Трифонов спори с проф. Герджиков дали името "Няма такава държава" може да попречи за регистрацията й като партия

Пояснявамe на Трифонов: Партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на България

47242 | 7 окт. 2019 | 15:20

Позволявам си да коментирам изказване на проф. Герджиков, само защото е бивш председател на НС и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в СУ. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас, смята Трифонов

-1570452512.jpgЛогото на "Няма такава държава"-1570453246.jpg

 Знамето и гербът като символика са забранени по Закона за политическите партии. И в тази връзка – противозаконно е използването им в логото на която и да е партия.

 

За сведение на Слави Трифонов и юристите около него Епицентър.бг цитира

"ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
Чл. 5. (1) Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.
(2) Символите на политическите партии не могат да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави".

 

А в логото на новоурчедената партия "Няма такава държава" се съдържа изображението на българското знаме върху разтворена длан на син фон.

 

Освен това Законът за политическите партии повелява:

Чл. 7. Учредяването и дейността на политическите партии са публични. 

Партията на Слави Трифонов се учреди при закрити врата, без публичност и прозрачност, с взети телефони на участниците в Учредителното събрание и със заповед да не коментират нищо пред медиите.


Чл. 13. (1) Учредителното събрание на политическата партия приема устав на политическата партия с най-малко 500 учредители.

И този член на Закона е нарушен, защото Учредителното събрание не прие нито устав, нито други документи. Изслуша 6-минутната реч на шоумена и бе разпуснато.

 

Поясняваме това, заради факта, че новият партиец Слави Трифонов оспори твърдението на проф. Огнян Герджиков, че партия "Няма такава държава" може и да не бъде регистрирана от съда заради името си.


На страницата си във фейсбук Трифонов обяснява защо не е прав професорът-юрист, който "би следвало да познава закона по-добре от всички нас".

В текста лидера на новоучредената партия „Няма такава държава“ се казва:

 

„Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само защото е бивш председател на Народното събрание и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в Софийския Университет. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас.


Вчера професор Герджиков заяви: “... зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия "Нямa тaкaвa държaвa".

 

Малко факти.

 

Първо:
Няма закон в България, който да има такъв текст, какъвто импровизирано посочва професорът.

 

Второ:
В член 4-ти от Закона за политическите партии пише следното: “Организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави.”

 

Трето:
Ето какво пише в Конституцията:
Член 44.
(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.
(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.

 

Пояснявам за професора – в тези текстове на Конституцията се говори за дейност, а не за име.

 

Четвърто:
Единственото място в Закона за политическите партии, където се говори за име, е следният текст:
Член 14.
(2) Не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа или други знаци.

 

И пето:
В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон по отношение на сдруженията, а партиите също са сдружение по смисъла на закона, пише следното:
Чл. 7. (1) Наименованието трябва да включва ясно означение на вида на юридическото лице с нестопанска цел.
(2) Наименованието трябва да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави.

 

Това са фактите.
В крайна сметка, твърдението “Няма такава държава” не отговаря на въпроса “каква?” Каква “такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим".

 

Забележка на Епицентър.бг: Редно е Трифонов да прочете и Закона за политическите партии, щом е тръгнал към тях.

 

Очевидно Трифонов не благоволява да ползва юридически екип за партията си или ако ползва, юристите му са без елементарни правни познания за законодателството, коментират експерти.

По тяхно мнение съдът няма как да регистрира партия с подобен символ. Спорно е и дали ще мине самото наименование на „Няма такава държава“.

 „Има основание съдът да не я регистрира. По закон партия няма право да уврежда доброто име на държавата, а в случая това се забелязва още в названието ѝ...“, коментира проф. Огнян Герджиков.  

 

Аз не съм алчен за власт. Аз съм алчен за справедливост. Както предполагам и огромната част от вас. Кой нормален човек не иска справедливост?... Искрено съзнавам какво правя, искрено съзнавам отговорността, която поемам, искрено съзнавам, че съм се облякъл с дрехите на отговорността, с която сте ме облекли вие. Суверенът е този, който е майсторът, който създава тази история, аз съм просто инструмент", каза в речта си пред форума Слави Трифонов. Само за часове видеото с нея бе гледано във фейсбук 586 000 пъти.

 

Припомняме, че Трифонов дойде пет минути преди официалния час за начало на Учредителното събрание - 14 ч, след като самите учредители бяха всарани в злата три часа преди това и стояха там затворени, без телефони, при строго охранявани входове. Трифонов отказа да не се срещне с медии и влезе през задния вход.

По същия, а дори по още по-таен, начин я и напусна след 15-минутното заседание. Първоначално колата му беше докарана пред задния вход, вратата ѝ беше отворена, за да може той директно да се качи, но тъй като имаше няколко репортери, беше предприета тактика Трифонов да бъде изведен от друг вход и да не бъде дори сниман.

  


От категорията

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Мустафа Карадайъ: Кандидатите на ДПС познават проблемите на хората и знаят как да ги решат
(Видео)

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1696018528.jpg

От всички нас зависи в каква среда ще живеем и какво бъдеще ще изградим, ...

29 септ. 2023 | 23:14

Карадайъ във Вълнари: Време е за обединение, не за конфронтация. Да решаваме проблемите на хората
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1696017708.jpg

"Време е за ново начало! Време е за действие. Убеден съм, че всички заедно ...

29 септ. 2023 | 23:00

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС.

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13