Днес в рубриката ни Кулинария с Нина ще випокажем рецепта за вкусна и нестандартна торта с моркови и ананас.
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
5 яйца (леко разбити)
1 с.л. сода
2 с.л. канела
1 ч.л. сол
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прецеден и намачкан ананас
2 ч.ч. ситно настъргани моркови
1½ ч.ч. настърган сладък кокосов орех
1½ ч.ч. орехи
1 с.л. ванилия
1½ ч.ч. олио
- за глазурата:
6 с.л. обезсолено масло - на стайна температура
220 г крема сирене - на стайна температура
2½ ч.ч. пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Настъргваме морковите на фино ренде. Смиламе печените орехови ядки с малко захар. В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, содата и канелата. Разбъркваме добре и добавяме сол.
Разбиваме яйцата и постепенно добавяме захарта, като разбъркваме с мискера на лека степен за около 5 минути. Добавяме зехтина и разбиваме за още 1 минута. След това добавяме сместа с брашното, морковите, кокоса, ананаса, орехите и ванилията. Размесваме добре с лъжица.
Разпределяме получената смес в намаслени и набрашнени тави, и печем във фурната за около 45 минути. Когато извадим сладкиша от фурната, изчакваме 10 минути, преди да отделим тортата от формата и оставяме блатовете да изстинат напълно.
За глазурата: разбиваме добре крема сиренето и маслото. След това, добавяме бавно пудрата захар и бъркаме докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова, добавяме ванилията и лимоновия сок.
Нанасяме глазурата в между блатовете и покриваме с крема.
Оставяме тортата в хладилник за 6 часа. След което, може да декорираме с орехи.