Третият мандат? Забравете! Вече е взривен!

Христо Иванов продължава да се надява на постигане на компромис с ИТН, което граничи с глупостта

Третият мандат? Забравете! Вече е взривен!

38056 | 12 авг. 2021 | 13:37

Мая Манолова, която публично злепостави всички - и Слави Трифонов, и Христо Иванов по време на преговорите с ИНТ, също вярва в миражи.


"Какво ще стане с третия мандат, зависи изцяло от "Има такъв народ". От тяхното поведение ще зависи дали те искат да тласнат страната отново към избори".
Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов след като парламентът гласува оттеглянето на номинирания от ИТН кандидат за премиер Пламен Николов и така се отпуши конституционната процедура за връчването на другите два проучвателни мандата.

ТРЕТИЯТ МАНДАТ - ИЗПИТАНИЕ ЗА РАДЕВ

Очаква се днес или утре президентът да връчи на ГЕРБ втория мандат, който ще бъде приет от кандидата им за премиер Даниел Митов и ще бъде върнат веднага, както обяви Бойко Борисов.

Тогава държавният глава трябва да връчи на трета, по негов избор, парламентарна група последния мандат за съставяне на правителство в този парламент.

Дали това ще е БСП, ДБ или ИБГНИ, няма значение, защото общо техните гласове не стигат за излъчване на правителство. Трябва да бъдат привлечени и ИТН. От тях обаче засега има твърд отказ да подкрепят друга парламентарна група, която би направила опит за съставяне на редовно правителство в 46-ото Народно събрание.


"Ние предложихме вариант – най-малката партия да получи мандат. Нека в преговорите да участват ИТН", разкри днес съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов, който потвърди информацията на Епицентър.бг от преди три дни, че ДБ са предлагали на БСП да се откаже от третия мандат, който да бъде връчен на Мая Манолова. И това е било съгласувано с държавния глава.

Третият мандат ще се окаже истинско изпитание не само за партиите, но за Радев. Ако го връчи на БСП - десните ще му се разсърдят. Ако го връчи на БСП - левицата ще бъде взривена. Ако го връчи на Мая Манолова - "абсурд, тя е истеричка", казват и в президентство, и в парламента.

След днешното изявление на Христо Иванов обаче, че десните ще номинират свой човек за президент, вероятно Радев ще вземе "правилното" за БСП решение. Но пък вероятността левицата да запише успех в този случай, също е нулева.

КЛЮЧЪТ Е В ИТН, А ТЕ ГО ХВЪРЛИХА

Третият мандат може да се се случи, само ако Радев проведе предварително консултации и се опита да сдобри скараните партия в парламента. Такъв ход обаче едва ли би се увенчал с успех, първо, защото Радев отдавна е загубил влиянието си върху политическите сили, освен върху ИБГНИ, и второ, след като ИТН категорично заявиха, че  затварят вратите за всякакви разговори и договорки по съставяне на друго правителство, извън техните конституционни правомощия като първа политническа сила, то изходът е ясен.

Позивната за отказ от нови консултации бе спусната от Слави Трифонов и бе приведена в действие от сценаристите му в парламента. Филип Станев днес бе ехото на лидера си в парламента: „Има такъв народ“ няма да подкрепи трети мандат. „Има такъв народ“ е опозиция на всички. Не сме го целели, целяхме да има кабинет“.

Въпреки това Христо Иванов продължава да се надява на постигане на компромис с ИТН, което започва да граничи с глупостта: "Ако ИТН са готови да разговаряме върху формулата да излъчим правителство за 6 или 8 месеца, което да преведе страната през ковид-кризата, нарастващия натиск на бежанците, необходимостта да осигурим бюджет на страната, тогава можем да осигурим управление, но по смислениа начин - чрез разговор, чрез споразумение".

След разменените злостни реплики и обиди между ИТН и ДБ в последите дни това изглежда абсурдно и е странно, че Христо Иванов продължава да вярва в надеждата да се направи правителство с ИТН в третия мандат.

Илюзиите му ги разби за пореден път и Станислав Балабанов, който в кулоарите на парламента отговори на съпредседателя на ДБ: "Трети мандат?! Ще опитат да преговарят с нас с техните министри, как да стане? С кого да правим кабинет, с Христо, с Мая? Предателите?" И разясни: "Бяхме готови на всякакви компромиси, за да удовлетворим задкулисната идея на Христо Иванов. Не се получи. Отиваме на нови избори", отсече депутатът на ИТН

Мая Манолова, която се орезили и публично злепостави всички - и Слави Трифонов, и Христо Иванов по време на преговорите с ИНТ, също вярва в миражи. "Смятам, че все още има мостове, които не са изгорени и че не всичко е загубено. Нормален политически разговор без диктат и без упражняване на сила и инат би довело до едно положително решение", заяви тя на влизане днес в парламента.

ТРЕТИ МАНДАТ - С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ И ДПС. АБСУРД! 

Третият мандат все пак може да се случи с гласовете на ДПС или ГЕРБ. Но това е абсурдно!  "За нас това не е опция. Казали сме много ясно - без ДПС и ГЕРБ", категоричен е Христо Иванов.


БСП, която също се надява да получи третия мандат, обяви, че също ще търси подкрепа от ИТН и също начерта разграничителни линии с ГЕРБ и ДПС. „БСП е готова да поеме отговорност с третия мандат. Ще инициираме консултации с останалите партии. Трябва да бъде поета отговорност за въпросите, които предстои да бъдат решавани - не може да бягаме от нея“, обяви Иван Ченчев.

БСП може да инициира консултации, но кой ще дойде? Мая Манолова, да! Христо Иванов, не!  ИТН, също не! Ръководството на БСП пък каза:  разговори без ГЕРБ и ДПС!

И така сметката не излиза.

 

„Не сме деца на „зелено училище”, за да спорим кой на кого е взел закуската. Не е моментът да мерим его. В момента страната ни се намира пред нова COVID-вълна, няма пари в бюджета за пенсии”, каза Явор Божанков от БСП, който се надява, че България може да има работещ, редовен кабинет.

ИСТИНАТА Е ЕДНА - УРАВНЕНИЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО

Истината е, че вcички пaрлaмeнтaрни групи в тoзи пaрлaмeнт вeчe знaят, чe нe e възмoжнo cъcтaвянeтo нa прaвитeлcтвo, но въпреки това говорят за него.

Щом ИТН отказва да подкрепаят третия мандат, а пък т.нар "партии на протеста" отказват да приемат подкрепата на ГЕРБ или ДПС, то за всички е ясно, че уравнението е невъзможно.


И всичко това е заради тежката конфронтация, в която влязоха парламентарните сили и техните лидери. Вceки ce oпитвa дa ce пoкaжe прeд бъдeщитe cи избирaтeли кaтo зaгрижeн зa cъдбaтa нa Бългaрия дo тaкaвa cтeпeн, чe e гoтoв дa диcкутирa тeмaтa зa eкcпeртнo, кризисно или прaвитeлcтвo на спасението, след като знае, че то е невъзможно! Защото атмосферата за неговото съставяне е отровена, а отношенията между  субектите, които могат да го направят - взривени!

Цялото това говорене вече е част от предизборната кампания, която започва от днес, отколкото на връзка с реалността.


От категорията

ISW: Кремъл все още не е изяснил кои анексирани територии са руски

Изглежда, че Кремъл все още не е изяснил какви украински територии е анексирала Русия, твърди ISW-Moskva-e-preminala-ot-mashtabni-napadeniya-kam-zashtita-na-silno-ukrepeni-frontovi-linii--tvardyat-zapadni-eksperti_1694428554.jpg

Руски блогъри твърдят, че украинските сили са извършили неуспешни наземни атаки ...

1 окт. 2023 | 13:50

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Демографката Ела Либанова: Украйна след 10 години с два пъти по-малко украинци

Ела Либанова е директор на Института по демография и социални изследвания към Академията на науките в Киев-Ela-Libanova-e-direktor-na-Instituta-po-demografiya-i-sotsialni-izsledvaniya-kam-Akademiyata-na-naukite-v-Kiev_1696184808.jpg

Според академичката емигриралите милиони украинки няма да се върнат, а ...

1 окт. 2023 | 21:25

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20