Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
180 гр. лапад
1 ванилия
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
За крема:
380 гр. сметана
300 гр. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 ванилия
плодове по избор
Начин на приготвяне:
В купа разбийте с миксер захарта, ванилията и яйцата до получаване на пяна. В друг съд разбийте лапада и олиото с пасатор до кремообразна структура. Не е необходимо лападът да е бланширан предвирително, използва се свеж.
Прибавете "зелената" смес от лапада към тази с яйцата и захарта постепенно. След това добавете и брашното. Разбъркайте. Това е тестото за блатовете - пече се в предварително загрята фурна на 170 гр. около 40 мин.
Вече изпечения сладкиш се разрязва на 2 големи блата и 1 тънък, който ще направим на трохи за украсата.
Кремът се прави от изброените продукти, разбити с миксер.
След като блатовете изстинат хубаво се мажат обилно с крема, като между тях се нареждат плодове по избор - банани, ягоди, боровинки и т.н.
За украса се използва третият тънък брал, който се натрошава и посипва върху тортата. Може да украсите с плодове или естествени цветя от градината.
Получава се много лека и вкусна торта.