Цветана Манева се сбогува с театъра и с публиката си

Повече на сцена няма да ме видите, каза Цветана пред смълчаната и станала на крака зала

Цветана Манева се сбогува с театъра и с публиката си (Видео)

12461 | 25 май 2022 | 08:50

„Не е драматично, че си отиваш! Ако има тази вечер изгряваща звезда, то аз се чувствам като залязваща такава. Всяко нещо на този свят има край!, каза в словото си актрисата след като бе удостоена от Военния театър с "Аскеер" за цялостно творчест


Великата Цветана Манева се сбогува с публиката след като на 24 май вечерта Академия "Аскеер" на Военния театър я удостои Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2022”. Под бурни аплодисменти именитата българска актриса благодари за оценката за дългия си професионален живот.

 

"Това, за което ме награждавате, осмисли съществуванието ми в театъра. Трудно е да приемеш, но в никакъв случай не е драматично, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда”, то аз се чувствам като "залязваща" такава. Всяко нещо на този свят има край!.., каза Манева и прикани публиката да я аплодра за последен път

 

"Благодаря на публиката, защото най-много съм искала тя да ми се довери. Получих го! Винаги съм успявала да предам на публиката това, което е дълбоко в душата ми...
Ако този свят, който така устремено се е запътил да стане срамен, жесток; да ни чертае бъдеще, че ще опустеят пространствата, в които живеем и творим, съществуваме, мечтаем и вярваме; и да искаме и след нас да има хора, които също така да вярват, представа си нямате - аз вярвам, че всичко това може да завърши в театъра.
Ако и вие мислите така, сега може да ми благодарите, като ми изръкопляскате за последен път, защото повече на сцена няма да ме видите", каза Цветана пред смълчаната и станала на крака зала… И напускайки сцената, помаха за сбогом на зрителите.

 

Почетен "Аскеер" на сцената в театър "Българска армия" получи актрисата Меглена Караламбова, за чието посрещане на сцената публиката се изправи на крака.

"Позволете ми да се обърна първо към моите колеги. Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: "Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно, че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест", каза Караламбова.

 

Номинациите в 11-те категории бяха селектирани от 90 представления, реализирани от 1 май миналата година до 30 април тази.

За водеща женска роля "Аскеер" грабна Мария Каварджикова за ролята ѝ на Пилар в „Една испанска пиеса“ в Малък градски театър "Зад канала".

За същата постановка отиде и отличието в категорията "водеща мъжка роля". Грабна го Малин Кръстев за ролята на Мариано.

 

Статуетката за режисура, изработена от Георги Чапкънов, отиде при Диана Добрева за постановката „Коприна“ в пловдивския театър.

За най-добро представление беше отличена "Опашката" от Захари Карабашлиев в плевенския театър с режисьор Явор Гърдев.

 

Награди "Аскеер" получиха още сдружение "Суматоха" (в категорията "Изгряваща звезда" за „Въпреки живота, всичко е любов”),

Лили Шомова (в категорията за поддържаща женска роля в „Госпожица Юлия“), Юлиан Вергов (в категорията за поддържаща мъжка роля в "Народът на Вазов"), Мира Каланова (в категорията "Сценография" за "Коприна"), Марина Райчинова (в категорията "Костюмография" за "Коприна"), Николай Иванов (в категорията "Театрална музика"за „Шахнаме: Сказание за Зал“) и "На живо" (в категорията за "Моноспектакъл").

Водещ на вечерта бе актьорът Веселин Ранков.


От категорията

Заради симптоми на грип Лили Иванова отлага няколко концерта

-1650110001.png

Концертите ще бъдат проведене на нови дати - 24 юли - Габрово, 25 юли - Плевен, ...

24 юни 2022 | 18:10

Украински художник представя „Птиците“/The birds в Къщата на София от 28 юни до 7 юли
(Галерия)

Украински художник представя „Птиците“/The birds в Къщата на София  от 28 юни до 7 юли-1656043709.jpg

При откриването Андрей Палвал ще направи графити пърформънс върху 5 м стреч ...

24 юни 2022 | 07:07

Представяне на творческа лаборатория за млади хореографи „Хелиос“
(Галерия)

Снимка: Столична община-1655988087.jpg

Уникалният проект е организиран от Столична община чрез Асоциацията за развитие ...

23 юни 2022 | 15:40

ЮНЕСКО: Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна
(Галерия)

ЮНЕСКО: Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна-1651223763.jpg

В средата на април директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Лазар ...

23 юни 2022 | 14:32