика е бившите държавници във всяка държава да се ангажират и да помагат на бизнеси в рамките на съответната държава, въпросът е да е в рамките на закона. Политическите представители, особено когато са на отговорна държавна позиция, дължат помощ на бизнеса. Смущаващ е самият негатив. Целият разговор е доста неприемлив. Това с отчисленията е рециркулация на политическа опорна точка, която е в оборот в последните 4-5 години. Това е незаконно, не може да се случва. Това е несериозно. Аз такова нещо не съм виждал“, добави Дончев.

„ГЕРБ има 100 000 души членове, опазил ме Господ, ако знам какво правят всички. Това не е практика. За такова нещо не съм чувал и не съм виждал. Това не е практика и ако някъде подобно нещо се случва, то е незаконно и трябва да бъде преследвано с цялата институционална мощ на държавата. Ако трябва да бъдем откровени, нима считате, че в България нещо може да остане скрито? Това е твърдение и не е доказано. Единият предприемач е казал едно, а друг – друго. Това прилича на комбинация между съдебен спор и Арбитражния съд на БСК“, уточни той.

„Не си спомням да съм виждал Иван Ангелов и със сигурност не съм имал делови отношение с него, нито с Илчовски. Не съм летял с правителствения самолет до Дубай и не знам какви фурми е продавал въпросният предприемач. Най-добре е Прокуратурата да се самосезира и да провери всички тези твърдения“, каза още Дончев.

„Премиерът има ли власт да внушава и да възлага на Прокуратурата дали да проверява нещо? Тя преценява сама. Аз мои прокурори нямам. Това е следизборно/предизборно мероприятие. Г-жа Манолова е тесен специалист в подобни мероприятия. Парламентарна логика в това няма. Имаме един парламент, който е практически разпуснат, една комисия, която трябва да се занимава с ревизията. От тези скандали какво ще излезе? Тази комисия е инструмент за политическа употреба или злоупотреба.
Политическият залог в тази ситуация е такъв, че ако имаше повече време, можеше да бъде докаран и някакъв друг човек, който може да говори какво ли не“, посочи той.

„Мисля, че премиерът още е в болнични, затова съм изпълняващ длъжността премиер. Актовете на министър-председателя и на министрите са валидни дори когато те са в отпуск или в болнични“, заяви Дончев.

Вицепремиерът в оставка направи едно признание - не било добре, че Борисов не се явявал в Народното събрание. Това е новина, досега никой от ГЕРБ не е коментирал нещо подобно, а дори напротив - впечатлението е, че Борисов се разминава с изслушването пред депутатите вече месеци наред благодарение на процедурни хватки именно на верните си народни представители. Дончев обаче бе категоричен - не било добре и това да се превръща в политическа злоупотреба. 

 

А иначе формацията не се страхувала от служебен кабинет на Радев. Очакванията обаче били той да се държи реваншистки заради всичко, което държавният глава сам е казал за управлението на Борисовата партия. 

 

Вицепремиерът в оставка обясни, че поставените под мораториум назначения на управленски длъжности в държавни предприятия от правителството са закъсняло изпълнение на закона:

 

"Всички те са в изпълнение на Закона за публичните предприятия. ... Ако някой е искал да се окопава години напред, спокойно можеше да се окопае декември, януари или февруари".

 

Той честити празника на всички, които празнуват. „Това е и хубав християнски празник. Честит имен ден на всички, които празнуват“, заяви той.


От категорията

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква-1624168915.jpg

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ ...

20 юни 2021 | 08:33

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.-1624168104.jpg

В четвъртък ще е предимно слънчево. Вероятността за краткотрайни следобедни ...

20 юни 2021 | 08:46

Бойко Борисов: България на Радев - това е едноличната диктатура! Назначиха мутрита навсякъде!

Бойко Борисов по Вазовата пътека-1624191241.jpg

Единствената опозиция на това правителство всъщност е ГЕРБ. Ние имаме 2 700 000 ...

20 юни 2021 | 15:13

Калоян Паргов: Димитър Благоев е пример за подражание и вдъхновение за поколения българи

Снимка БСП-София-1624191507.png

Длъжни сме да продължим делото, което е заченато преди 130 години от Благоев и ...

20 юни 2021 | 15:03