Няма да има трети служебен кабинет на сегашния президент

Цветан Цветанов: Плевнелиев обиди избирателите на ГЕРБ, отнесе се некоректно към тях

32798 | 2 март 2016 | 14:57

ГЕРБ и структурите бяха абсолютно съпричастни към изборите за президент, работиха много за успеха му и днес да кажеш, че това не е толкова важно, е малко некоректно, твърди председателят на ПГ на ГЕРБ


- Г-н Цветанов, преди няколко дни заявихте, че ГЕРБ може да покаже много по-добра президентска двойка. Това означава ли, че сегашната не е добра?
- Казах, че можем да покажем още по-добра и това е стремежът на всяка една политическа формация, на всяка една организация, която иска да издигне президентска двойка. А ГЕРБ през последните години натрупа изключително голям опит - 10 години вече сме в реалния политически живот на страната с участие в местна, законодателна и изпълнителна власт. Имаме достатъчно достайни хора, който биха могли да бъдат много по-добри.

- Правилно ли разбирам – решили сте да заложите на партийни кадри в президентските избори?
- Ще издигнем достойни български граждани, които могат да получат по-широка подкрепа – както от чисто партийния вот, така и от дейности, които са изпълнявали до момента. Ще разчитаме на подкрепа и от други партии и организации.

- Обиди ли ви изявлението на президента Росен Плевнелиев, че той спечелил повече гласове отколкото ГЕРБ – за партията гласували 1 млн. души, а за него 1,7 милиона?
- Това всъщност е обидата, която чувстват много от нашите избиратели. Ще припомня, че ГЕРБ и структурите бяха абсолютно съпричастни към каузата, работиха много за успеха му и днес да кажеш, че това не е толкова важно, е малко некоректно.

- Имате ли обяснение защо Плевнелиев произнесе тази реплика? Да не би да се опитва да се еманципира от ГЕРБ защото е решил да се бори за нов мандат, без да има подкрепата на партията ви?
- Не очаквайте от мен да чуете лоши думи за сегашния президент. Все пак трябва да влезем и в реалните неща, които той направи през мандата си. Знаете, че в страната ни имаше сериозно политическо противопоставяне, което водеше до абсолютна агресия в политическото говорене. Месеци наред имаше протести, налице бе и сериозна политическа дестабилизация. Всичко това налагаше провеждането на много политически разговори, в които държавният глава  участваше като посредник. Ще припомня и че в неговия мандат, за първи път в 26-годишния преход, се наложи да се съставят два служебни кабинета.

- Възможно ли е да му се наложи да направи и трети служебен кабинет? При какви обстоятелства ГЕРБ биха тръгнали към предсрочни парламентарни избори?
- Убеден съм, че няма да има възможност да състави трети служебен кабинет. В настоящия момент има достатъчно сериозно парламентарно мнозинство, има стабилно правителство, а оценка която се дава за премиера и за екипа му в международен план е изключително висока. Знаете, че в момента, повече от всякога Европа иска да има стабилност, както в региона, така и в ЕС.  Премиерът има толкова високи оценки за дейността си и защото гарантира стабилността със съставянето на сегашния кабинет.

- Бихте ли разяснил какво имаше предвид премиера, казвайки пред младежката организация на ГЕРБ в гр.Сандански следното: „Не искам избори, това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война"?
- Това е част от мотивацията, която даваме на нашите структури. Казваме им, че не трябва да се отпускат. Младежите са нашия авангард, на тяхната работа разчитаме много. Те трябва да убеждават близките си, че когато има избори е необходимо да се гласува активно. А за да стигнем до тази активност, трябва преди това да сме свършили много по обем информационна дейност. Моята роля в партията е да се срещам непрекъснато със структурите. Ние сме от малкото системни партии, които работят организирано, имаме реален политически живот, вслушваме се в различните мнения. Това е силата на ГЕРБ. Може би ГЕРБ е истинската народна партия, която стигна до всяко едно отдалечено кътче на страната и има реален политически живот.

- Как си обяснявате компроматната война, която се води срещу управлението и откъде премиерът знае, че след 20 дни ще има пореден компромат?
- Това е част от политическата стратегия, на онези, които не могат да правят политики. На тези, които нямат визия и стратегия какво трябва да се върши в едно управление и в реалния политически живот на страната. Някои смятат, че чрез конфронтация и компромати биха могли да създадат хранителна среда за събиране на електорална подкрепа. Ще подчертая, че българските граждани много ясно осъзнаха грешката си със случая „Костинброд“. Защото беше опорочен денят за размисъл, беше създадена изключително неприемлива за българското общество среда за гласуване и това доведе до сложната конфигурация в 42-то НС. Аз мога да заявя: ГЕРБ натрупа сериозен опит и днес по никакъв начин  не сме радетели и не бихме подкрепили компроматната война в България. Когато имаш добра организация, добри структури можеш да се подготвиш за всяко едно сражение. Можеш да победиш във всеки един избор, който се провежда в страната.

- Отново ще ви върна на думи, казани в гр. Сандански: Не знам дали има партия, която с 13 гласа има 7 министри и над 20 агенции. Ще преразгледате ли участието на РБ на властови позиции?
- Това е оценката на всички наши структури. Вие цитирате изказване на един млад човек, който преди да дойде премиера Борисов сподели мнението си. Аз само пресъздадох неговото изказване. Ние винаги сме заявявали и премиерът, още като се формираше кабинетът каза, че той ще заложи на националните интереси, а не на тяснопартийните. Когато си държавник и искаш страната ти да върви напред, трябва да правиш достатъчно компромиси, за да можеш да продължиш напред. Направихме компромиси водени единствено от националните интереси и от това страната ни да има правителство. Знете, че имаше сериозна заплаха за финансовите потоци. Имаше спрени пари в началото на 2014 г. заради несъответствия и много от проектите бяха забавени. Това, което успяхме да върнем като доверие през първите месеци доведе до отблокиране на средствата. Завършихме финансовия период през 2015 г. с над 97% усвоени средства.

- Не се ли притеснявате от лошия имидж на част от министри от РБ и готови ли сте като мандатоносители да носите отговорност за действията на въпросните министри?
- Всяко управление води до определени негативи. Нашата роля е да стигаме по-често до хората, да правим работни срещи и да разясняваме това, което прави правителството. Ще повторя, че за нас националните интереси са над всичко. Когато мислиш по този начин, можеш да бъдеш и много по-искрен към хората. И хората, и ние знаем какви са проблемите. Обществото трябва да усети, че се движим в правилната посока и при провеждане на избори гражданите да бъдат мотивирани да гласуват. Защото, ако имаше избирателна активност над 60 %, убеден съм, че ГЕРБ щеше да има достатъчно депутати, за да може да управлява самостоятелно. Въпреки това ГЕРБ щеше да води диалог с всички парламентарни групи. Сега правим същото. Аз като председател на групата на ГЕРБ водя интензивни разговори с всички партии, които формираме парламентарното мнозинство, но се отнасям с необходимото уважение и респект и към опозицията в лицето на БСП, ДПС, БДЦ и Атака, защото знаем, че всяка една парламентарна група е представителна извадка на хората, които са гласували за съответната партия. И ние трябва да се съобразяваме с волята на тези избиратели и да имаме нормални, човешки отношения помежду си, за да търсим допирни точки в различните мнения.

- Вие разбрахте ли партията на коалиционния ви партньор Радан Кънев ДСБ къде се намира – в опозиция или в управлението, защото аз не съм разбрала?
- Аз също не съм разбрал и затова ще се въздържа от коментар по темата.

- Трудно ли си партнирате с реформаторите? Разбираме, че меморандума, който те искаха, освен от ДСБ не е подписан и от БЗНС и от НПСД.
- В Реформаторския блок има много сериозни и отговорни хора и с тези разумно мислещи ние имаме различни мнения, но намираме общ език, за да изведем това, което е възможно и допустимо да бъде реализирано – както в законодателството, така и в изпълнителната власт. Разбира се, че има и крайни оценки, които не кореспондират с визията на 43-ия парламент.  Но аз не бих давал оценка за тези един, двама, трима човека, които правят крайни изказвания с един единствен мотив – да провокират ГЕРБ за да можем да влезем в някаква битка. Аз смятам, че подобна битка е безсмислена. Очакваме сегашният меморандум, който е част от усилията ни за по-добра България да стане факт.

- Питахте ли министъра на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев защо се дърпа и не иска да подпише меморандума?      
- Доколкото съм информиран и от разговорите, които съм водил с премиера, останах с убеждението, че министър Ненчев ще се присъедини към меморандума.

- Отскоро сте и председател на вътрешната комисия в парламента. Няма как да не ви задам и няколко въпроса за МВР. Основателно ли е недоволството на полицаите от промените в закона за МВР?
- Проведох няколко разговора с министър Бъчварова и с част от нейния екип. Проведох и разговори с колеги от вътрешната комисия в НС. Предложенията, които са внесени в парламента от Министерски съвет, ще бъдат гледани от комисията след като направим обществена дискусия. Смятам, че това е по-правилно. Редно е да се чуят всички мнения. Убеден съм, че могат да бъдат изискани и допълнителни финансови разчети както във финансов аспект, така и в човешки ресурс, за да подпомогнем МВР с разумни законодателни промени и да свалим напрежението. Когато намерим консенсус с всички парламентарни групи, няма да можем да използваме МВР в негативната си политически риторика. Защото секторът за сигурност трябва да бъде съхраняван от политическата класа и да бъде в услуга на гражданите. Трябва да кажем какви са реалните слабости, какви са възможностите за оптимизиране на работата и да направим тези законодателни промени, които ще доведат до  подобряване дейността на МВР. Не можем да обясним на обществото проблемната ситуация с битовите кражби и увеличаващия се бой на противозаконно отнети автомобили. Има специфика, която ще може да бъде дискутирана в общественото обсъждане.

- Как ще отговорите на упрека, че се връщат мутренските времена?
- Премиерът даде много ясни указания, имаше и среща при главния прокурор, за която писаха медиите. Вече са планирани определени действия. Смятам, че извършителите трябва да имат по-голям респект от държавата и когато ние подкрепим действията на полицията и прокуратурата в тази посока, вярвам че ще бъдем по-полезни на обществото.

- Разумно ли е отделянето в самостоятелно предприятие на паспортна служба и на КАТ, както и превръщането на пожарна безопасност в агенция?
- За тези теми трябва много време, за да можем да изложим всички детайли. Ще споделя, че и към настоящия момент Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  има вертикален принцип на управление и гл. комисар Николов управлява всички структури в страната, които не са подчинени на областните директори. С предложената агенция се запазва същата вертикална структура. Реално в обществото остава впечатлението, че сменяме само табелата и разместваме вътрешната гарнитура. Администрацията, която по стандарт трябва да бъде в една агенция е доста повече, отколкото в една главна дирекция. Смятам, че при разумни дебати, при излагане на съответните аргументи, това може да отпадне като законодателна промяна. Що се касае до предприятието, бих искал разчети за очаквания краен ефект. Защото към настоящия момент бюджетът на МВР се формира от държавната субсидия и една немалка част, около 170 млн. лв. са точно от собствени такси за услугите, които извършва министерството. Ако направим едно предприятие и тези дейности бъдат изведени там, това означава, че министерството ще се лиши от 170 млн. лв. от бюджета си. Тези пари ще отидат като вид дейност на предприятието. Трябва да видим какви са разчетите, но в детайли, както и каква е прогнозата за резултата и едва тогава да вземаме това решение. Убеден съм, че можем да бъдем силен екип, чисто институционален в лицето на МВР и вътрешната комисия на НС.

- Кога ще бъдат подобрени условията, в които работят полицаите на българо-турската граница? Виждал ли сте как изглеждат палатките, в които спят?
- Знаете, че са необходими огромни инвестиции за изграждане на специални пунктове около границата. Смятам, че това е доста трудно, но действително трябва да се отнасяме с необходимото уважение и респект към всички служители, които денонощно бдят на границата. Те не заслужават оценките, с които някои политици злоупотребяват. В гранична полиция, както  и в пожарна безопасност имаше реализирани много европейски проекти, за да подобрим както материалната база, така и условията на работа. В последните години от проектите, които започнахме в първия мандат на премиера Борисов в „Пожарна безопасност и защита на населението“, около 60-70 % от автопарка е подменен с европейски средства. Знаете, че около 90 % от бюджета на МВР в момента отива за заплати. Реформата има за цел да доведе до по-голям финансов остатък, който да се използва за капиталови разходи и за подобряване условията на труд във вътрешното министерство.

- Питахте ли г-жа Бъчварова кога ще бъде завършена оградата по българо-турската граница?
- На миналия Министерски съвет бяха отпуснати още 35 млн. лв. И в момента започва доизграждането на това възпиращо съоръжение. В предстоящите месеци работата трябва да се оптимизира, за да бъде довършено това съоръжение срещу засилващия се бежански поток.


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25