Томислав Дончев пред КНСБ: България трябва да има компетентно правителство

Кризата с публичните финанси е на преден план, тя трябва да бъде решена без да се променя данъчната система, заяви той

Томислав Дончев пред КНСБ: България трябва да има компетентно правителство

2654 | 28 септ. 2022 | 11:43

„Ние сме готови дори да правим компромис с конюнктурния си партиен интерес, за да може България да има правителство“, каза заместник-председателят на ГЕРБ


Кризата с публичните финанси е на преден план, тя трябва да бъде решена без да се променя данъчната система“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Кандидат-депутати от ГЕРБ провеждат среща с ръководството и представители на КНСБ.

България трябва да има нормално, компетентно правителство с адекватна солидна парламентарна подкрепа и много ми се иска всички политически лидери да потъпчат конюнктурните си страсти, защото като имаме бюджетна, енергийна и задаваща се криза на сигурността, няма нужда и от политическа“, призова Дончев.

„Ние сме готови дори да правим компромис с конюнктурния си партиен интерес, за да може България да има правителство“, допълни още Томислав Дончев.

Според него, за някои политици войната в Украйна е като риалити формат, но подчерта, че тя е сериозна с вече няколко десетки хиляди жертви.

„Икономическите последици от нея няма да изчезнат за година или две. Тя ще приключи или с неблагоприятен за всички ни ефект, или ще продължи дълго. Накъсването на веригите на доставки, породени не само поради кризата с енергийните ресурси, но и заради войната, ще окажат ефект върху всички ни и сега все повече трябва обединение“, заяви още Дончев.

 

„Ефектът от някои кризи, особено по отношение на инфлацията, са резултат от политиката на определени партии“, допълни Дончев.

Според него, ако се нормализират цените на електроенергията и енергийните ресурси, това би имало ефект по отношение на редуцирането на инфлацията, като цел е инфлацията да стигне стойностите в Еврозоната.

По какъв начин тече курсът към бюджетна консолидация е важен диалог, смята той. Според ГЕРБ увеличаването на данъците към момента е неприемливо.

„Ние не приемаме, че нормалният курс на България, дори и с малко, задлъжнява. 2022 и 2023 г. трябваше да бъдат много специални години с бум на публичното финансиране“, допълни още той.


С 10% е намаляла реалната покупателна способност на българските работещи граждани, а инфлацията е 17.8%, сочат данните на НСИ за второто тримесечие на 2022 г. По време на нашето управление имахме реално повишение на доходите от 40%“, заяви Кирил Ананиев.

Днес кандидат-депутати от ГЕРБ провеждат среща с ръководството и представители на КНСБ.

Всяка програма трябва да бъде финансово обвързана, коментира Кирил Ананиев.

 

“Трябва да има силна, политическа и реалистична промяна, а нашата програма е финансова обвързана. Ние не си позволяваме да поемаме обещания, които не са финансово обезпечени. Ние ще възстановим провеждането на консервативна и отговорна фискална политика, за да се запази сигурността на страната. Ще наблегнем върху увеличение на приходната част на бюджета по такъв начин, че да не увеличаваме данъците. Чрез реално увеличаване на заплатите - 1 200 лв. минималната работна заплата, 1000 лв. минимална пенсия и 2 800 лв. средна работна заплата до края на нашия мандат ние ще осигурим една стабилна среда за гражданите, въпреки растящата инфлация”, уточни още Кирил Ананиев.

 

Той определи като важни задачи влизането на България в Еврозоната, одобряването и влизането в сила на всички програми, програмата за развитие на селските региони, и Планът за възстановяване и устойчивост, тъй като те са ключови за нарастване на инвестициите в страната.

Ние предвиждаме и промяна в Плана за възстановяване, така че неефективните мерки в него да бъдат заменени с такива, доказали се във времето”, обясни още Ананиев.

Лъчезар Борисов уточни, че има голямо съвпадение между заложените мерки в програмата на ГЕРБ и исканията на КНСБ. “ Имаме 90% съвпадение с предложените от нас мерки и с Меморандумът, изготвен от КНСБ, - единствената разлика е по отношение на данъчната система”, подчерта още Борисов.

ГЕРБ предвижда подобряване на транспортните връзки, както и мерки за намаляване на регионалните неравенства, стана ясно от думите на бившия социален министър Деница Сачева.

„Предвиждаме и подобряване на младежката политика, като младите ще могат да се възползват от помощта 60/40. Трябва реформа в системата за социално подпомагане, създаване на Кодекс за социална система, както и промяна в социалните мерки, за да бъдат по-ефективни. Предвиждаме и функционирането на Фонд за създаване на социални иновации, така че да се въведат технологии в социалната сфера“, допълни още Сачева.

 

КНСБ е готова с меморандум за социално-икономическо развитие на страната през следващите четири години, включващ доходи, пазар на труда - така президентът на конфедерацията Пламен Димитров откри срещата. Разчетите са през 2026 г. в максимална степен да се приближим към пазар на труда без работещи бедни, 1400 лв минимална работна заплата, изтъкна той. 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Нашенка e първата жена сержант в Българо-американската полицейска асоциация

Диляна Николова служи в полицията на град Лексингтън, Кентъки-Dilyana-Nikolova-sluzhi-v-politsiyata-na-grad-Leksingtan--Kentaki_1669492314.jpg

Диляна е родена в София и е израснала в квартал "Гоце Делчев". Има ...

26 ноем. 2022 | 21:50

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"-Ribarski--Mostovete-mezhdu-BSP-i-PP-sa-saboreni--Izkazvaneto-na-Svilenski-e--balonno-vmyatane-_1669487747.jpg

Индустрията не разчита до такава степен на природен газ, а и България има ...

26 ноем. 2022 | 20:34

Най-важното

Президентът участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна"

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният ...

26 ноем. 2022 | 17:57

Всякакви аматьори си позволяват да дават оценки на ГЕРБ, възмути се лидерът на партията

Борисов: ПП всячески искат да отидат на избори. Колкото време минава - далаверите им излизат (ВИДЕО)
(Видео)

Колко са жалки нашите политически опоненти, посочи Борисов-Kolko-sa-zhalki-nashite-politicheski-oponenti--posochi-Borisov_1669476706.jpg

Колко са жалки нашите политически опоненти. Ако всички имаха политически ...

26 ноем. 2022 | 17:26

Лидерът на ИТН добавя към публикацията си видео с изказване на депутата от БСП Георги Свиленски

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Нито лев от парите на софиянци не е даден за "калпавия" ремонт на жълтите павета, категоричен е той

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов-Patogenat-e-baziran-na-shtama-Omikron-i-originalniya-variant-ot-Uhan--kazva-gen--Igor-Kirilov_1669489023.jpg

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за ...

26 ноем. 2022 | 20:55

Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната--Standard-end-Puars--Ostava-neyasno-chlenstvoto-na-Balgariya-v-evrozonata_1669449813.jpg

България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P Global Ratings ...

26 ноем. 2022 | 10:02

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Повече никой няма да има право да държи кодовете на машините, заяви той

Скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

 Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините--Kiril-Petkov-ni-predlozhi-da-otteglim-hartienata-byuletina-sreshtu-koda-na-mashinite_1669410378.jpg

Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, ...

25 ноем. 2022 | 19:16

Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща, обърна се Биков към Петков.

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК-Kiril-Petkov-kam-Georgi-Svilenski--Shte-vi-sadya--Kodat-na-mishinite-e-v-TsIK_1669411525.jpg

"Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го ...

25 ноем. 2022 | 23:24