Цонев: Скандално е Радев да нарушава Конституцията.и да ни се пробутват измамници за министри!

Провокация към етническия мир е отношението на президента към председателя на ДПС

Цонев: Скандално е Радев да нарушава Конституцията и да ни се пробутват измамници за министри!

26505 | 11 окт. 2021 | 15:45

Трябва да си или много политически неграмотен или да си архиподлец, опитвайки се да налагаш тезата, че ДПС може по някакъв начин да наруши етническия мир.


 - Нарекохте, г-н Цонев,  "историческо" решението на ЦОБ на ДПС да издигнете председателя на Движението Мустафа Карадайъ за кандидат-президент. Защо точно сега и какви са мотивите?

- Историческо, защото за първи път ДПС издига своя кандидатура за президент, при това кандидатура на етнически турчин. Мотивите са, първо, че в XXI век в европейска България трябва да сме свикнали с мисълта, че у нас живеят различни етноси и всички те имат равни права. Второ, ДСП има много ясна визия как трябва да изглежда президентската институция. Ние имаме изключително чувство за държавност и сме много отговорни към тази институция. За нас тя трябва да олицетворява единството на нацията и върховенството на закона. Чрез нашата кандидатура искаме да дадем знак на българското общество в осмислянето на президентската институционалност като еманация на демокрацията и конституционния ред.

 

- Първите оценки на анализаторите и реакциите във Фейсбук са, че издигането на етнически турчин за президент е скандало и дори, че е провокация. Има ли основания за такива коментари?

- Няма как да бъде скандално, щом живеем в демокрация, а не в 15-ти век. Не е скандално, защото няколко десетки либерални партии, които са излъчили в момента 8 европейски премиери, избраха етническия турчин Илхан Кючюк, член на ДПС, за свой президент в рамките на АЛДЕ. Не е скандално, защото етническата българка, също член на ДПС, Антоанета Асенова, е избрана за президент на Младежките либерали в Европа. Питам аз - защо това не е скандално в Европа, а е скандално в България?

 

В същото време в България има наистина скандални неща, които едва ли в Европа биха ги приели за нормални. Например, скандално е българският президент да нарушава Конституцията, назначавайки за министър човек, който гази Конституцията! Скандално е един президентски съветник, осветен със СМС-и, да оказва търговия с влияние, вкл. и в съдебната система, и още да не е уволнен! Скандално е друг президентски съветник да цъфва на среща с митничар, да си крият телефоните и после да си тръгне от срещата с пълна торбичка и още да не е уволнен! И да няма никакви съмнения за корупция! И медите, контролирани от Прокопиев, да мълчат по този въпрос. Това е скандално!

 

Скандално е също така нарушител на Конституцията и човек, подписал декларация с невярно съдържание, да бъде промотиран в продължение на два месеца едва ли не като носител на морал и единица на почтеност. Това е ужасно скандално! Провокация е отношението на президента Радев към етническия мир с въпроса, който отправи към председателя на ДПС коя е неговата родина. Така че има доста скандални и провокативни неща в българката политика и обществен живот и не бих казал, че сред тях се нарежда кандидатурата на г-н Карадайъ за президент.

 

- Споменахте етническия мир, същото направи тази сутрин и един от кандидатите за президент г-н Лозан Панов. Неговото съждение е, че с кандидатурата си ДПС всъщност подпомага Радев, както и Радев подпомага пък ДПС, докосвайки опасната струна на етническото противопоставяне. И така се втвърдяват електоратите. Допускате ли етническата тема да влезе в кандидат-президентската кампания?

- Трябва да си или много политически неграмотен или да си архиподлец, опитвайки се да налагаш тезата, че ДПС може по някакъв начин да наруши етническия мир. ДПС е партията, която осигури етническия мир в страната, когато западните разузнавателни централи казваха, че най-вероятно е етнически конфликт на Балканите да избухне първо в България. А това не се случи именно заради Ахмед Доган и ДПС. Защото отказът от реваншизъм е официална идеология на Доган и ДПС.

Доган получи златен знак от Конгреса на САЩ за заслугите си за членството ни в НАТО, и забележете – за етническия мир в страната. Съмнявам се Лозан Панов да прави това внушение от невежество, защото все пак той е интелигентен човек. Може би е добре да му кажем, че да искаш да станеш президент с невежество, не бива. Но ако го прави с други подбуди, да му припомним, че е архиподло към българската нация, към българския народ и към ДПС в частност, защото точно на ДПС дължим в голяма степен етническия мир в българския преход.

 

- Възможно ли е да търсим връзки между ДПС и проф. Герджиков за това, че преди 15 години той е бил един от основателите на "Новото време", когато "Новото време" бе част от НДСВ, а пък НДСВ и ДПС бяха заедно в Тройната коалиция? Тази сложна схема днес се опитва да ни представи г-н Лозан Панов, за да обясни "близостта" на проф. Герджиков с ДПС.

 

- Това е абсурдно! Ако тръгнем по модела на мислене на Панов, със сигурност ще стигнем до връзки на Панов с ДПС, с Прокопиев и т.н.

 

- В момента ДПС продължава да бъде сатаназирана партия заедно с ГЕРБ. Днес дори уважаван анализатор като Харалан Александров заяви, че с поведението си "ДПС отказват да се срамуват". От какво трябва да се срамува ДПС, г-н Цонев?

- Учудвам се, човек като Халаран Александров да каже такива неуместни приказки. Очевидно, предизборната кампания нанася сериозни поражения върху начина на мислене, дори на умни хора. От какво да се срамува партия, която е възникнала в борбата срещу тоталитарния режим преди 20 години; партия, призната в Европа; партия, която има страхотни заслуги за геополитическата ориентация на България; за икономическото развитие на страната - да припомня, че 10%-ните данъци у нас са дело на икономистите от ДПС. Членството ни в Европа стана в мандата на ДПС. От какво да се срамува такава партия? Може би г-н Александров трябва да обясни. Ако намеква за това, че българските партии, вкл. и ДПС имат своите грехове, корупционни скандали и т.н. - да, ДПС не прави изключение. Но фокусът е само върху ДПС. Защо? Защото явно се смесва етническия поглед към партиите.

ДПС с нищо не е по-лоша от другите партии. Напротив, в много случаи е по-национално отговорна от другите, с много по-добри идеи и много по-добра визия. Може ли която и да е друга водеща партия у нас да отрече, че в драматични моменти от историята на демократична България, не са търсили подкрепата и сътрудничеството на ДПС? Може ли някой от партийните лидери - няма значение от кой спектър на политическото пространство е, да отрече че са получавали подкрепа от ДПС, когато е ставало въпрос за националните интереси на България! Защо това се неглижира?

 

- Какъв трябва да е моделът на следващото правителство?

- Още преди 5 години ДПС лансира приоритетите на ЕС, проектирани на местно ниво, в т.ч. Зелени сделки и т.н. Още преди 4 години в една своя реч почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган каза, че ако партиите не се променят, улицата ще започне да управлява и това днес е така. И още нещо каза д-р Доган - че на България ѝ е нужно програмно правителство, което да застане зад приоритети за устойчиво развитие на страната в следващото десетилетие. И което да бъде излъчено на базата на национален консенсус. И съм убеден, наблюдавайки как се развива ситуацията в държавата, че ние скоро ще стигнем до този момент. Въпреки, че сега всички дрънкат, че едва ли не Радев е наложил през служебното правителство модела на бъдещото правителство. Дрън-дрън!

 

- За мнозина бе изненадващо завръщането на Делян Пеевски в политиката. Защо той реши отново да влезе в листите? Какво има да ни каже и какво има да даде Делян Пеевски на политиката?

- За Делян Пеевски ще кажа едно изречение, в което едната дума моля да бъде записана с главни букви. Делян Пеевски за ДПС е НЕВИНЕН до доказване на противното в съда. Вина като участие в корупционна схема, което според нашия НК и европейския НК е престъпление - се доказва само в съда. Когато в съда бъде доказана такава вина, тогава ще говорим по друг начин. Дотогава Делян Пеевски е НЕВИНЕН. И ние заставаме зад него и ще използваме неговата гражданска енергия, неговото желание да работи за страната и за електората на ДПС, за общините и за законодателството. Делян Пеевски ще бъде политически активен и изобщо не се притесняваме от това.

Ще ви дам един пример, за да видите колко е обругаван е образът на Делян Пеевски, само защото е от ДПС. Т.н. скандал с офшорките е голяма лъжа и голямо нарушаване и ограничаване на истината. Делян Пеевски в личността си на бизнесмен има офшорка. Декларирал я е, както е по закон, като крайна собственост. Добре разбирам тази материя, защото с Делян Пеевски сме автори на единствения и доста модерен за европейското законодателство закон за офшорните зони, в който забраняваме участието на офшорните компании във всички значими икономически дейности, които се извършват в България, като приватизация, концесиониране и т.н. Той е декларирал всичко и оттам се вижда коя е тази компания и кои са дъщерните ѝ дружества. Това го каза и един от най-добрите експерти в България по офшорно законодателство - Тодор Табаков. Той ни помагаше да направим закона за офшорните зони. Пеевски заяви, че е декларирал офшорната компания-майка, а от нея се декларират и дъщерните - така, че няма проблем. И това Тодор Табаков го обясни. Но това го знаят двама – трима, на публиката се набива невярната информация.

В същото време, забележете, скандалното интервю на Спецов вчера - шефът на НАП, където той наговори толкова глупости с толкова непрофесионален език, че няма данъчен в България от най-нисък ранг, който да е толкова некомпетентен. И го казвам аз, който съм участвал в създаването на база данъчни процесуални кодекси – ДПК и ДОПК, и във всички материални данъчни закони. И познавам тази администрация, защото съм участвал в нейното съграждане още от края на 90-те години.

 

- Не само вие сте се скандаризиран от интервюто на Румен Спецов по БТВ. Въпросът е, че в правителството не виждат проблем около него!

- Аз се скандализирах от знанията и поведението на ръководителя на българската данъчна администрация. И това не е скандално за олигарха Прокопиев и медиите му, а е скандално за президента Радев, че този човек стои начело на българската агенция по приходите. Това е скандално. Това е провокация!

 


От категорията

Валерия Велева: Радев свали юмрука. И трудното започва

-1619525109.jpg

Дертлиев, който учеше новопроходците в демокрацията, казваше, че най-добрият ...

26 ноем. 2021 | 14:56

Проф. Искра Баева: Защо само леви кандидати печелят втори президентски мандат?

-1557828259.png

Десните президенти и до днес се смятат за прави, а онези, които не са гласували ...

26 ноем. 2021 | 13:17

Кеворкян: След балотажа - ползваш и хвърляш. Радев не получи пропуск за Рая

-1568320806.jpg

Първият си мандат Радев спечели сам – той беше „Внезапният герой“, както го ...

25 ноем. 2021 | 17:10

Валерия Велева: Генерационният "преврат". С тези избори приключва Преходът

Валерия Велева:  Генерационният преврат. С тези избори приключи Преходът-1448546816.jpg

Този вот се превърна в дълбока разделителна линия - това бе една НОВА БЕЗКРЪВНА ...

24 ноем. 2021 | 17:21