Най-светлият християнски празник предстои! Днешният съботен ден е посветен на приготовления за празника - боядисване на яйца, месене на козунаци и приготвяне на агнешки деликатеси за утрешната трапеза.
По този повод ви предлагаме празнично меню с традиционни пролетни продукти:
Зелена Великденска салата
Необходими продукти
1 връзка репички
1 краставица
100 г салата
50 г зелен лук
50 г копър
2-3 варени яйца
чашка сметана
сол на вкус
Начин на приготвяне
Грижливо измиваме репичките, салатата и лука. Настъргваме репичките на едро ренде или ги нарязваме на ситно. Яйцата се обелват и раздробяват на трохи. Салатата, лукът и копърът се нарязват на ситно. Салатата се посолява на вкус, разбърква се и се подправя със сметаната.
Традиционна рецепта за пълнено агънце с ориз, пресен лук и чесън
Необходими продукти
1 цяло агне с дреболиите
1 кг ориз
3 връзки пресен лук
1 ч.ч. олио
1 с.л. червен пипер
2 връзки магданоз
100 г масло
2-3 клонки дивисил
черен пипер и сол
Начин на приготвяне
Агнето, добре почистено, натъркайте отвътре и отвън със сол и малко черен пипер. Накълцайте лука и го задушете в сгорещеното олио. Добавете червения пипер, сварените и нарязани на ситно дреболии, ориза, черен пипер, сол и накълцания магданоз.
Напълненото агне зашийте и намажете обилно с маслото. Полепете по него стръкчета дивисил. Сложете в намазнена тава, долейте малко вода, покрийте с фолио и сложете да се пече в умерено загрята фурна.
Лесен Великденски козунак със стафиди
Необходими продукти
8 яйца
400 г захар
300 г масло
40 г мая
1 чаша прясно мляко
брашно
1 ч.л. сол
1 лимон
200 г стафиди ядки
Начин на приготовление:
В голям съд маята се раздробява на ситно и се залива с половината хладко прясно мляко, замесва се с брашно, колкото поеме, отгоре се посипва с брашно и се покрива с памучна кърпа. Оставя се да втаса в топла стая.
7 яйца се разбиват добре, към тях се прибавят захарта, разтворена в останалото мляко, солта и настърганата лимонова кора.
Сипва се втасалата мая и останалото до 1 кг брашно. Омесва се меко тесто, като при месенето постепенно се добавят 250 г разтопено масло, овлажнените стафиди със сока от лимона (или 2 с.л. ром).
Когато започнат да се образуват мехури, тестото се завива с памучна кърпа и се оставя да втасва на топло. Ще е готово за размесване, когато при натискане с пръст вдлъбнатината бързо се запълва.
Голямото размесване става с намазани с масло ръце върху намаслена маса. Тестото се удря в масата и се меси многократно. Когато е готово, се разкъсва на 6 равни части, които се оформят на рула и се сплитат на плитки по три. Плетениците се слагат в намазнени тави и отново втасват.
Когато са готови за печене, се намазват с леко разбито яйце, поръсват се със захар на пясък и се набождат с бадемови или орехови ядки. Пекат се в умерена фурна до червено-кафяво.
Светли празници!