На трапезата за Атанасовден се разрешава вино и елей.
Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.
Св. Атанасий Велики e роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.
В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".
Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На празничната трапеза присъстват ястия от свинско месо, и ястия с ябълки. В Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.
Днес в рубриката ни Кулинария с Нина ще ви покажем две ястия, които са неизменна част
от празничната трапеза на Атанасовден.
Свинско с грах
*снимка: flickr.com
Необходими продукти:
250 г свинско месо
600 г грах от консерва
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. магданоз
1 скилидка чесън
2 с.л. доматено пюре
3 с.л. олио
40 г масло
200 г салам
1 ч.л. сол
1 ч.л. брашно
Начин на приготвяне:
Нарязваме свинското месо на кубчета и го пържим в част от маслото и олиото. Посоляваме го, поръсваме го с черния пипер и го заливаме с малко вода. Задушаваме го докато омекне.
В останалото масло изпържваме граха, счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Поръсваме с малко брашно и посоляваме на вкус. Заливаме с малко вода и задушаваме.
Към края на задушаването прибавяме доматеното пюре, запържено в олио, омекналото свинско месо, нарязания на колелца салам, посоляваме, поръсваме с малко черен пипер и задушаваме още малко.
Сервираме ястието горещо с няколко филийки препечен хляб.
Пълнени ябълки с мед и ядки
*снимка: flickr.com
Необходими продукти:
6 ябълки
60 г смлени орехови ядки
60 г смлени бадеми
6 с.л. акациев мед
Начин на приготвяне:
Измиваме ябълките и изрязваме „капачета”, като отстраняваме внимателно дръжките. Издълбаваме вътрешността им.
В получените "дупки" слагаме мед (по 1 с.л. на ябълка), смлените бадеми (около 10 г на ябълка) и смлените орехи. Печем ги във фурна, до готовност. (По желание може да ги поръсим и отгоре с малко мед и натрошени ядки).
Поднасяме ги топли и залети със соса, който са пуснали при печенето.
Честит имен ден на всички с имената: Атанас, Атанаска, Наско, Таньо, Живко, Живка. Бъдете много здрави и щастливи! Наздраве!