Лазаровден е денят, в който младите момичета обикалят съседите и събират яйца за предстоящия Великден.
На трапезата задължително присъстват пролетни продукти - коприва, лапад, спанак.
Ето и примерно меню за празничната събота:
Лазарски питки със сусам
Необходими продукти:
600 гр. бяло брашно
50 гр. ръжено брашно
420 мл. вода
3/4 ч.л.
суха мая
1 с.л. сол
3 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от двата вида брашно, маята, солта и водата. Оставя се да втаса на топло. След това се оформя на плитки. Всяка от които се поръсва със сусамово семе. Оставят се да бухнат и се пекат на 180-200 С до зачервяване.
Копривена чорба
Необходими продукти:
около 300 г коприва
1 глава лук
1/2 ч.ч. ориз
3 с.л. олио
1. ч.л. брашно
1 ч.л. доматено пюре
червен пипер
черен пипер
лют червен пипер по желание
1 кубче пилешки бульон
сол
Начин на приготвяне
Копривата се слага да поври, след което се пасира. Лукът се запържва. Прибавя се брашно и доматено пюре. Подправя се. Добавя се и копривата. Щом заври се слага и ориз.
Варено жито с мак
Продукти:
1 ч.ч. жито
1 с.л. маково семе
1 шепа орехови ядки
1 шепа стафиди
3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Житото се сварява във водата. Стафидите се накисват. След като житото изстине се добавят в него стафидите, маковото семе, орехите.
Всичко се разбърква добре.
Прехвърля се в купа и се сервира.