Цветана Манева на 80: Обичам усещането всичко покрай мен да отминава и всичко да предстои

Нейният юбилей ще бъде отбелязан със спектакъл на 22 февруари в Младежкия театър

Цветана Манева на 80: Обичам усещането всичко покрай мен да отминава и всичко да предстои

20677 | 30 ян. 2024 | 17:26

Актрисата ще получи “Наградата на София" на Столична община за приноса си към изкуството на киното. Отличието ще ѝ бъде връчено на 23 март в рамките на фестивала “София филм фест"


Голямата българска актриса Цветана Манева празнува 80-ия си рожден ден. Тя е носител на "Икар" за поддържаща женска роля и на "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство.

 

"Обичам движението. Обичам усещането всичко покрай мен да отминава и всичко да предстои", казва тя пред журналиста Георги Тошев в специално интервю по случай празника.

Нейният юбилей ще бъде отбелязан със спектакъл на 22 февруари в Младежкия театър. На сцената за “Честит рожден ден, Цветана” в Младежкия театър ще видим Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Петър Антонов и други. Специално участие ще вземе и самата Цветана Манева. На 23 март тя ще получи “Наградата на София” от Столичната община за принос към изкуството на киното, в рамките на “София филм фест”.

 

“Благодарение на “Честит рожден ден, Цветана” всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява”, казва драматургът Яна Борисова, чиято е и идеята да събере емблематични артисти в специален спектакъл, посветен на Цветана Манева.

 

Борисова казва, че личността на Манева е нейна голяма страст, нейна голяма тема като автор, която “аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои”. Тя описва Цветана като символ на таланта, на вдъхновението, на дишането, на радостта, и на концепцията за щастие. “В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената”, казва още Яна Борисова по повод представлението.


В навечерието на новата година Цветана Манева развълнува публиката, като по време на спектакъла „ За любовта...”, превърнал се в театрално събитие на 2023 година, сподели 10-те новогодишни обещания, които самата тя си дава.

 

“Да гледам по-малко телевизия и да чета повече литература. Да казвам по-често “обичам те” на любимите си хора. Да се науча да прощавам и да не ревнувам. Да се грижа за всички, които са родени след мен и да помагам на тези, които са нямали моя късмет”, са част от обещанията на актрисата. Видеото, с нейното послание беше споделено стотици пъти в социалните мрежи.

 

Голямата актриса се оттегли от активната си сценична кариера през пролетта на 2022 г. след като Военният театър я удостои с “Аскеер” за цялостно творчество.

 

“Благодаря на публиката, защото най-много съм искала тя да ми се довери. Получих го! Винаги съм успявала да предам на публиката това, което е дълбоко в душата ми”, каза на церемонията Манева.

А наскоро сподели, че това е наложило заради заболяване. “Почивката ми е по принуда. Не мога да я приема нито като почивка, нито като наказание. Ако имах физическите сили, щях да играя още”, призна Цветана.

 

Тя нарича себе си театрална актриса, независимо от многото ѝ роли в киното и телевизията. Манева завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът ѝ минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

 

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, са само част от театралните ѝ превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира. Творческата ѝ съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други.

 

Цветана е родена на 30 януари 1944 г. в семейството на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Признание от световни светила Цветана получава още като начинаеща актриса с главната роля във филма на Бинка Желязкова “Последната дума” (1973 г.). На фестивала “Златната роза” във Варна руският режисьор Сергей Герасимов (“Тихият Дон”) дава за нея блестяща оценка - определя я като “голямото откритие” на форума. И действително така се оказва. Изведнъж я откриват и канят режисьори от ранга на Методи Андонов, Вили Цанков, Никола Корабов и така ангажиментите на актрисата за роли в киното се зареждат един през друг.

 

След известно колебание медицина ли да кандидатства или актьорско майсторство, Цветана все пак избира театъра. Не я приемат обаче и тя влиза в житейската роля на работничка в обувния завод “Петър Ченгелов” в родния Пловдив. Една година шие там кожени чанти и взема уроци при актьора Борис Михайлов. Отново кандидатства и тогава е приета в класа на проф. Моис Бениеш.

 

Вече дипломирана и изиграла първи роли в киното, Цветана Манева се завръща в Пловдив, улучвайки един от най-успешните и бохемски периоди в историята на театъра.

 

Цветана Манева играе в над 50 български филма, най-известните, сред които: “Дами канят”, “Мера според мера”, “Опасен чар”, “Търси се съпруг за мама”. А сред по-новите ѝ роли са в сериалите “Под прикритие”, “Фамилията” и “Скъпи наследници” Цветана е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян и други.

 

Преди 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-о, 8-о народно събрание и 9-о народно събрание; била е член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 г. е удостоена със званието “народна артистка”.


От категорията

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02

Маги Халваджиян за Лили Иванова: Българската музикална кралица!

Маги Халваджиян за Лили Иванова: Българската музикална кралица! -Magi-Halvadzhiyan-za-Lili-Ivanova--Balgarskata-muzikalna-kralitsa--_1713787981.jpg

Всички се прекланяме пред Левски, учим децата си кой е Левски, и за какво той ...

22 апр. 2024 | 21:27

Днес се връчва престижната награда "Рицар на книгата"

Днес се връчва престижната награда "Рицар на книгата"
Снимка БНР-Dnes-se-vrachva-prestizhnata-nagrada--Ritsar-na-knigata-Snimka-BNR_1713880076.png

Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", ...

23 апр. 2024 | 16:41

Проф.д-р Симеон Василев за Лили Иванова: Тя е „национален музикален бранд“

Проф.д-р Симеон Василев за Лили Иванова: Тя е „национален музикален бранд“-Prof-d-r-Simeon-Vasilev-za-Lili-Ivanova--Tya-e--natsionalen-muzikalen-brand-_1713790510.jpg

Неповторимият глас и изключителните текстове на нейните песни не зависят от ...

24 апр. 2024 | 11:47

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Втора сглобка с ПП-ДБ след вота не можа да има

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас-Sram--Premierat-Denkov-govori-pred-prazna-zala-v-Evroparlamenta--Oplakva-se-ot-Putin-i-sluzhbite-mu_1700649157.png

Изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа ...

24 апр. 2024 | 10:01

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02