Машинният вот допуска недействителен вот, само ако избирателят изрично го желае, посочи той

Цветозар Томов: Софтуерна измама с машините за гласуване досега не е регистрирана

3211 | 15 май 2021 | 11:09

Мисля, че опашките в чужбина този път няма да се случват, защото либерализирахме режима за разкриване на секции. Отпаднаха ограниченията за брой секции в страните извън ЕС, каза говорителят на ЦИК


Софтуерна измама с машините за гласуване досега не е регистрирана,заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Хубавото е, че в тези машини нито може да се използва интернет, нито може да се прехвърлят данни по безжичен път изобщо. Това означава, че ако някой иска да вкарва зловреден софтуер в тях, трябва да работи машинка по машинка. Това е съществено затруднение и добра защита. У нас не се използват сървъри за пренасяне на информацията.

 

През 209 г. беше първият тест с машини, след това имаше 500 на президентските избори през 2016 г., после 3000 през последните парламентарни избори. Досега на мен не ми е известно за внедряване на зловреден софтуер в устройства за машинно гласуване.

 

Имало е други технически проблеми като изчезнали конзоли от машини или невъзможност за пренасяне на данните и да трябва да се броят ръчно разписките, но някаква софтуерна измама досега не е регистрирана“, посочи Томов.

„По договор плащането на фирмата доставчик за машините трябва да се извърши най-рано на 26 май. Периодът на проверка на работата на изпълнителя не е завършила. Няма съществени спорове по договора. Има неща, които още ЦИК трябва да провери, но нещата вървят към изчистване.

 

Машините, въпреки, че са собственост на „Сиела“, фирмата няма достъп до тях без съгласието на ЦИК. Те не са безпризорни и дори собственикът им няма достъп до тях“, заяви той.

„Непрекъснато изтичат важни срокове. На 16 май имаме да вземем 5-6 важни решения за изборите. Към 25-30 май стартовото напрежение в ЦИК леко ще спадне. Оттам започваме да регистрираме партиите и да създаваме организация за старта на предизборната кампания, която би трябвало да стартира на 11 юни“, каза още Томов.

 

„Положението с карантинираните като че ли изглежда да бъде по-добре през юли. Рано е да се каже, но към 60 000 трябва да са хората, които биха имали проблем да гласуват, ако изборите бяха днес. Трябва да проследим тенденцията, има време за вземане на решения относно това има ли необходимост от други технологии на гласуване освен с подвижни секции.

 

Ако бяхме в ситуацията на март с непрекъснато нарастване на броя заразени, щях да предложа да търсим други решения като да има някакъв прозорец, в който да се отмени карантината и поне хората, които са физически здрави, да могат да гласуват“, посочи Томов.

„Според мен е важно да направим една важна промяна, които изисква съгласуване с Министерството на здравеопазването. Тя е още в момента на карантинирането, човекът служебно да бъде вписан, а не чрез заявление за гласуване с подвижна. Възможността на човека да му бъде осигурен начин на гласуване, да се задейства още с карантинирането“, добави той.

„Ние сме правоприлагаща институция и трябва да спазим закона какъвто е. Карате ме да коментирам закона. Не мога да коментирам въпроса с социологическите агенции в изборния ден и агитацията в Деня за размисъл, защото съм говорител на ЦИК и всяко публично мнение може да се разглежда като становище на Комисията, а тя няма такова и не бива да има“, каза още той.

„Мисля, че опашките в чужбина този път няма да се случват, защото либерализирахме режима за разкриване на секции. Отпаднаха ограниченията за брой секции в страните извън ЕС. В момента няма ограничения по чл. 14. Това ще облекчи нещата, защото ще бъдат разкрити повече секции в страните, в които нещата са по-тежки като Великобритания, САЩ и Турция. Беше намален и броят заявления, които бяха необходими за разкриване на секции. Сега са 40.

 

Имаме и възможност да създадем по-добра организация за секциите, в които са гласували повече от 100 души в последните 5 години. Това създава възможност според мен за по-добра организация на изборите извън страната. Тук голямата трудност ще бъде осигуряването на гласуването с машини в чужбина“, допълни Томов.

 

Избори на 11 юли ще има, гарантирам това, каза още говорителят на ЦИК. „Между 9 000 и 9 500 са секциите от общо около 12 000, в които ще се гласува машинно. На последните избори бяха малко под 9 400 секциите, в които трябваше да се сложат машини. Колко машини да има в една секция е въпрос, по който още нямаме решение и който още проучваме. Важен е капацитетът на една машина, за да разберем има ли секции, в които е опасно да се провеждат избори само с една машина“, посочи той.

„Има различни изследвания в различни страни за използването на машини при гласуване. В САЩ изследванията сочат число около 200 – 260 избиратели да могат да гласуват с една машина, но американската изборна система е различна и там се гласува по-бавно. Трябва да проверим в България за колко ще стигнат. Интуитивно според мен в България няма да имаме проблем с капацитет до 400 избиратели. Оттам насетне и особено над 500 може да се появи проблем. Слава богу секциите, в които са гласували над 500 избиратели на последните избори, са общо под 400 и голяма част то тях са извън страната, където няма да бъдат толкова, защото се либерализира режимът за създаване на секции.

 

Може би около 200 – 250 ще бъдат секциите с над 500 човека, за които има основателни съмнения, че една машина е възможно да не осигури възможност за гласуване на всички. Трябва да следим внимателно процеса в изборния ден и ако има технически затруднения, да се реализира изцяло вотът с машина, да допуснем вота с хартия в определени секции“, заяви Томов.

„7 млн. отпечатани бюлетини ще има, но това е броят на избирателите по избирателните списъци, а не броят гласували. Законът предвижда във всяка секция да бъдат осигурени хартиени бюлетини, равни на броя избиратели в секцията, а в тези под 300 избиратели - с 10% отгоре, защото ще се гласува само с хартиени. Можем да се справим и с по-малко бюлетини, но това е по закон и ще бъдат осигурени“, допълни той.

 

Машинният вот допуска недействителен вот, само ако избирателят изрично го желае и гласува по този начин, каза говорителят на ЦИК.

 

По повод техническите проблеми във Велико Търново и Добрич на последните избори, Томов заяви: „Не знам дали са виновни от „Информационно обслужване“. Не сме имали достатъчно физическо време да се запознаем с всичко по случая“.


„Знам със сигурност, че става дума за техническа грешка, която не касае потребителския софтуер, а въвеждането на базата данни. Допусната е техническа грешка при въвеждане на тези данни. Тези проблеми ще се решават по същия начин. Ще се въвеждат в различни РИК, защото във всеки район листата е различна. Въпросът е и те да внимават повече, а и ЦИК като отговаряща изцяло за изборния процес трябва внимателно да проверява. Това са превантивни мерки, за да не се повтори такава техническа грешка. Ако се повтори такава грешка и я разберем в изборния ден, трябва да се мине на хартия, няма какво друго да се реши“, посочи Томов.

По темата за недействителните бюлетини, той заяви, че могат да бъдат и ще бъдат рязко намалени недействителните гласове. „Машинният вот допуска недействителен вот, само ако избирателят изрично го желае и гласува по този начин – „Не подкрепям никого“. Той се счита за действителен, но по същество влиянието му върху изборите е като недействителен. Тези 87 000 недействителни гласове ще изчезнат при машинното гласуване. Това са две групи на недействителен вот.

 

Едната е, когато избирателят допусне техническа грешка при попълване на бюлетината. Другата е при случаи, когато една бюлетина умишлено е правена недействителна при броенето на резултатите. Засега за такава няма сериозно изследване за такива сериозни подозрения“, каза още Томов.

За случая на задържаните в областните дирекции на вътрешните работи куфари за машини, говорителят на ЦИК заяви, че се е оказало, че това не са машини. „Тези 78 куфарчета, които първоначално са възприети като машини, са били изпратено по места с куриерска агенция, което ЦИК не разрешава. Хипотезата е , че това е станало заради липсата на достатъчен контрол.

 

По разпореждане на ЦИК те са задържани от местните полицейски управления. Оказва се, че това са резервни части за машини, а не машини. Вероятно изпълнителят е решил, че може така да ги транспортира така. Тези резервни части са използвани в 10 машини, приготвени за изборите в 5 района – Видин, Разград, Добрич, Пловдив и Пазарджик.

 

Това са общо 10 машини, в които са сложени части от тези транспортирани по този начин 78 и те също са арестувани. Те не са използвани в изборите. Още преди началото на изборния ден са иззети и там се е гласувало хартиено. Само за две от тях не съм сигурен“, посочи Томов.От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

Първан Симеонов: Хората харесват стила на служебния кабинет

-1613631978.jpg

Постоянно се констатира какви разкрития имат, а крайната цел е ...

16 юни 2021 | 09:21

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

-1617441938.jpg

Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с ...

16 юни 2021 | 08:44