Цветослава е родена с дарбата да готви. От малка се включва във всяка подобна дейност и овладява в дълбочина най-доброто от националната ни кухня, без никой да я е учил специално. Просто е наблюдавала кулинарните тайнства на майка си и баба си в къщата им в Тетевенския край и съвсем естествено се е включвала в тях. Може да приготви всичко в най-различни количества - и за трима, и за 300 души. И макар да казва скромно, че кулинарията за нея е хоби, това не й пречи в последните години да работи през активния сезон в Германия в ресторант край малък град до устието на река Елба, на брега на Северно море.
Младата жена бързо и лесно усвоява секретите на предпочитаните от немците ястия. В момента там има по-силно предпочитание към смесените вкусове - сладко-кисело например. Гъстите супи, някои от които бихме сметнали за яхния, също са любими на клиентите в ресторанта. Зиме пък предпочитано ястие от менюто е грюнкол (кале или къдраво зеле) с четири вида месо и варени картофи.
На читателите на в. „Преса“ Цветослава предлага любимата си торта, за която прави невероятни украси.
Необходими продукти
За блата
6 яйца
180 г захар
180 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
За сиропа
1 ч. ч. захар
1½ ч. ч. вода
1 ч. л. масло
1 ч. л. какао
За крема
1 л течна сметана
½ ч. ч. захар
Начин на приготвяне
1. Продуктите за блата се разбиват, сместа се пече, а после готовият блат се разрязва на три кръга с нож за хляб.
2. Продуктите за сиропа врят в тенджерка, докато захарта се разтопи.
3. Кремът се прави, като течната сметана и захарта се разбиват с миксер (оставя се настрана част от сметаната за украсата).
4. В ринг се поставя първият кръг от блата, сиропира се слабо, отгоре се маже част от крема. По желание върху крема може да се сложат нарязани на кръгчета банани или други плодове.
5. Отгоре се слага вторият кръг от блата, сиропира се, намазва се с крем, по желание отново се нарежда плодов слой, след което се поставя третият кръг от блата, крем и се заглажда хубаво. Оставя се в хладилника да се стегне.
6. За розичките - един белтък се разбива добре с миксера, добавя се пудрата захар. Трябва да стане хубаво тесто - нито лепкаво, нито ронливо. То се разточва на тънък пласт с точилка. С кръгла малка формичка се правят кръгчета, слепват се и се оформят розички или друга украса по желание, която трябва да изсъхне. Използва се сладкарска боя. Тортата се вади от хладилника и се украсява с шприц, а отгоре се нареждат розичките.