Социолозите познаха първото място на ГЕРБ и отлива от БСП

Топ 3 на (не)сбъднатите прогнози на Избори 2021: Слави изненада всички!

13903 | 6 апр. 2021 | 23:19

Висока избирателна активност също не влизаше в сметките. Българите обаче надвиха и страха, и дъждовното време, и масово излязоха на 4 април


Както обикновено, изборите завършиха с изненади, които тези дни провокират журналисти и анализатори. Но бяха уловени и основни тенденции, които много от политическите сили, участващи във вота, пренебрегнаха заради всеобщото недоверие към мейнстрийма и истаблишмънта. Недоверие, което е глобален, не само наш феномен, но у нас доби небивал разцвет – като започнем от ваксините и свършим с очакваните проценти на изборите.

 

Имаше и публикации, които припомняха прогнози от президентските избори за първо място на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, докато Румен Радев й дишаше прахта. Стана обратното преди близо 5 години, но припомнянето бе достатъчно, за да напомпа допълнително традиционното българско недоверие.

И така, какво стана и какво не стана на изборите на 4 април?
Ето топ 3 и на неслучилите се и на случилите се предсказания.

Да започнем с изненадите.

 

ТОП 3 НА НЕСБЪДНАТИТЕ ПРОГНОЗИ


1. Второто място на „Има такъв народ“ (ИТН)

Изкачването на партията на Слави Трифонов до втора политическа сила не прогнозира никой. Това може спокойно да се нарече абсолютната изненада.
Всички социологически агенции й отреждаха третото място, при това на дистанция от БСП и много близо до резултата на ДПС.

 

Последното проучване на „Галъп“ за електоралните нагласи (проведено в периода 24-31 март) отчита разлика от 8 процента в полза на социалистическата партия - БСП – 20,8%, а „Има такъв народ“ - 12,9%. Следваше ДПС с 12,7%.

Сходни са данните на „Тренд“ от финалния сондаж (26-30 март) - 21,8% за БСП и 12,6% за ИТН, а Движението бе на косъм от партията на Слави Трифонов – 12,4%.

В навечерието на вота и „Алфа рисърч“ дава 19,8% за БСП и 12,7% за „Има такъв народ“. ДПС събираше 12,5%.

На базата на данните изводите бяха за състезание между управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП и битка за третото място между новата формация на Слави Трифонов и традиционната партия ДПС.

Да, безспорно Трифонов изненада всички, като хитовият му концерт в самия край на кампанията едва ли е основната причина за скока в процентите.

Като се припомнят числата трябва да се отбележи и друго. Социологическите агенции вярно „напипаха“ тенденцията за увеличение на дистанция между първите две партии, като причина за това бе посочен отлив от гласовете за левицата.
В средата на март „Тренд“ дава 23% за лявата партия, докато две седмици по-късно, по данни на същата агенция, тя пада до 21,8%.
С други думи, падането надолу на социалистическата партия бе предвестник на финала. Но май остана неразбран.

2. Електоратът на Слави Трифонов бил лабилен

По дефиниция електоратът на всяка нова политическа сила е лабилен. Но също така по дефиниция всяка нова формация с антисистемен характер привлича като магнит протестния вот.


А протестните нагласи бяха факт отдавна. Недоволството, което се изля през лятото, само ги направи видими.

Тук обаче се намеси пандемията, която усложни предизборната формула. При пикови стойности на заразени и хоспитализирани се очакваше само най-мотивираните, само твърдите ядра да се престрашат да отидат до урните.


Младите българи бяха подценени. Тяхната активност преподреди очакванията и реши вота. Партията на Трифонов привлече най-голям дял от младите гласоподаватели, които са били пас на предишни избори. Оказаха се не лабилни, а силно мотивирани да подкрепят новото-старо лице, на което симпатизират. И да дадат силен израз на протестните настроения в обществото.

3. Избирателната активност

Всички прогнози и уговорки за изхода от вота се свързваха с едно голямо неизвестно – колко пълнолетни граждани ще гласуват.
Х-ът в уравнението обаче касаеше по-скоро ниска активност, като повечето агенции даваха прогнози в диапазона от 2 милиона и половина и 2 милиона и 900 хиляди.

 

Някои правеха и другата уговорка – „Изненади в резултатите може да има, ако избирателната активност е над 3 милиона души.“ (социологът Живко Георгиев, 31 март, БНР).

С други думи, докато чакаме ниска активност заради пандемия, точно обратното може да поднесе сюрприз.
Така и стана.

В интервю за Дойче веле (5 април) социологът Андрей Райчев казва следното: „Тези избори както и да бяха свършили, щеше да е изненада. Първо – една изненадващо висока активност, да не кажа много висока – над три милиона, вероятно ще се окажат три милиона и 200 хиляди. Никой не очакваше това и това е много добре.“

Още в деня на вота с просто око беше видимо, че българите масово гласуват. Не ги спря нито пандемията, нито дъждът през целия ден.
Най-приятната изненада дойде от българите в чужбина, които направиха опашки пред центровете за гласуване. Някъде наши сънародници търпеливо чакаха и по шест часа, за да пуснат гласа си. И то в столици на европейски държави, където не важи ограничението за откриване на 35 секции.

 

Още рекордният брой заявления за гласуване, подадени зад граница, подсказваше силната мотивация на диаспората да участва във вот, който засяга съдбата на родината.

ТОП З НА СБЪДНАТИТЕ ПРОГНОЗИ

1. ГЕРБ ще бъде първа политическа сила

Всички социолози познаха – ГЕРБ зае първото място и на тези избори. Според данните на ЦИК – с 26,18%. Прогнозните бяха близки до този финален резултат.

„Галъп“, „Алфа рисърч“ и Тренд дадоха съответно 28,2%, 28,1% и 28,6%. Прогнозата на Медиана бе за 27%, а на Маркет линкс – 22,8%.

 

И тук по-важна бе тенденцията в месеца на кампанията, а тя бе, че подкрепата за управляващата партия е замръзнала. Ръст нямаше. Подчертаваме отново, че увеличаващате се дистанция между ГЕРБ и сочената за втора сила БСП се дължеше на отлив от левицата, а не на растеж на партията на Борисов. Кампанията на ГЕРБ залагаше най-вече на премиера Борисов и не блестеше с иновации.


Маркет линкс предупреди управляващите: „ГЕРБ има добър потенциал да остане първа политическа сила поради относително високата за тази партия мобилизация на симпатизантите. От друга страна това е политическият играч, който в най-голяма степен е заплашен от скок в протестния вот, който да доведе до значително свиване на електоралната база за сметка основно на извънпарламентарната опозиция.“

2. Ще има фрагментиран парламент

Прогнозата изцяло се сбъдна. 45-тото Народно събрание ще стартира с шест политически сили.

 

Четири от тях бяха сочени за сигурни участници – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. „Демократична България“ събираше според прадварителните нагласи около 6%, а като политически сили на ръба се очертаваха „Изправи се. Мутри вън!“ и ВМРО.
Формулите бяха от 4 плюс три до 5 плюс две.

 

Неочакваният развой тук дойде от отпадането на ВМРО и по-високите проценти на „Демократична България“, която почти изцяло превзе столицата, като победи в две от трите избирателни райони.

3. Трудно ще се състави правителство

От раздробеното представителсто (и не само от него) логично следваше изводът, че правителство ще бъде трудно съставено.

 

Другата причина – оформилият се анти-ГЕРБ фронт, който се потвърди с нова сила след като ВМРО не успя да премине бариерата от 4 процента.

Прогнозата за трудности пред ново правителство на България се потвърждава с всеки изминал ден от 4 април насам и ще продължи, изглежда, и през следващите седмици.

Нови избори не са изключени.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06

"Джумхуриет": Путин осуети плана на САЩ да обкръжат и разрушат Русия

-Putin-iska-da-prinudi-Ukrayna-da-pregovarya--dade-izvanredna-zapoved-na-armiyata-si_1715086617.jpg

Още през 1998 г. Джордж Кенан - архитектът на американската доктрина за ...

28 май 2024 | 19:38

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Най-важното

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората, заявява председателят на ДПС

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум"

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум". Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората-Delyan-Peevski--Spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-predi-81-godini-e-primer-za-natsionalna-smelost_1710096690.png

Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната ...

28 май 2024 | 16:48

Премиерът прие на "Дондуков" 1 Мехмет Саит Уянък

Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Димитър Главчев разговаря на "Дондуков" 1 с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък-Dimitar-Glavchev-razgovarya-na--Dondukov--1-s-noviya-turski-poslanik-Mehmet-Sait-Uyanak_1716893916.jpg

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила ...

28 май 2024 | 13:56

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06