Цветлин Йовчев: Да се прави правителство от този парламент е трудно и безсмислено

Френското предложение е добро, сега натискът ще се пренесе върху РСМ, смята бившият вътрешен министър

Цветлин Йовчев: Да се прави правителство от този парламент е трудно и безсмислено

5207 | 25 юни 2022 | 17:53

Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към Европейския съюз, подчертава бившият шеф на ДАНС


Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е възможно да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство.

Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз бившият вътрешен министър и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Той (б.р. - Радев) открито се противопостави на даването на военна помощ на Украйна и мисля че беше доста по-скептичен и умерен по отношение на решаването на газовите въпроси. От тази гледна точка, може би, има някакво основание”, подчерта той.

По думите на Йовчев рисковете за сигурността ще се появят в друг аспект. „Не чух да имаме дългосрочни договори за газ. Това, че е дошъл един танкер, ще дойде втори и трети - не решава въпроса. Ще се сблъскаме с тежък проблем в енергетиката. Не виждам да е работено в посока да се намери решение”, смята бившият председател на ДАНС.

Друг проблем, според него, са и високите нива на инфлация. По думите му вече влизаме в състояние на стагфлация със свиване на икономиката и същевременно висока инфлация. „В последните месеци на управлението се сблъскахме с тежък ляв популизъм по отношение на социално-икономическата политика и десен популизъм за отношенията към Северна Македония”, коментира Йовчев.

Сценариите и сценаристите на властта

Бившият председател на ДАНС смята, че колкото по-слаба е демокрацията, толкова повече има задкулисни връзки и неявни сценаристи на процесите. „Не съм имал големи очаквания за продължителността на това правителство. Имаме четворна коалиция от съвсем разнопосочни обекти, споделящи различни виждания, политики и идеология. Говоря основно за БСП и ДБ. Другите два политически субекта бяха с неясна политическа идеология”, е неговото мнение.

Той очерта конфликта между ПП и ИТН, който оцени, че е тлеел дълго време. „До голяма степен допринесе инфантилното политическо поведение и на двете партии. Неспособността да оцениш какви ще бъдат последиците от собствените ти действия. Все едно имахме деца, които играят в пясъчник”, смята Йовчев.

На мнение е, че да се направи правителство в настоящия състав на парламента е изключително трудно и безсмислено, защото този кабинет ще изкара малко време и ще трябва да понесе тежка политическа отговорност.

Темата Северна Македония

Йовчев попита дали България има дефиниран национален интерес по отношение на РСМ. „Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС. И това нещо трябваше да се говори и да се обясни на хората защо е важно, ако РСМ стане част от Евросъюза”, подчерта той.

По думите му в българското общество има обида от отношението на македонците към България. „Когато се взимат такива решения, трябва да се опитаме да не влагаме емоции. Дали е защитен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, отчете бившият председател на ДАНС.

По думите му сега натискът ще се пренесе към Северна Македония. „Трябва да има натиск те да извършат промени, за да отговорят на европейските изисквания. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изопачаване на историческата истина. Това е опасно и рефлектира върху правата на българите там”, категоричен бе бившият шеф на ДАНС.

И подчерта, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към ЕС. „Евросъюзът бърза, защото в момента, в който стартира процесът на присъединяване ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да влияят върху македонската позиция”, каза Йовчев.

Според него поведението на Еди Рама е било неприемливо, защото не може да има такъв политически език. Цветлин Йовчев коментира така изявлението на албанския премиер в Брюксел. Там той се обърна към българите: "Вие сте срам, вие сте позор за ЕС!" Това стана ден преди парламентът да вдигне ветото за еврочленството на РСМ и Албания, когато българският премиер Кирил Петков каза в европейската столица, че позицията на България е против вдигане на ветото.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Борисов в „Неохим“: "Промяната" уби България, донесе смърт на индустрията!
(Видео)

Борисов в „Неохим“: Това ви донесе промяната - смърт на индустрията! (На живо)-1660378845.png

Петков го пенсионираха само за 6 месеца. Ние, колкото и да се мразим с Радев, ...

13 авг. 2022 | 10:34

Фандъкова: Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен, няма да има недостиг на газ
(Видео)

Фандъкова: Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен, няма да има недостиг на газ-1660371858.jpg

Заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че ...

13 авг. 2022 | 09:23

Тя е носител на редица награди

Почина поетесата Екатерина Йосифова
(Видео)

Почина поетесата Екатерина Йосифова-1660404895.jpg

Стихотворения на Екатерина Йосифова са превеждани и публикувани в антологии и ...

13 авг. 2022 | 18:33

ИТН подаде документи за изборите
(Видео)

ИТН подаде документи за изборите. Кадър Фейсбук-1660400992.png

Ще продължим да не толерираме лицемерието, както досега сме го направили. Все ...

13 авг. 2022 | 17:26