Това ли е началото на края на войната в Украйна?

Заповедите от кабинета на президента понякога не са свързани с реалността на бойното поле

Това ли е началото на края на войната в Украйна?

28820 | 13 ноем. 2023 | 00:23

Зеленски е изправен пред натиск както отвътре в Украйна - от политическото и от военното ръководство, така и отвън - от ключовите партньори на страната


Това ли е началото на края на войната в Украйна?

Тед Снайдър, responsiblestatecraft.org

 

Зеленски е изправен пред натиск както отвътре в Украйна - от политическото и от военното ръководство, така и отвън - от ключовите партньори на страната

 

Зеленски е в конфликт с генералите си относно контранастъплението и заради исканията му да се защитават Бахмут и Авдеевка на всяка цена

 

Високопоставен украински военен офицер каза, че заповедите от кабинета на президента понякога не са свързани с реалността на бойното поле

 

„Не мисля, че войната е в задънена улица“, каза украинският президент Володимир Зеленски пред NBC News на срещата с пресата тези дни. „Те мислеха, че ще ни матират, но това не се случи“, каза той. Но според последните интервюта на военното му ръководство то не е съгласно с него. Политическият му вътрешен кръг смята, че неговото настояване за продължаване на контранастъплението на Украйна е заблуда.

 

Зеленски е изправен пред натиск както отвътре в Украйна, така и отвън. Нарастващият натиск отвътре идва както от политическото, така и от военното ръководство, а нарастващият натиск отвън идва от ключовите партньори на Украйна.

 

Битката до голяма степен се разиграва в западните медии. Най-интимно, Зеленски е изправен пред критики от политическия си вътрешен кръг. Списание Time съобщава, че някои от съветниците на президента са се разтревожили, че неговата „вяра в крайната победа на Украйна над Русия е нереална“. Един от „най-близките помощници“ на Зеленски каза, че той “се самозалъгва“. Помощникът се оплака: „Ние нямаме възможности. Ние не печелим. Но опитай се да му го кажеш“.

 

Някои помощници на Зеленски казват, че неговата непримиримост пречи на способността на Украйна да се адаптира към променената реалност на бойното поле и се притесняват, че преговорите за споразумение с Русия остават тема „табу“.


Вътрешните критики идват и от висшите военни нива. Съобщава се, че Зеленски е в конфликт с генералите си относно провеждането на контранастъплението и заради исканията му да се защитават Бахмут и Авдеевка на всяка цена, което военното ръководство вижда като стратегическа грешка, която вече нанася тежки щети на Украйна във войници и оборудване.

Високопоставен украински военен офицер каза, че заповедите от кабинета на президента понякога не са свързани с реалността на бойното поле и защити някои командири на фронтовата линия, които са започнали да се замислят и да отказват да изпълняват „заповедите от върха“.

 

Борбата на Зеленски с неговите генерали се засили на 3 ноември, когато той уволни генерал Виктор Хоренко, командващ силите за специални операции на Украйна. Главнокомандващият украинската армия генерал Валери Залужни не е поискал неговото уволнение. New York Times съобщава, че „не е ясно дали генерал Залужни, главокомандащият на силите на Украйна, е знаел предварително за планираното уволнение“ и че „уволнението изглежда подкопава авторитета на генерал Залужни“.
Уволнението изненада офицерите от американската армия, които „описаха близките и ефективни работни отношения с Хоренко“. Силите за специални операции на Хоренко постигнаха известен успех с ударите на големи разстояния и диверсионните операции зад руските линии. Но NYT съобщава, че е имало напрежение относно това, което военните са „възприели като политически ръководени решения относно стратегията“, които са били неефективни и скъпи.

 

Напрежението на Зеленски с неговите генерали достигна връхната си точка с интервюто на Залужни за Economist от 1 ноември. Той твърди, че войната е стигнала до „задънена улица“. Той призна, че „най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“. По-лошото е, че Залужни намекна, че патовата ситуация ще се превърне в поражение за Украйна. Безизходицата води до дълга война на изтощение.

 

 В съпътстващо есе, публикувано едновременно от Economist, той обясни, че дългата война „като правило, в повечето случаи, е от полза за една от страните в конфликта. В нашия конкретен случай това е Русия, тъй като тя има възможност да възстанови и да изгради своята военна мощ.

 

Залужни каза, че при продължителна война Украйна ще изчерпи „необходимия обем“ ракети и боеприпаси, докато Русия, въпреки санкциите, увеличава производствения си капацитет. И дори да не е свършило нейното оръжие, добави той, ще се свършат хората, а войната на изтощение „води до липсата на способността на Украйна да постигне превъзходството си над врага в резервите чрез увеличаване на техния брой“. Близък сътрудник на Зеленски каза пред Time, че дори САЩ да дадат на Украйна всички необходими оръжия, Киев „няма хората, които да ги използват“.

 

Кабинетът на Зеленски осъди Залужни, заявявайки, че това „улеснява работата“ на Русия и предизвиква „паника“ сред западните партньори на Украйна. New York Times нарича това порицание „впечатляващо обществено порицание, което сигнализира за възникващия разрив между военното и цивилното ръководство на Украйна“.

 

В допълнение към натиска, идващ от вътрешния политически и военен кръг на Зеленски, дипломатическият натиск идва и от международните партньори на Зеленски.

Статия на NBC News от 3 ноември съобщава, че „САЩ. и европейските служители започнаха тихо да говорят с украинското правителство за това до какво могат да доведат възможните мирни преговори с Русия за прекратяването на войната. По-нататък в статията се казва, цитирайки един настоящ и един бивш високопоставен американски служител, запознат с дискусиите, че „разговорите включват много общи очертания на това, от което Украйна може да трябва да се откаже, за да се постигне сделката“.

 

Тихите преговори предполагат съгласието на САЩ и техните европейски съюзници със Залужни, че Украйна може да не постигне своите цели на бойното поле и че реализацията на техните стремежи може да продължи да се затъмнява с продължителната битка и че може да се наложи да бъдат направени някои отстъпки.

 

Има забележително сближаване в езика, използван от американските и европейските служители, и езика, използван от помощниците на Залужни и Зеленски. NBC съобщава, че разговорите „започнаха на фона на опасенията сред американските и европейските служители, че войната е стигнала до задънена улица“. NBC съобщава, че подобно на Залужни, „някои американски военни са започнали частно да използват термина „безизходица“, за да опишат текущата битка в Украйна.“
Подобно на помощниците на Залужни и Зеленски, „служителите от администрацията на Байдън също се притесняват, че Украйна изчерпва своите сили“. Според „хората, запознати с въпроса“, съобщи NBC, „президентът Джо Байдън е бил силно фокусиран върху изчерпващите се военни сили на Украйна“. „Човешката сила“, е цитиран един от тези източници, „е на първо място сред грижите на администрацията в момента“.

 

Повтаряйки „близкия помощник на Зеленски“, цитиран в Time, същият източник каза: „САЩ и техните съюзници могат да осигурят на Украйна оръжията, но ако ги няма компетентните сили, за да ги използват, това не е от голяма полза“.

Тези опасения, съобщи NBC, са накарали американските служители да признаят насаме, че „Украйна вероятно има време само до края на годината или малко след това, преди да започнат по-спешните дискусии за мирните преговори“.

А това са само няколко месеца. Тъй като бойното поле се обръща срещу Украйна, въпреки непреклонната „вяра на Зеленски в крайната победа на Украйна над Русия“, натискът, насочен към Зеленски, изглежда нараства, както отвътре, така и отвън, за да се обърне към дипломатическия фронт и да се изправи пред началото на края на войната.

 

Превод за “Труд news” - Павел Павлов

 

 

 

 


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18