Безпрецедентно историческо решение в САЩ! Повдигнаха обвинение на бившия президент Доналд Тръмп

Съд обвини милиардера републиканец, че е купил мълчанието на порноактриса през 2016 г.

Безпрецедентно историческо решение в САЩ! Повдигнаха обвинение на бившия президент Доналд Тръмп

14964 | 31 март 2023 | 08:10

76-годишният републиканец ще стане първият бивш или действащ президент, който ще бъде обвинен в престъпление - това ще обърне наопаки надпреварата за Белия дом през 2024 г., в която Тръмп се бори да си върне поста.

Безпрецедентно историческо решение в САЩ! Повдигнаха обвинение на бившия президент Доналд Тръмп -Bezpretsedentno-istorichesko-reshenie-v-SASht--Povdignaha-obvinenie-na-bivshiya-prezident-Donald-Tramp-_1680241534.jpgСтава дума за плащането, което Тръмп прави през адвоката си Майкъл Коен на порнозвездата Сторми Дениълс, за да осигури мълчанието й относно това, което тя твърди, че е имало сексуална връзка между двамата.-Stava-duma-za-plashtaneto--koeto-Tramp-pravi-prez-advokata-si-Maykal-Koen-na-pornozvezdata-Stormi-Denials--za-da-osiguri-malchanieto-y-otnosno-tova--koeto-tya-tvardi--che-e-imalo-seksualna-vrazka-mezhdu-dvamata-_1680241328.jpgТръмп ще се изправи пред правосъдието във вторник
Снимка АП/БТА-Tramp-shte-se-izpravi-pred-pravosadieto-vav-vtornik-Snimka-AP-BTA_1680239516.jpg

Историческо решение в САЩ! Повдигнаха обвинение на Доналд Тръмп.

За първи път бивш американски президент ще се изправи пред съда с обвинение в криминално престъпление.

 

Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за плащанията на пари за мълчание, направени на порнозвезда преди изборите през 2016 г., съобщиха множество американски медии, цитирани от АФП.

 

„Очакваме обвинителният акт да бъде прочетен във вторник“, каза в имейл адвокатката му Сюзaн Нешълис, без да дава повече подробности. 

 

Не е ясно колко точно са повдигнатите срещу Тръмп обвинения, но се смята, че са около 30.

Престъпленията са свързани с фалшифициране на бизнес документи. Става дума за плащането, което Тръмп прави през адвоката си Майкъл Коен на порнозвездата Сторми Дениълс, за да осигури мълчанието й относно това, което тя твърди, че е имало сексуална връзка между двамата.

 

Заради времето, в което е направено плащането - едва няколко седмици преди изборите през ноември, то се счита за дарение за кампанията на Тръмп. Това обаче е щатско престъпление. За да стане федерално престъпление, прокурор трябва да го свърже с някакъв друг вид престъпление.

 

Алвин Браг, прокурор от Манхатън, изглежда е намерил вариант, който обаче според много юристи е “по въпрос”, защото не е тестван.

 

Тръмп може да бъде обвинен в прикриване на плащания на порнозвезда

Какво се знае до този момент?

> Повдигнаха обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп след разследване на изплащане на $130 000 на бившата порнозвезда Сторми Даниелс.

 

> Обвинение срещу бивш президент е първо в историята в американската политика.

 

> 76-годишният Тръмп е първият настоящ или бивш президент, изправен пред наказателни обвинения.

 

> Все още не са оповестени подробности за обвиненията, които са му повдигнати.

 

> Правният му екип каза, че се очаква той да се предаде следващата седмица.

 

> Бившият президент живее във Флорида и се очаква да пътува до Ню Йорк за официалния си арест и първото изслушване в съда.

 

> Обвинението беше посрещнато с гневна реакция от републиканците и политическите съюзници на Тръмп.

 

> В интервюта в своята социална платформа Truth Social Тръмп критикува обвинителния акт като политически мотивиран и опит за „въоръжаване“ на правосъдното министерство.

 

> Неговият адвокат каза в изявление: „Той не е извършил никакво престъпление. Ще се борим твърдо с това политическо преследване в съда“.

 

Тръмп обяви обвинението за "политическо преследване"

 

Доналд Тръмп разкритикува решението да му бъде повдигнато обвинение във връзка с плащанията на порнозвезда, предаде АФП.

 

"Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", заяви той в изявление.

"Вярвам, че този лов на вещици ще се обърне срещу Джо Байдън."

 

Синът на Доналд Тръмп – Ерик също критикува прокурорите и определи случая като политически мотивиран.

 

"Това е прокурорска грешка от третия свят. Това е опортюнистично насочване към политически опонент в годината на предизборната кампания", заяви Ерик, вторият син на Тръмп, в Twitter.

 

Адвокатът на порнозвездата Сторми Даниълс заяви, че обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп показва, че "никой не е над закона".

 

"Обвинителният акт срещу Доналд Тръмп не е повод за радост", написа Кларк Брустър в Туитър. "Сега нека истината и справедливостта да възтържествуват".

 

Съобщава се, че голямото жури в Ню Йорк е гласувало за повдигане на обвинение срещу бившия президент във връзка с плащанията на тихи пари, прикриващи аферата му с Даниълс.

 

Прокурор потвърди обвинението срещу Тръмп

 

Прокурор от Ню Йорк потвърди повдигането на обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп и съобщи, че адвокатите на републиканеца са се свързали с него, за да "координират предаването му... за повдигане на обвинение", предаде АФП.


"Указания ще бъдат дадени, когато бъде избрана дата за повдигане на обвинението", се казва в изявление на говорителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, като се добавя, че обвинителният акт все още е запечатан.

 

Критиците на Тръмп

 

Някои от противниците на Тръмп се опасяват, че първото в историята съдебно обвинение на бивш президент на САЩ може да се окаже губещо и да подкопае по-важни дела, предаде АФП.

 

Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение на два пъти подложения на импийчмънт лидер на републиканците, който отново се кандидатира за президент. Обвинението е за схема за "мълчаливи пари" на стойност 130 000 долара, за да накара порнозвезда да замълчи за разказа си за опит с него през 2006 г.

 

Както поддръжниците, така и критиците на Тръмп изразиха съмнения относно правната същност на делото, което се върти около това дали плащането на Сторми Даниълс точно преди изборите през 2016 г. се брои за незаконен принос към кампанията му.

 

Наблюдателите във Вашингтон са съсредоточени върху ефекта, който обвиненията могат да имат върху третата кандидатура на Тръмп за Белия дом.

 

Недоброжелателите се притесняват, че ако Тръмп бъде оправдан по дело за финансиране на кампанията, подобно на обвинението, с което демократът Джон Едуардс претърпя поражение през 2012 г., това може да улесни представянето на всяко бъдещо обвинение като "лов на вещици".

 

Обвиненията вероятно ще предизвикат и избирателна активност сред базата на Тръмп, казват анализатори. Това ще го катапултира към победа в надпреварата за номинация, известна като първични избори за президент.

 

76-годишният републиканец ще стане първият бивш или действащ президент, който ще бъде обвинен в престъпление - това ще обърне наопаки надпреварата за Белия дом през 2024 г., в която Тръмп се бори да си върне поста.

 

На 18 март Тръмп беше заявил, че очаква до дни да бъде арестуван заради плащането на Сторми Даниълс. Тя е получила 130 000 долара седмици преди изборите през 2016 г., за да я спре да оповести публично за сексуална среща, която според нея е имала с Тръмп десет години по-рано.

 

Но след дни на напрежение съставът на голямото жури, свикан от прокурор от Манхатън, продължи да изслушва свидетели и перспективата за незабавно повдигане на обвинение изглежда се отдалечи.

 

Бившият американски президент Доналд Тръмп е призован да се яви пред прокурор във вторник, каза днес неговият адвокат пред Франс прес. 


Повдигането на обвинения в престъпление на бивш американски вицепрезидент е безпрецедентен исторически факт.

„Свързахме се с адвоката на Тръмп тази вечер, за да координираме предаването му на окръжния прокурор на Манхатън за изслушване по обвинение“ в съда, каза в изявление говорител на местната прокуратура, след като Голямо съдебно жури - граждански съдебен състав с разследващи правомощия, който работи ръка за ръка с прокурорите - гласува за повдигане на обвинение срещу бившия президент.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    


Намери своята история

От категорията

На Тръмп са повдигнати федерални обвинения заради класифицирани документи

На Тръмп са повдигнати федерални обвинения заради класифицирани документи-Pet-izvoda-ot-istoricheskoto-obvinenie-sreshtu-Tramp_1680272124.jpg

Те са за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на ...

9 юни 2023 | 08:21

ISW: Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в три сектора на фронта

ISW: Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в три сектора на фронта -ISW--Ukrayna-provede-kontraofanzivni-operatsii-s-razlichen-rezultat-v-tri-sektora-na-fronta-_1686288943.jpg

Украинските сили ще претърпят загуби, включително на западно и съветско ...

9 юни 2023 | 08:34

НАТО осъжда решението на Русия да се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

НАТО осъжда решението на Русия да се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа-NATO--Rusiya-se-provali-v-opitite-da-slomi-Ukrayna_1677228764.jpg

Отбелязва се, че този договор, който установява правно обвързващи и подлежащи ...

9 юни 2023 | 16:50

Аналена Бербок: Подкрепям ЕС за по-строг подход към миграцията

Аналена Бербок: Подкрепям ЕС за по-строг подход към миграцията-1650453895.jpg

Решението бе "много трудно като външен министър, като представител на ...

9 юни 2023 | 16:21

Най-важното

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

След като Нинова видя документите по "Барселонагейт"

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев -Manoil-Manev--Uvazhavam-mazhkite-salzi-na-Demerdzhiev--no-vinovnikat-Boyko-Rashkov-e-v-zalata_1668073522.png

Госпожа Корнелия Нинова стои, стои, и като някой натисне бутончето, тя започва ...

9 юни 2023 | 12:37

Тошко Йорданов уточни, че се е запознал с изпратените от прокуратурата в парламента материали по делото "Барселонагейт"

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов-Toshko-Yordanov--PP-postapva-samovlyubeno-s-proektokabinet-s-Asen-Vasilev_1683267125.jpg

Това, което видях, е излизало по медиите, но е по-интересно, каза Йордамов за ...

9 юни 2023 | 15:15

Преди дни депутатът Даниел Александров заяви, че в основата на скандала е разводът му

Главният прокурор поиска имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ

-Prokuraturata-poiska-imuniteta-na-deputata-Daniel-Aleksandrov-ot-GERB-za-bludstvo-s-14-godishno-dete-_1686138796.png

От прокуратурата посочиха преди дни, че има разследване, в което са събрани ...

9 юни 2023 | 14:16

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

И ако ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ ситуацията е точно обратната – те разчитат на бъдещи ползи

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха-1641382969.jpg

ПП-ДБ в момента консумират власт, докато играта на ГЕРБ-СДС е точно обратната. ...

9 юни 2023 | 11:20