Семейство Сакскобургготски в пълен състав със снахи и внуци по времето, когато Кардам е още жив и здрав, а Росарио Надал не се е развела с княз Кирил.

Голямата тема в събота

Царските наследници

77781 | 11 апр. 2015 | 13:14

Борис Търновски е новият наследник на короната на Симеон.

Семейство Сакскобургготски в пълен състав със снахи и внуци по времето, когато Кардам е още жив и здрав, а Росарио Надал не се е развела с княз Кирил.-1428681931.jpgСимеон-Хасан язди пони на първия си рожден ден, който празнува в „Царска Бистрица“ с майка си Калина и баща си Китин.-1428682646.jpgКонстантин-Асен и Мария при изписването на близнаците Умберто и София от болницата.-1428682583.jpgРожденият ден на доня Маргарита 7 януари 2015 година, Мадрид. Юбилярката със съпруга си Симеон, с княз Константин-Асен, княгиня Мария и техните деца Умберто и София (най-вляво) и княз Кирил с двете си дъщери Мафалда и Олимпия (на преден план с черната блу-1428682527.jpgКняз Кубрат, княгиня Карла и техните синове Мирко, Лукас и Тирсо на 80-годишния юбилей на царица Маргарита. 6 януари 2015 г., Мадрид-1428682431.jpgКнягините Мафалда (вляво) и Олимпия с майка  си Росарио (в средата) предизвикват възхищение с красотата си.-1428682371.jpgКирил с трите си деца Мафалда, Олимпия и Тасило по времето, когато с Росарио Надал все още са семейство.-1428682313.jpgСнимка от юни 2012 г. На нея Симеон е с част от внуците си. На горния ред са Лука, Мирко и Борис (от ляво на дясно). Вляво от дядо си е Белтран, а вдясно са Тирсо и Симеон-Хасан.-1428682243.jpgБорис Търновски-1428488287.jpgКардам и съпругата му Мириам Унгрия с двамата си синове - Борис и Белтран.-1428682158.jpg20 януари 1962 г. Симеон и Маргарита току-що са се венчали в руската черква в швейцарското градче Веве.-1428682126.jpgСимеон със съпругата си Маргарита, майка си Йоанна и сестра си Мария Луиза.-1428682011.jpg

Борис е новият наследник на короната на Симеон. Колкото и напълно условна да е тази титла. След кончината на баща му Кардам по династично право първородният му син ще приеме титлата княз Търновски. Ако някога му се случи да седне на престола, ще се подписва под указите си като „Борис Четвърти“. В момента той учи в Европейския лицей в Австрия.


Момчето ще навърши пълнолетие на 12 октомври 2015-а. След него в редицата за имагинерния трон е по-малкият с две години негов брат Белтран. Той е близо до майка си в Испания и е талантлив пианист. Поради многолюдието на фамилията Сакскобургготски - пет деца и 11 внуци, списъкът за български цар се оказва невероятно сложен, но не чак толкова дълъг - трите момичета по закон не могат да имат претенции към престола.


Последен в „листата на чакащите“ е 8-годишният Симеон-Хасан. По ирония на съдбата той е единственият от внуците, който е роден в София, кръстен е в православната вяра и говори български. Упражнява го у дома с майка си и в нашето училище в Рабат, столицата на Мароко, където живеят родителите му.

 

Симеон и Маргарита с 3 сватби, 5 деца и 11 внуци

 

През януари 2013 година Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита Гомес Асебо отпразнуваха златната си сватба. Заради световната финансова криза семейството предпочете да отбележи 50 години съвместен живот без официални тържества.

 

Двамата се срещат случайно за първи път през 1958 г. на празника Сан Хуан в клуб „Пуерта де Йеро“ в Мадрид. „С него танцувах за пръв и последен път в онази нощ - спомня си Маргарита. - Заведението не ми харесваше.“ Симеон пък добавя: „Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: „Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка.“


Срещата им в Америка не се състояла, защото Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново година по-късно в Мадрид. Връзката им започва плахо, но любовта взема връх. Две години по-късно решават да се оженят, без да обръщат внимание, че макар и с благороднически произход, тя няма във вените си кралска кръв. Това обаче не е толкова просто по династически причини. Испанското общество и Ватиканът не приемат брак между католичка и православен. Симеон като монарх, макар и в изгнание, не може да си позволи да приеме друга вяра. Той иска лична аудиенция с Йоан XXIII, за да измоли разрешение за брака въпреки предразсъдъците. Майка му, царица Йоанна, като издънка на Савойската династия пуска в действие всички семейни връзки. Залага и на личното си познанство със светия отец, който навремето е бил папски нунций в София под името монсеньор Анджело Ронкали. Сложните маневри се увенчават с успех.


През май 1961 г. е обявен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която е православна. В същото време в Рим все още заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е подобряване отношенията между Католическата и Православната църква. Тези обстоятелства помагат и на 10 август 1961 г. царица Йоанна обявява годежа на сина си.


На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората венчавка всъщност е граждански брак, сключен в Лозана на 20 януари. Кулминацията е на следващия ден в златната руска черква в градчето Веве. Там митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака. Кумуват княз Дмитрий Романов, известен изследовател на българските военни ордени и медали, написал научни трудове и книги по въпроса - племенник на последния руски цар, и княгиня Мария Луиза - сестра на младоженеца. Главата на булката е украсена с диадемата на царица Йоанна, направена от диаманти, изумруди и рубини в цветовете на българския трибагреник. Гощавката след церемонията е в хотел „Трите корони“ на брега на Женевското езеро.


Когато я питат как семейството им е оцеляло цели 50 години, доня Маргарита шеговито отговаря: „Почти невъзможно е да разтрогнеш три брака.“ А и наличието на пет деца също заздравява фамилната издържливост. Първородният е Кардам (роден през 1962 г.), който почина неотдавна след дългогодишна кома. Той е женен за Мириам Унгрия Лопес. Имат двама синове - Борис (1997) и Бертран (1999). Две години по-късно се ражда Кирил. Той и жена му - известната светска красавица и муза на Валентино Росарио Надал и Фустер-Пуигдорфила, отглеждат три деца - Мафалда (1994), Олимпия (1995) и Тасило (2002). Двамата се развеждат, но в името на потомството запазват чудесни взаимоотношения. 365 дни по-късно семейството се сдобива с трети син - Кубрат. Неговата съпруга Карла Мария Ройо-Вилянова и Урестарасуп написа книга със съвети за добрите обноски в обществото, преведена и на български. Тя се опита да произвежда козметика с автентично наше розово масло, но бизнес инициативата й не потръгна толкова масово, колкото очак­ваше. Те също имат три деца - Мирко (1995), Лукас (1997), Тирсо (2002). Пет години по-късно се появява четвъртият син Константин-Асен. С половинката си Мария Гарсия де ла Расиля и Гортасар са родители на Умберто (1999) и София (1999). Изтърсачето в семейството княгиня Калина се появява като подарък за 10-годишнината от брака на родителите си. Тя е омъжена за мореплавателя и изследовател Антонио (Китин) Муньос Валкарсел. Синът им Симеон-Хасан е 11-ият поред царски внук и единственият роден в България.
Когато питат Сакскобургготски защо имената ни всичките му деца започват с „К“, той обяснява: „Престолонаследника Кардам бе логично да кръстя на един от любимите ми български владетели. Пък и името му лесно се произнася на всички езици. Кирил е наречен на вуйчо ми Кирил, когото много обичах, и така тръгна. Дори като малки децата се шегуваха, че са като ракети К-1, К-2...“ Според израелското списание „Фар“ обаче еднаквите първи букви на царските наследници се дължат на преклонение към двата богати рода, от които произлиза дядо му Фердинанд - Кобург и Кохари.


Потомците на Симеон и Маргарита задължително говорят по няколко европейски езика. Немският е задължителен заради корена на баща им, испанският идва по линия на майка им, почти всички учат във френски лицей и паралелно работят върху английския си с частни учители и гувернантки. От всички обаче само Калина положи усилия да научи и български заради факта, че в началото отглеждаше сина си Симеон-Хасан в „Царска Бистрица“ с помощта на жена от Самоков и поради интереса си към нашите шевици и дантели.


Цялото семейство спортува активно и споделя голяма любов към животните. В дома им в Мадрид винаги има поне няколко домашни любимци, а в двореца „Врана“ - дори частен минизоопарк. Хората от околните села знаят и понякога оставят на прага на семейство Сакскобургготски ранена животинка. Калина дори беше донесла от пустинята Сахара питомна лисица с огромни уши - фенек.


Когато Симеон решава да се върне за постоянно в родината си, Маргарита с чувство за хумор разказва как първата нощ във „Врана“ прекарали в спални чували на пода. Тя бързо научава български, с удоволствие пазарува сама или придружена от приятелка, кара колело из София, пътува с метрото, ходи на Витоша. Тъй като е две години по-голяма от съпруга си, доня Асебо отпразнува тази година през януари 80-ия си юбилей, заобиколена от деца и внуци в Мадрид. Тя изрично пожела парите за букетите и подаръците да бъдат внесени във фонда за подпомагане на пострадалите от наводненията. Близки до семейството казаха, че доня Маргарита е съкрушена от кончината на сина си Кардам.

 

Новият престолонаследник е Борис Търновски

 

Княз Кардам Търновски, който почина след 2548 дни в кома, идва на бял свят на 2 декември 1962 г. в Мадрид като първороден син в семейството на Симеон Сакскобургготски и Маргарита Гомес Асебо и Сехуела. Според статията за него в „Уикипедия“ той е завършил Френския лицей в Мадрид, както и всички деца от семейството след него. Учи философия и международна икономика в университета „Кларк (САЩ). Има научна степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в университета „Пен“ в Пенсилвания. Работи в Аржентина и в САЩ.


Малко преди фаталната дата 15 август 2008 г., когато катастрофира със зеления си спортен „Ягуар“, Кардам обмисля да промени коренно живота си и да се занимава с биоземеделие у нас. Той може да води сносен разговор на български, но понеже е перфекционист, рядко го прави. Съпругата му Мириам Унгрия, която също е от благородническо потекло, има рядката специалност „гемолог“. Освен че оценява скъпоценни камъни, тя изработва от тях ефектни бижута, които според сайта й вървят по няколко хиляди евро. Тя става и кръстница на най-големия диамант в света „Звезда на белгийската корона“. С повече от 20-годишния си професионален опит тя е търсен консултант на голямата ювелирна компания „Карера и Карера“. Семейството има двама синове: Борис, кръстен на прадядо си, и Белтран.
Новият престолонаследник, който би трябвало да получи титлата Борис Четвърти, се увлича от изкуство и компютри, обича пътешествията. Той скоро ще навърши пълнолетие. Брат му е две години по-малък. Учителите му по пиано твърдят, че притежава истински талант. Той обаче разделя вниманието си между музиката, химията и компютърните игри. И двамата братя са минали през подготвителното училище интернат „Кот­хил хаус“ в Оксфорд.

 

Мафалда на Кирил пее народни песни

 

Княз Кирил Преславски е чест гост в нашето посолство в британската столица и основател на Сити клуб - общността на успелите българи в Лондон. Понякога го придружават трите му деца Мафалда, Олимпия и Тасило, които с радост обличат носии и пеят народни песни на национални празници.


За първи път княз Кирил дойде в България като част от инициативата „Българският Великден“. Той не говори езика на бащината си родина, но е много добронамерен при общуване със сънародниците си. Бившата му вече съпруга Росарио Надал неизменно влизаше в класациите на най-добре облечените и стилни жени в Европа. След развода им се заговори, че красавицата има връзка с Хю Грант, но се оказа, че е залюбила фотограф от албански произход. Тя се изявява като съветничка по въпросите на изкуството на мексиканския магнат Еухенио Лопес Алонсо. Освен собственик на конгломерата за производство на сокове „Хумекс“ той притежава и една от най-скъпите в света колекции на произведения на изкуството.
Цялата титла на втория царски син е княз Кирил Хайнрих Франц Лудвиг Антон Карл Филип Преславски и херцог Саксонски. Той е завършил квантова физика в Принстън, но от години работи във финансови и инвестиционни фондове, включително и във фалиралата банка „Лемън брадърс. Трите му деца не носят български имена. Най-голямата, 21-годишната Мафалда, е кръстена на сестрата на баба му Йоанна Савойска. Красивата италианска принцеса загива в концлагера „Бухенвалд“ по личната заповед на Адолф Хитлер, въпреки че е омъжена за германския принц Фридрих фон Хесен. Заради милосърдието си и мъченическата си смърт е канонизирана за светица от Ватикана. Втората дъщеря на княз Кирил се казва Олимпия и е родена през 1995 г. Брат им Тасило е на 13 години. Мафалда е човек на изкуството, следва музикология в Бостън, композира, пише текстове за песните, които изпълнява. Гордее се с няколко издадени сингъла. Макар да знае едва няколко думи на български, тя пее народни песни и се хваща на хорото на всички събития, организирани от Сити клуб в Лондон. Научила е докрай „Хубава си, моя горо“. Сестра й Олимпия също изпитва интерес към всичко българско. Преди време двете с Мафалда създават онлайн проекта „Нашата България“, с който подпомагат събирането на средства за българска чешма в Кенсингтън Гардънс в Лондон. По-късно тя бе открита от баща им и от Димитър Бербатов.


20-годишната Олимпия беше на стаж в ателието на модната компания на световния дизайнер Валентино в Рим покрай отличните връзки на майка й с дизайнера. Въпреки че и тя често посещава българското училище в Лондон, засега говори свободно френски (завършила е лицей в британската столица), от гувернантките си е научила немски, с брат си и сестра си говори на испански, а с останалите - на английски. Мафалда, Олимпия и брат им Тасило са възпитаници на Френския лицей в Лондон, който е завършил и баща им. Там научават френски, помежду си говорят на испански, а с приятелите си - на английски.


Най-малкият от семейството е запален спортист. Тасило е състезател по водни ски. Заедно с баща си карат сърф, колело и ски, играят тенис.

 

 

Жената на Кубрат пусна козметика с розово масло

 

 

Кум на третия царски син княз Кубрат Панагюрски при брака му с Карла Ройо-Виланова е сегашният монарх на Испания Фелипе Шести заедно със сестра си, инфантата Кристина. Церемонията е в храма на Кралския манастир „Енкарнасион“.
Кубрат е хирург по вътрешни болести с няколко патента за техники при опериране на стомаха, ръководител на отделението по хирургия и колопроктология в болницата „Сан Камило“ в Мадрид. Съпругата му е завършила право, специализирала е попарт и реклама в Лондон. Тя лансира в Испания своя марка козметика с българско розово масло - Carla Bulgarian Roses Beauty, която се продава в повече от 270 магазина в цяла Испания. За този пробив получи приза „Жена предприемач“ за 2011 г. на Пиренеите. Авторка е на няколко книги, сътрудничи на престижни издания за мода.


Семейството има трима синове: Мирко (роден през 1995 г.), Лукас (1997 г.) и Тирсо. Най-големият е гордостта на баща си, защото върви с ентусиазъм по неговите стъпки. Миналата година испанското списание „Магазин“ го включи в „Отбора мечта“ на хирургията в страната. Той е избрал да учи в татковата си Алма матер в Памплона. Сериозните научни занимания не пречат на Мирко да се отдава на другата си страст - сърфа, гонейки големите вълни. Като по-малки братята му Лукас и Тирсо имат типичните за деца желания: единият иска да стане ветеринар, другият - готвач, но кой знае още какъв акъл ще им дойде.

 

 

Константин-Асен кумува на испанския крал

 

Княз Константин-Асен Видински е роден на 5 декември 1967 г. Както всички деца от семейството, и той завършва Френския лицей, след което учи икономика в Мадрид и получава магистърска степен от Колумбийския университет в САЩ. Работи като директор на банка „Ротшилд“ за Испания, а вече е в местния филиал на британската банкова група „Барклис“. Отговаря за няколко страни и пътува често.
Съпругата му Мария Гарсия да ла Расия и Гортасар също принадлежи към аристокрацията. Тя отговаря за протокола и личните ангажименти на посланика на САЩ в Мадрид като негов личен сътрудник. На 20 ноември 1999 г. се раждат близнаците им Умберто и София. Те носят имената на брата на царица Йоанна - крал Умберто, и на испанската кралица София. Дъщерята на днешния монарх Фелипе Шести и съпругата му кралица Летисия носи същото име, а българският княз и съпругата му са кръстници на инфантата. Константин-Асен е един от кумовете на сватбата на испанския крал.


След една година в Лондон близнаците им отново учат в Мадрид. Умберто се увлича по тениса.

 

Единствено Симеон-Хасан говори български

 

кскобургготски е кръстен на дядо си и на неговия добър приятел и благодетел на семейството, покойния марокански крал Хасан Втори. Момчето, което навърши 8 години, е пълен отличник във френския лицей в Рабат. От учебното заведение твърдят, че уроците му се удават, а любимият му предмет е географията.
Това никак не е чудно - нали баща му е известният изследовател и мореплавател Антонио (Китин) Хосе Муньос Валкарсел. А и по едно време цялото семейство живееше в шатра в пустинята Сахара заради проучване на таткото. Симеон-Хасан се увлича и по историята, което също е нормално. Все пак е наследник на едни от най-прочутите кралски династии на Европа - Кобург, Савоя, и е потомък на крал Луи Филип.
Сигурно по същите причини любимата му игра е на войници - дядо му Симеон е учил в американска военна академия с псевдонима кадет Рилски, а баща му е бивш офицер от елитните части на испанската армия.


Симеон-Хасан, който бе удостоен с титлата княз, когато навърши четири годинки, още преди да проходи, яздеше пони в двора на „Царска Бистрица“. Той вече се справя отлично с конете, плува и кара ски в Атласките планини и на Боровец. Малчуганът говори свободно пет езика. С майка си - на български, с баща си на испански, с приятелчетата на арабски, в училище - на френски и английски.
За да осъзнае неусетно, но завинаги, от какво потекло е, Симеон Сакскобургготски му подарил албум със семейни снимки на неговите дядовци царе - Фердинанд и Борис III, както повелява семейната традиция за онагледяване на родовата история. Според нея на внуците да се подаряват такива албуми, които разказват нагледно родовия епос.


Майка му Калина е завършила история на изкуството в Мадрид, Лондонската академия по изкуствата и филология. В дома си в Мадрид Симеон гордо показва на гостите масичка, изработена от нея като дизайнер.


Още по темата

Симеон II описа необикновената си съдба в книга

Симеон Сакскобургготски-edbthdfsgndhnmghm.jpg

Акад. Георги Марков и шефът на „Сиела“ Веселин Тодоров представиха книгата на ...

29 окт. 2014 | 16:38

Братът на цар Борис III

Княз Кирил – регентът бохем

Княз Кирил-Clipboard28.jpg

По времето на социализма се разпространява слух, според който княз Кирил е ...

2 септ. 2013 | 14:01

Най-важното

Мандатът е опорочен заради изтеклите записи, подчерта държавният глава (ВИДЕО)

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е
(Видео)

Радев връчва мандат--_1685368939.jpg

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути. След връчването ...

29 май 2023 | 16:51

Ако имат малко останало достойнство

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!-Delyan-Dobrev-e-tazgodishniyat-nositel-na-golyamata-nagrada--Ikonomika-na-svetlo--na-AIKB_1678735849.jpg

Първа реакция от средите на ГЕРБ

29 май 2023 | 19:08

ПП не заслужават този мандат, трябва да се върви към третия или към нови избори написа лидерът на ИТН

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат арестувани за държавна измяна

Слави Трифонов: Най-унизителното даване на мандат, Денков да го връща
-1658757760.jpg

Аз тези хора ги познавам. Направих всичко възможно те да не управляват. Тогава ...

29 май 2023 | 17:58

5-6 национални задачи, срок за изпълнение, непартиен премиер и министри експерти, е формулата й за третия мандат

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Радев не може да бъде съдник, той създаде ПП

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Раден не може да бъде съдник, той създаде ПП-Ninova--Vtoriyat-mandat-e-propilyan--Raden-ne-mozhe-da-bade-sadnik--toy-sazdade-PP_1685373917.jpg

Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното ...

29 май 2023 | 18:20

Изборът (за)сега е в ръцете на парламента, написа съпредседателят на ПП

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република-Asen-Vasilev--Zalogat-e-diktatura-ili-parlamentarna-republika_1685375635.jpg

Радев призова Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от ...

29 май 2023 | 18:52

Само за три месеца повече от 360 000 души бяха принудени да изоставят домовете си, припомня той

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"-Karadaya--Navarshvat-se-34-godini-ot-deportatsiyata--tsinichno-narechena--golyamata-ekskurziya-_1685368308.jpg

Наред с откраднатите им имена, език, религия, минало и настояще, тоталитарната ...

29 май 2023 | 16:46

Кирил Петков разяснява как получава инструкции отвън за собствената ни държава

Прокуратурата подхваща Кирил Петков и Асен Василев за престъпление против републиката

Прокуратурата подхваща Петков и Василев за престъпление против републиката -Prokuraturata-podhvashta-Petkov-i-Vasilev-za-prestaplenie-protiv-republikata-_1685374028.jpg

От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се ...

29 май 2023 | 18:23

Почти сигурно е, че бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство

Няма вразумяване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

Няма вразумаване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат-Nyama-vrazumavane---nyama-pravitelstvo--Kiril-i-Asen-ne-otstapvat-ot-bolshevishkiya-si-inat_1685360338.jpg

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на ...

29 май 2023 | 14:38

"Продължаваме промяната" вече са тотатални дискредитирани пред партньорите ни

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15