За Дарин Стойков може да се говори много. Като един от талантливите участници в нашумялото кулинарно шоу „Мастър шеф“ той може да прави какво ли не в кухнята. Освен това е добър фотограф и запален колоездач. Дарин има и кулинарен блог, в който вкарва впечатляващи рецепти и кулинарни предизвикателства.
Последното приключение за Дарин бе участието му като шеф готвач на специална японска кулинарна вечер. Пред две дузини гладна публика той сготви четири японски рецепти: три солени и един десерт. Поводът бе представяне на японски соеви сосове, които Дарин използва като универсална подправка в гозбите си. По-конкретно в рецептите участваха соев сос „Кикоман“, „Терияки“ и „Уок“. „Соевият сос не е вкус, макар че съдържа голямо количество сол. За мен той е аромат. Най-напред трябва да се уверите, че ползвате истински соев сос, който има само четири съставки, а не нещо родено в химическа лаборатория: соеви зърна, пшеница, вода и сол. Соев сос може да се използва буквално навсякъде, само не трябва да се страхувате да пробвате“, сподели той за „Преса“ и ни издаде рецептите на любимите си японски ястия.
Необходими продукти
За крема
4 жълтъка
1 л прясно мляко
5 с.л. царевично нишесте
6 с.л. захар
За соевия карамел
4 с.л. захар
2 с.л. соев сос „Кикоман“
За маслените трохи
125 г масло
125 г захар
250 г брашно
Начин на приготвяне
1. За маслените трохи студеното масло се нарязва на малки кубчета и се смесва с брашното и захарта в голяма купа. С ръце се размачква да стане на трохи и се слага в плитка тава, постлана с хартия за печене. Фурната се загрява на 180 градуса и трохите се пекат около 20 минути до златисто. Изваждат се, разбъркват се добре с вилица и се оставят да изстинат.
2. Нишестето, жълтъците, захарта и половината от млякото се бъркат до еднородна смес. Другата половина от млякото се сипва в тенджерка на котлона. След като се стопли, сместа се залива, като се бърка непрекъснато, и се връща на котлона, докато се сгъсти. Бърка се през цялото време, за да се получи гладък и равен крем. Премества се от котлона и се покрива с фолио, за да не образува коричка.
3. Захарта за карамела се загрява в тиган, докато се разтопи напълно и започне леко да пуши. Сваля се от котлона и се добавя соевият сос, разбърква се добре и се прелива в удобен съд, за да се охлади. След това 2/3 от соевия карамел се смесват с млечния крем и се разбъркват добре, за да се разнесе равномерно навсякъде. Може да се ползва миксер. Останалото се запазва за декорация.
4. На дъното на подходящи съдчета се слагат от маслените трохи, отгоре - кремът, над него - плодове по избор. Накрая се поръсва с още малко от трохите и се декорира с соев карамел.