Коледа (25 декември), Рождество Христово е най-големият и почитан християнски празник, отбелязващ раждането на Иисус Христос.
Този празник се нарича още Голяма Коледа, или Божич. Това е първият ден, когато вече се яде месо, свършват постите и от този ден започват т.нар. "мръсни дни", в които идват караконджулите и лошите духове. Тези дни са 12. Заради нечистите сили хората спазват много забрани - не се излиза навън, преди да се пели първи петли; жените не вършат женска работа - шиене, плетене, предене, тъкане, пране.
Именниците, които празнуват, носят някое от следните имена: Христо, Христина, Христомир, Христомира, Християн.
За малки и големи неотменна част от вълненията в този ден са свързани с размяната на подаръци, украсената елха, краят на постите и коледните песни! Трапезата е богата, без ограничения, защото чества раждането на Иисус!
Днес Нина Тодорова от Кулинария с Нина ни подсказва за няколко ястия, които задължително да сложим на коледната си трапеза:
Капама
Необходими продукти:
200 г свински гърди
черен пипер
4 листа дафинов лист
червен пипер
1 кисела зелка
300 г сурова наденица
600 г свинска плешка
1 кг пилешко месо (бутчета, филе)
- за сармичките:
100 г ориз
2 моркова
100 г гъби
2 глави кромид лук
200 г кайма
червен пипер
черен пипер
чубрица
олио
Начин на приготвяне:
Задушаваме лука, гъбите, подправките и каймата. Добавяме ориза и малко вода, за да може ориза леко да поеме водата. Приготвяме сармичките със сместа.
В голям глинен гювеч подреждаме продуктите, като на дъното слагаме ситно нарязано кисело зеле. Върху него редим свинското месо, суровата наденица, пилешкото, бекона и овкусяваме с подправките.
Добавяме сармичките и още ситно нарязано кисело зеле. Покриваме с листа кисело зеле и доливаме 1-2 кафени чашки вода. Захлупваме гювеча с капак и го слагаме в студена фурна.
Печем около 3-4 часа на слаб огън, около 180 градуса.
Съвет:
Ако глиненият съд ни позволява, редим месото и зелето на пластове. По желание, можем да добавим и цели сушени червени чушки, изчистени от семките. Не добавяме сол на ястието,
заради киселото зеле.
Питка цвете
Необходими продукти:
700 г брашно
3 леко разбити яйца
1 с.л. пудра захар
70 г разтопено масло
320 мл топло прясно мляко
35 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята и захарта в 100 мл от топлото мляко, разбъркваме, покриваме и оставяме на топло да втаса за около 15 минути.
Пресяваме брашното и солта, в купа. Правим кладенче в средата.
В кладенчето изсипваме разбитите яйца, маята и останалото прясно мляко.
Замесваме меко тесто, изваждаме го от купата, поставяме го върху леко набрашнен кухненски плот и месим около 15 минути, като постепенно прибавяме разтопеното масло, докато не се поеме изцяло от тестото.
Оформяме тестото на топка, поставяме го в намаслена купа, покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса около час.
Втасалото тесто разделяме на 7 равни части. Оформяме ги на топки и поставяме ги на разстояние една от друга, върху постлана с хартия за печене "Fino" тава. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса около 50 минути.
Намазваме питките с разбит жълтък.
Печем 35-40 минути в загрята до 180 градуса фурна.
Баклава
Необходими продукти:
400 г точени тънки кори
500 г смлени орехи
1 пак. канела
1 пак. ванилия
олио - за напръскване на корите и за намазняване на тавата
- за сиропа:
500 мл вода
2 1/2 ч.ч. захар
сока от 1 лимон
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне:
Намазняваме тавичка и поставяме в нея 3 точени кори, напръскваме ги с олио (или разтопено масло). Смесваме орехите, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите, след това слагаме още 3 кори, напръскани с олио, а после поръсваме с ореховата смес. Продължаваме, докато свършат корите и орехите, и завършваме с кора. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на квадратчета или ромбчета.
Печем в предварително силно загрята (до 200°) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути).
Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) - около 24 часа.