Трети ден в опит да бъде избран председател на Народното събрание

Положението вместо да се влошава, става безнадеждно, заяви Вежди Рашидов

Блокажът продължава! Цонев и Вигенин не бяха избрани и в третия ден на парламента (На живо)

14349 | 21 окт. 2022 | 07:13

Предизвикваме подигравки, парламентът е на път да се обезсмисли напълно. Хората ни мразят и скоро ще започнат да ни презират, защото не можем да решаваме проблемите, заяви Кристиян Вигенин

Трети ден в опит да бъде избран председател на Народното събрание-Treti-den-v-opit-da-bade-izbran-predsedatel-na-Narodnoto-sabranie_1666337520.pngТрети ден в опит да бъде избран председател на Народното събрание. Снимка БНТ-Treti-den-v-opit-da-bade-izbran-predsedatel-na-Narodnoto-sabranie--Snimka-BNT_1666325652.jpg

Ден трети на първото заседание на парламента в опит да бъде избран председател. Въпреки отстъпките на първите 2 политически сили ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" формула не беше намерена, кандидатура не беше гласувана.

 

В парламента днес има кворум от 226 депутати. 

Отсъстъват депутатите от "Български възход". Това леко свали кворума.

 

Първо бе гласуван Йордан Цонев - от 226  гласа той получи  103 "за", "против" 100, въздържали се 23.

 

След това се гласува Кристиан Вигенин - от 226 той получи 73  "за"   , против 108, възръджали се 45.

 

Цвета Рангелова получи 27 "за"

 

Премина се към балотаж

 

Йордан Цонев получи - "за" 103, против 101

Кристиан Вигенин получи - "за" 75, против 125

 

ТАКА БЛОКАЖЪТ ПРОДЪЛЖАВА

 

Положението вместо да се влошава, става безнадеждно, заяви Вежди Рашидов и призова към РАЗУМ.

 

Кирил Петков заяви, че трябва да се гласува за кандидата, който е най-достоен - вярвам, че в "Демократична България" има много достойни хора, ние подкрепихме Вигенин, така че има хора в този парламент".

 

Петков призова ГЕРБ да последва примера на партията му и да приеме възможността да гласува за претендент за поста председател на парламента, който не е излъчен от редиците ѝ.

 

По време на почивката се проведе втория за деня Председателски съвет.

След два часа разговори участниците в съвета излязоха с тъжни лица и отказаха коментар.

Лидерите не са постигнали съгласие нито за някаква нова формула за излъчване на кандидат за председател, нито за консенсусно за групите име.

 

Дадената от председателстващия заседанието почивка отдавна надхвърли предварително обявеното време. Тя ще продължи, докато не бъде намерено някакво решение как да се действа нататък.

 

"Моята формула е да търся докрай изход за избор на председател, защото ще идва тежка зима; няма бюджет държавата. Това не са шеги, с които трябва да се забавляваме на гърба на българския народ! То не е въпрос на истерии, на млади и стари. Дълбоко се надявам този разум тези дни да дойде, защото няма смисъл да се ходи отново на тежки избори, скъпи избори, всичко това е пак фактура от гърба на българския данъкоплатец. Всичко плаща народът. И затова трябва да бъдем отговорни", заяви в началото на заседанието Вежди Рашидов

"Тук, в парламента, нито е мястото за омраза, нито за забавление. Всичко има една малка граница, мине ли се тя - не е добре. И като зрели хора тук, се надявам малко разумът да заработи. Вчера имаше добра крачка на смирение, те разбраха, че са само народни избраници, каза още той.

 

След това по  време на номинациите кандидатите на БСП - Кристиан Вигенин и на ДПС - Йордан Цонев излязоха с речи пред депутатите.

 

"Предизвикваме подигравки, парламентът е на път да се обезсмисли напълно. Хората ни мразят и скоро ще започнат да ни презират, защото не можем да решаваме проблемите", заяви Кристиян Вигенин от трибуната, след като кандидатурата му отново беше сложена на масата.

 

По думите му парламентът трябва да заработи. Според Кристиан Вигенин някои от политическите групи предпочитат да няма парламент и да се тръгне директно към избори. "Дали можем да лишим България от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост, да лишим българските граждани да приемем адекватен бюджет на държавата", каза Вигенин.

 

Йордан Цонев от ДПС каза, че няма притеснения от това откъде би дошла подкрепа за него. Приех номинацията за председател на НС, защото идеята на парламентарната група на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между първите 2 сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса.

 

"Трети ден виждаме една политическа немощ", заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Той заяви, че не очаква от ГЕРБ каквато и да е подкрепа.
Василев разкри, че към момента няма да има предложение от страна на ПП за председател на 48-то Народно събрание.

"Тегленето на чоп за председател на НС няма да даде сериозен старт на работата на парламента". Това коментира Даниел Митов.

В момента се търси избираем човек за председател на парламента. ПП искат някакви критерии, но не виждам смисъл в тях. Да бил с високо обществено доверие - еми ние всички сме избрани от хората и явно се ползваме с обществено доверие. Да не е конфликтна личност - как ще се измери? То всички сме конфликтни, защото политиката е терен на сблъсък на идеи, коментира Митов.

"За нас не е въпросът просто откъде ще дойде предложение и кое е името, а каква е формулата". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

„Има два принципа. Единият е политическа формула – събират се определена група партии със 121 депутати около една фигура и избират. Тя е породи въпроси като „Аха, ама вие ще управлявате ли заедно?“, и това кара партиите, когато има идея, те се дърпат, защото трябва да се обясняват“, каза Иванов.
Според него нормалният начин е изборът на председател да е част от формирането на управленско мнозинство, а не просто да се стартира законодателният процес, като подчерта, че това е централен политически въпрос.

„Може би разговорът трябва да започне от въпроса дали всъщност ще има правителство, и тогава мнозинството, което може да се конфигурира около някаква идея, програма и посока, да си избере председател“, смята още Христо Иванов.

На въпрос как ще се деполитизира процесът, той отговори: „Като изборът на тази фигура бъде поставен в контекста, че ще споделя правомощията си, дали с някой друг или със зам.-председателите. Вариантите не са много традиционни, сложни са, но биха позволили всеки да обясни защо е гласувал за това и да отпушим процесът.“

„Предложението на Вигенин не е в едната или другата посока на това, което обсъждаме“, допълни още съпредседателят на ДБ.

 

"ГЕРБ са в едно безсилие, техен е ангажиментът като първа политическа сила да се справят със ситуацията, но те са в изолация". Това заяви Мирослав Иванов от Продължаваме промяната.

Той бе категоричен, че Кристиан Вигенин отговаря на критериите им за председател на НС и те биха го подкрепили, но това ще се реши в парламентарната група.

 

След като два дни депутатите направиха неуспешни опити за избор на председател. Партиите на няколко пъти се събираха на председателски съвети, но единственото постигнато на тях беше успокояване на тона на разговорите. В течение на деня ГЕРБ-СДС оттегли своя кандидат Росен Желязков от надпреварата, но и това не реши кризата.

 

„Възраждане" също оттеглиха номинацията на Петър Петров. В емоционална реч Вежди Рашидов оттегли номинацията си. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова каза от парламентарната трибуна, че партията ѝ отново номинира Кристиан Вигенин. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" решиха да не издигат други кандидатури за поста.

 

От "Възраждане" предложиха Цвета Рангелова, а от ДПС продължават да стоят зад кандидатурата на Йордан Цонев.

 

Така беше обявена дълга почивка и днес в 10:00 часа обсъждането на кандидатите продължава за трети календарен ден.

 

Заседанието отново е водено от Вежди Рашидов като най-възрастния депутат. 

 

 Трети ден в опит да бъде избран председател на Народното събрание

Предизвикваме подигравки, парламентът е на път да се обезсмисли напълно. Хората ни мразят и скоро ще започнат да ни презират, защото не можем да решаваме проблемите, заяви Кристиян Вигенин
Еврохолд

От категорията

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Министър Запрянов награди зам.-посланика на САЩ

Министър Запрянов награди зам.-посланика на САЩ-Ministar-Zapryanov-nagradi-zam-poslanika-na-SASht_1721748589.png

Андриа Брулет-Родригез беше отличена с почетен плакет на Министерството на ...

23 юли 2024 | 18:29

Депутатите се захващат с актуализацията на бюджета

Депутатите се захващат с актуализацията на бюджета-Politicheskite-komentari-za-promenite-v-Konstitutsiyata_1703071482.jpg

Актуализацията на бюджета е свързана с увеличението с 271 нови проекта на ...

23 юли 2024 | 17:58

НАЙ-ВАЖНОТО

„На 13 юли ние се провалихме”, допълни тя.

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп-Direktorat-na--Sikret-sarvis--Kimbarli-Chiytal-podade-ostavka-zaradi-pokushenieto-sreshtu-Tramp_1721747116.jpg

В момента се водят няколко разследвания за това как стрелецът е успял да се ...

23 юли 2024 | 18:03

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14