2007 г. президентите на Гърция и България Каролос Папуляс (в средата) и Георги Първанов, както и председателят на БТПП Божидар Божинов, откриват българо-гръцки икономически форум. Снимка - БГНЕС.

След статията на Георги Първанов в „Преса“

Трудните дилеми пред Борисов

14039 | 14 апр. 2015 | 16:19

Понякога националноотговорно може да бъде и да останеш в опозиция


На 7 април президентът Георги Първанов публикува в „Преса“ статия, която заслужава сериозно внимание. На първо място - заради жанра. Авторската статия при политиците има много по-голяма тежест от интервюто. Обикновено тя изразява важно послание, откъснато от неизбежното многотемие на разговора. Такава е практиката извън България, за която рядко си даваме сметка. Авторската гледна точка на българския политик все повече еволюира до статус във Фейсбук, а това не е същото.

 

И наистина Първанов прави ключова политическа заявка, като призовава за решителна смяна на подхода във външната и енергийната политика на страната. Преди всичко става дума за отношенията с Русия, които са тема и на шестте очертани от него точки. Необходимо е, казва Първанов, България да се обяви против продължаване на санкциите срещу Русия, изтъквайки своята специфична - историческа, духовна, икономическа - позиция спрямо големия славянски брат, различна от тази на другите европейски държави. Подобен акт би

 

трасирал пътя към възраждане на отношенията

 

предимно в енергийната сфера, където лежат архивирани толкова много големи съвместни проекти от недалечното минало. И в този смисъл според автора е важно да се настоява, че прекратяването на санкциите не е действие, насочено против европейската архитектура на сигурност, а напротив, действие в нейно име. Добавям от себе си, че преди само два месеца в Мюнхен германският канцлер Ангела Меркел беше посочила, че Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея. В този смисъл тезата на Първанов има и германски референции.

 

Прав ли е бившият президент, че енергийната дипломация на България е далеч от ефективност? Безусловно. Няма защо да се спираме на потопа от изявления, от които излизаше, че централният ни енергиен приоритет е енергийната ефективност, после изграждането на газов хъб, после експлоатацията на собствени находища, после форсирането на интерконекторните връзки, после реанимацията на проекта „Набуко“. Премиерът Борисов си беше извоювал в собствените си очи такъв международен авторитет, че лично рисуваната от него карта на газовите връзки на България грейна в рамка в кабинета на Юнкер, а плановете му за хъб незабавно акостираха на бюрото на Путин. Реалното ни влияние пролича най-ясно преди седмица, когато външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция се събраха в Будапеща да обсъдят бъдещето на „Турски поток“, без ние да бъдем поканени. Започва да функционира своеобразен

 

комитет на роднините на починалия „Южен поток“

 

търсещи наследството му, а на българския роднина с неговата неуравновесеност предпочетоха да не предлагат място. За какво да ни канят, като и ние не знаем какво искаме.

 

Срещата в Будапеща е най-прясната илюстрация. Но и сами можем да се убедим как значението на страната ни в последните години изобщо се свива. През април 2009 г. президентът Първанов свика в София енергиен форум, на който присъстваха представители на 28 държави, включително тогавашният шеф на Еврокомисията Барозу. Фактически беше декларирана амбицията България да бъде енергиен център и своего рода посредник в енергийните отношения Изток-Запад. Шест години по-късно, през февруари 2015 г., Борисов проведе в София международна среща за развитието на газовата инфраструктура. Ако не броим еврокомисарите Шефчович и Канете, останалите участници бяха по-скоро административни лица без възможност да вземат решения. Единственият резултат е идеята за формиране на „група на високо равнище“ за газовите връзки в региона. Добре, само че още на старта равнището не е твърде високо.

 

Пък и времената са други. Балансираната външна политика е задължително условие за държава на кръстопът. По време на тройната коалиция беше възможно негласно разпределение на ролите. Станишев можеше да гледа на запад и да бъде наричан „Мистър Клийн“ не от някой комунист, а лично от американския президент Буш, а Първанов можеше постепенно да овладява вектора Русия. Сега, при силно изострено международно напрежение едва ли ще ни ръкопляскат, ако опитаме да повторим същото, подменяйки само фигурата на Станишев. То и тогава не се случи перфектно. Западът одобряваше действията на Станишев, но заложи на изгряващия Борисов. А именно с енергийния форум се създаде впечатлението, че Първанов леко се е надценил и че Русия трудно ще го остави посредник на европейския терен. Днес Първанов предлага

 

София да се противопостави на санкциите

 

за да възстанови доверието в двустранните отношения с Москва. Българското правителство - в което партията на Първанов участва – очевидно няма намерение да заяви това на заседанията на Европейския съвет. Отделен въпрос е доколко целесъобразно ще бъде да го заявява, ако не е договорило предварително подкрепата на други европейски държави и не е координирало усилията си с тях. Изолираният акт отново ще ни посочи пътя към еврообора на троянските коне. А за да изградим обща линия, би следвало да имаме геополитическа тежест поне в собствения си двор, на Балканите. Какво наблюдаваме обаче тук? Гърция все я даваме като лош пример. Румъния я даваме като добър, което се изчерпва с „радостта“ ни колко добре се борят с корупцията. За Сърбия и Западните Балкани не ми се коментира. На какво да стъпи България, за да изиграе ключов геополитически ход с мощен резонанс?

 

Ако правителството не го изиграе, продължава Първанов, той е готов да предложи референдум за санкциите. И тук възникват най-малко два въпроса. Първо, защо мнозинството ще го допусне, след като самото то не иска да се случи промяна. Без ГЕРБ в парламента такъв референдум няма да мине, а точно сега

 

на Борисов му е нужна външна подкрепа

 

И второ, каква собствено е ползата от референдума, след като въпросът се решава от правителствените и държавните ръководители, а не от народите, каквито и нагласи да изразяват. Няма да има никаква обвързваща стойност. Ще рецидивираме в обезценяването на пряката демокрация.

 

Статията на Първанов има значение като жест, като предупреждение. Истеричната русофобия е всичко друго, но не и политически смислена. Проблемът е, че новата активизация на бившия държавен глава идва непосредствено след конгреса на БСП. Докладът, изказванията, резолюциите категорично показват, че добрите отношения с Русия се превръщат във водещ приоритет за социалистите. И АБВ остава в сянка. Едно е Сидеров, обявен за антисистемен и радикален, да обикаля из Крим, съвсем друго е Миков в Москва. Миков - не Първанов. А руската тема на практика е единствената измежду многото други разработени теми на АБВ, която се ползва с видимото одобрение на значителна част от обществото.

 

При съставянето на кабинета Първанов беше изправил

 

БСП пред дилема: кое е по-добре

 

да влезеш във властта, за да свършиш работа за хората, или да стоиш в опозиция, за да не направиш нищо, да критикуваш и да се самоизолираш. Същата дилема застава сега пред Първанов. Какво може да направи той лично, след като се намира във властта, и не рискува ли и той просто да критикува и да се самоизолира. България е длъжна да се съобразява с решенията в ЕС и НАТО и същевременно има правото да участва в тяхното вземане съобразно своя интерес. Първанов с основание смята, че ние трябва да бъдем активни по въпроси, които ни засягат, особено такива, които засягат нас повече от другите. Но пък е в коалиция с партии, за които националният ни интерес е или да не бъдем активни, или да бъдем активни против политиката на Русия. При подобно разминаване в прочитите на българския интерес не стигаме ли до това, което БСП говореше още преди половин година – че понякога националноотговорно може да бъде и да останеш в опозиция.


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Проф. Людмил Георгиев: Русия ще спечели т.нар. война в Украйна. Светът вече няма да е еднополярен

Проф. Людмил Георгиев-1451372674.jpg

"Промяната ще дойде с родилни мъки. Налице е цялостно пренареждане на ...

27 ноем. 2022 | 10:41

Цветанка Андреева: ПП се радикализара, опитват се да взривят социалния мир

Цветанка Андреева: ПП се радикализара, опитват се взривят социални мир-1637303926.jpg

Думите на Свиленски, че едно лице разполага и може да търгува „кода за ...

27 ноем. 2022 | 10:28

Най-важното

ПП поставят ултиматуми и условия да изтеглим хартиената бюлетина, но това няма да стане, категорична бе тя

Нинова: Бях свидетел, когато Петков дойде и предложи кодовете на машините за гласуване
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1669560738.jpg

Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Разговорът се е провел в ...

27 ноем. 2022 | 16:51

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване

Кирил Петков: Ако имаше вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?
(Видео)

Кирил Петков Снимка: бТВ-Kiril-Petkov-Snimka--bTV_1669535257.jpg

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" подчерта, че кодовете са ...

27 ноем. 2022 | 09:47

В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги, посочи зам.главният прокурор

Борислав Сарафов: Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите
(Видео)

Борислав Сарафов Кадър: бТВ-Borislav-Sarafov-Kadar--bTV_1669567276.jpg

Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави ...

27 ноем. 2022 | 18:40

Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа?, попита той

Карадайъ: Да си депесар е гордост! Истерици в НС ограничават изборните права на българските граждани
(Видео)

Мустафа Карадайъ-Mustafa-Karadaya_1669563919.jpg

Проблемът е много голям. Десният болшевизъм за нарушаване на Конституцията, ...

27 ноем. 2022 | 11:10

„Не търсим подкрепа от ПП", категоричен е депутатът

Делян Добрев: ГЕРБ трябва да започне преговори с ДБ преди връчването на мандата
(Видео)

Делян Добрев Кадър: Нова тв-Delyan-Dobrev-Kadar--Nova-tv_1669570463.jpg

"В Европа сме в едно политическо семейство. Там не се казваме ГЕРБ и ДБ, а ...

27 ноем. 2022 | 19:33

Имаме право да продаваме в България вторични продукти, получени при преработката на руски петрол, посочи той

Министър Стоянов: Инфлацията ще намалява. От ЕК се съобразиха със спецификите на българския пазар

Министър Стоянов: От ЕК са се съобразили със спецификите на българския пазар -Nikola-Stoyanov--Ne-mozhe-da-se-ochakva-ot-sluzhebniya-kabinet-v-takava-nestabilnost-da-vnasya-byudzhet_1668064387.png

Той бе категоричен, че не става дума за заобикаляне на санкциите, а освен това ...

27 ноем. 2022 | 19:11

Прав е поетът Стефан Цанев в тревогата си за "пълзящ преврат" срещу демокрацията българска…

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство

Калина Андролова: Схемата "Джемкорп" - или как ПП предаде национраната сигурност в частни ръце

Калина Андролова-1584904074.jpg

ПП се опитаха да продадат властовия център за вземане на решения в държавата ...

27 ноем. 2022 | 10:49