Сн. Архив

Традиционни рецепти за Никулденската трапеза

9366 | 5 дек. 2019 | 12:09


Никулден e! В деня на св. Николай на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия, като варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

 

Ето и няколко примерни рецепти за празника:

 

Рибена курбан чорба

Необходими продукти:

риба - 350 г шаран

масло - 60 г прясно

моркови - 100 г

целина - 1/2 глава (50 г) + листа

лук - 50 г

магданоз - 60 г магданозени корени

картофи - 250 г

домати - 150 г

девесил

дафинов лист

черен пипер на зърна

лимони

сол

 

Начин на приготвяне:

Шаранът се почиства и се измива. Залива се със студена вода, посолява се и се вари 10-15 минути.

Бульонът се прецежда и се кипва отново. Към него се прибавя предварително накълцаните и задушени в мазнина лук, моркови, целина и магданозени корени.

 

След 10-тина минути се добавят нарязаните на кубчета картофи, шарана, обелените и ситно нарязани червени домати, листата от целина, черния пипер, дафиновия лист и девесилът.

 

Когато картофите омекнат, чорбата се отстранява от котлона и се поръсва със скълцан магданоз. Посолява се на вкус и се поднася с резенчета лимон.

 

 

Пълнен шаран по традиционна рецепта

Необходими продукти:

шаран - 1, 500 кг

ориз - 1 каф чашка

стар лук - 1 глава

пушен бекон - 300 г

гъби - 300 г

лимони - 1 бр.

домати - 1 бр.

бяло вино - 150 мл

сол

черен пипер

пушен червен пипер - на вкус

магданоз

девесил

мента

 

За украса:

маслини

лимони - 1 бр.

зелена салата - листа

зелен лук - пера

 

Начин на приготвяне:

Почистеният и измит шаран се осолява, натрива се със смлян пипер и се полива със сока от един лимон. След което се прибирав хладилник, за да се приготви плънката.

 

Лукът, беконът, домата и гъбите се нарязват на дребно. Прави се запръжка, към която се прибавят ориза и чаша хладка вода. Пържи се до прозрачност.

 

Към сместа се добавят гъбите и пушения бекон и се долива ощя малко вода. След няколко минути се слага и виното.  Готви се до изпаряване на алкохола.

 

След като плънката е полуготова, се овкусява със сухите и зелените подправки.

 

Шаранът се пълни с изстиналата плънка, зашива се с конец и се слага върху хартия за печене в подходяща тава. Отгоре се намазва с олио и се поръсва с червен пипер.

 

Рибата се пече на 200 градуса в началото, а после се намалява на 180-150 градуса.

 

Шаранът е готов, щом придобие приятен кафеникав загар.


От категорията

Брауни с тиквичка и ябълка

Брауни с тиквичка и ябълка-1659438357.png

2 авг. 2022 | 14:04

Гювечета по шопски

Гювечета по шопски -1658393711.jpg

21 юли 2022 | 11:54

Домат шмеркезе

Домат шмеркезе
-1657882521.jpg

15 юли 2022 | 13:53

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи-1659116440.jpg

Шеф-готвачът Гай Бажурготви на сергиите на пазара „Талпиот“ в Хайфа

29 юли 2022 | 20:36