Тръмп ядосан на адвокатите си, които го защитават на процеса по импийчмънт

За отстраняването на Тръмп трябва да гласуват поне 67 от 100-те сенатори.

Тръмп ядосан на адвокатите си, които го защитават на процеса по импийчмънт

4329 | 10 февр. 2021 | 18:34

Тръмп бил раздразнен от факта, че юристите, които трябва да го защитават, изглежда признават, че Джо Байдън е спечелил изборите. Особено го ядосал адвокат Брус Кастор, който изнесе 48-минутна реч, в която изложи своите аргументи на защитата.


Сенатът на САЩ започва финалния етап на процедурата по импийчмънт на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той е обвинен в подстрекателство към метеж. Тръмп вече бе отстранен от долната камара на американския конгрес, но за да влезе в сила импийчмънта, той трябва да бъде потвърден и от Сената на САЩ, където за отстраняването на Тръмп трябва да гласуват поне 67 от 100-те сенатори.

Последните три седмици Доналд Тръмп прекарва в резиденцията си Мар-а-Лаго във Флорида, където пристигна в деня, в който Джо Байдън встъпи в длъжност.

Според източници бившият президент гледа процеса по импийчмънт по телевизията и никак не е доволен от адвокатите си. ''Президентът Тръмп не е доволен от работата на правния си екип'', каза източник пред ''Политико''.

 

Той бил раздразнен от факта, че юристите, които трябва да го защитават, изглежда признават, че Джо Байдън е спечелил изборите. Особено го ядосал адвокат Брус Кастор, който изнесе 48-минутна реч, в която изложи своите аргументи на защитата.

През по-голямата част от своята реч той разказвал лични анекдоти и обсипвал с похвали членовете на Сената, наричайки ги ''необикновени'' хора. В отговор на обвиненията към Тръмп в подбуждане към бунт, при който загинаха петима души, Кастор обвинил демократите, че се отнасят прекалено емоционално към събитията от този ден.

Тръмп е единственият президент, който два пъти е бил подлаган на импийчмънт и то за един мандат. Разликата между първия процес и сегашния е мълчанието на обвиняемия. По време на първия импийчмънт Тръмп не се отделяше от любимата си социална мрежа Туитър, като стигна до 142 туита за един ден. Този път американците ще бъдат лишени от анализите и забележките на Тръмп, след като профилите му в социалните мрежи бяха закрити след щурма в Капитолия.

Процесът започна с 10-минутното видео на демократите, показващо Тръмп, който подстрекава своите поддръжници да "се бият" преди да нахлуят в Капитолия.

След 4 часови дебати, Сенатът отговори на един от основните въпроси преди да се захване с импийчмънта - имат ли въобще право сенаторите да гласува импийчмънт на бивш президент. С 56-44 гласа сенаторите решиха, че могат. По този конституционен въпрос има спорове. Юристите на Тръмп изпратиха преди заседанието заявление, в което призоват Сената да не се занимава с този "неконституционен процес".

Така сенаторите отвориха пътя към същинското гласуване, което ще стане след дебати - всяка от страните в този процес има по 16 часа за дебати по същество.

Позицията на обвинението е, че Тръмп е виновен за хаоса на 6 януари т.г., когато бе атакуван Капитолия. Обвинението твърди, че лично Тръмп в своята реч преди атаката е призовал за нападението.

Адвокатите на Тръмп казват, че Тръмп не е подбуждал към метеж, а думата “битка” е използвана няколко пъти, но образно.

Засега Доналд Тръмп няма да присъства на дебатите в Сената.

Ако импийчмънта бъде гласуван, Тръмп няма да може да се кандидатира за президентските избори през 2024 г. и ще загуби няколко пожизнени привилегии, които се полагат на бившите държавни глави на САЩ.

Засега е ясно, че дебатите ще спрат в късния следобяд в петък по молба на адвокатите на Тръмп, която бе одобрена от сенаторите.

 

Междувременно прокурорите в окръг Фултън, Джорджия започнаха наказателно разследване срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп заради опитите му да отмени резултатите от изборите в щата. Това включва и телефонното обаждане през януари, в което той притисна щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да ''намери'' гласове за него, с които да обърне резултата от изборите, предаде в. ''Ню Йорк Таймс''.

 

Фани Уилис от демократите, която е новоизбраният прокурор на окръг Фултън, е изпратила днес писма до държавни служители с молба да запазят документи, свързани с телефонния разговор на Тръмп с Рафенспергер, съобщи вестникът, позовавайки се на анонимен държавен служител. В тези писма изрично се посочва, че искането е част от наказателно разследване.

Това разследване е отделно от административното разследване на обаждането, което кабинетът на Рафенспергер обяви, че е започнало в понеделник.

 

В началото на януари в. "Вашингтон Пост" съобщи, че има запис на разговор на Доналд Тръмп и щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, в който ясно се чува как Тръмп иска да бъдат намерени гласове, които да докажат победата му. Той допълва, че Рафенспергер би трябвало да иска справедливи избори, тъй като самият той е републиканец, на което Рафенспергер отговаря, че проведените избори са били справедливи. За да угоди на Тръмп, щатският секретар е ръководил три различни преброявания на гласовете и е извършил няколко други проверки на процеса, които доказаха, че системата е 99,9% точна и не разкриха доказателства за измама.

 

Джорджия е вторият щат след Ню Йорк, където започва наказателно разследване срещу Тръмп. Малко вероятно е  потенциалните съдебни заседатели в Джорджия да бъдат снизходителни към бившия президент. Окръг Фултън пък обхваща по-голямата част от Атланта, където президентът Джо Байдън беше подкрепен с огромно мнозинство.


Намери своята история

От категорията

Путин написа статия за 80-годишнината от началото на Великата отечествена война на немски език

-1611229510.jpg

Материалът ще бъде публикуван на руски, немски и други езици на официалната ...

21 юни 2021 | 17:44

Макрон кани фенове на музиката на техно парти в президентския дворец

-1515856093.jpg

Франция празнува ежегодно музиката във всичките й форми с гигантско улично ...

21 юни 2021 | 17:15

Индийският премиер: Йогата е източник на сила за хората по време на пандемията от COVID-1

-1529662208.jpg

От излъчвани по индийските телевизии кадри става ясно, че и министрите от ...

21 юни 2021 | 17:03

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа-1624168347.jpg

Руско-американските отношения ескалираха след високопоставено интервю, в което ...

20 юни 2021 | 08:51