Клонингите (от лего блокчета) атакуват.

Цял свят, построен от пъстри блокчета

8979 | 11 юли 2015 | 17:23

В Леголенд - Калифорния, чакаш час, за да се качиш на влакче на ужасите за 2 минути

Клонингите (от лего блокчета) атакуват.-1436711165.jpgДухът в пещерата на Аладин-1436711404.jpgДори персонажите от анимационни филми са от пластмасови парченца.-1436711242.jpgПлавателен канал минава покрай емблематични сгради, сглобени от любимата им игра.-1436711220.jpgВсяка стая в хотела е тематична, но цените тръгват от 300 долара на нощ.-1436711192.jpg

Че легото бие дори куклата Барби по популярност, най-ярко си личи в увеселителния парк Леголенд-Калифорния близо до Сан Диего. Там всичко е изградено от малките шарени блокчета - от гигантски слон (направен от 2 милиона парченца) до Тадж Махал в мащаб 1:20, конструиран от 1 800 000 елемента. Най-малката фигура - на гълъб, пък е направена само от 4. В огромния парк, построен върху 128 акра (около 520 хиляди кв.м), туристите се дивят на 30 000 различни фигури - от приказни герои като Аладин и Трите прасенца до Айфеловата кула и Статуята на свободата. Всички те са направени с части от най-прочутата играчка в света, като общо са употребени над 60 милиона лего блокчета! Там дори възрастните пипат мечките в естествен ръст или смразяващия Дарт Вейдър, за да се убедят, че наистина са сглобени от лего. За направата на парка са вложени $130 милиона.

 

Децата активно спортуват


За разлика от построеното през 1996 г. „Унивърсъл Студиос“ в Лос Анджелис, където хората предимно се возят между декори на филми, докато отнякъде внезапно се появи Кинг Конг, Леголенд дава възможност на посетителите да бъдат главни герои. Децата от 3- до 12-годишна възраст активно участват във всички атракции. Паркът не залага и на най-екстремните влакчета за вдигане на адреналина - има само три по-дъхоспиращи. Тръпката идва от това малчуганите да влизат в египетски гробници и търсят скрити ключове или дърпат въже, за да се изкачат по 35-метрова кула. Друг вид съоръжение им предлага да въртят до полуда педалите на странна Небесна машина. По-щурите се навиват да седнат в истински робот, който ги върти с главата надолу и ги тръска във всички посоки над миниезерце. Други сядат във водни колела и докато се возят, зяпачите отстрани ги обстрелват с вода. Да не излезе никой сух, е част от играта.


Тематичните миниградчета, изградени от лего тухлички - Вилидж грийн, Фън таун, Касъл хил, обграждат изкуствено езеро с размера на софийското „Ариана“ пред стадион „Васил Левски“. Там за седем минути с лодка преминават покрай Тадж Махал, Статуята на свободата и Айфеловата кула.


Билетите за Лего­ленд са по $90 за възрастен и за дете (ако се купят онлайн, излизат по $75 на калпак). Срещу това може да прекараш цял ден в парка и да използваш всички съоръжения. Хлапетата до 6 годинки обаче не се допускат до по-екстремните от съображения за сигурност. На всяка площадка има метър и ако детето е под определен ръст, не го допускат.


И мъжките тоалетни с маси за повиване на бебета


Да си купиш билет за Леголенд, е само началото на финансовото приключение за родителите, защото оставяйки колата си на открития паркинг, плащаш $15 или $25, в зависимост от това дали си близко до входа. Ако седнеш да ти нарисуват шарж за 15-ина минутки, плащаш $25, а ако детето реши да си извади „шофьорска книжка“, излиза $15. Една вода или безалкохолно е $4, парче пица - 5, цял обяд $17. Но всички са тръгнали на забавление с кредитните си карти подръка, за да доставят удоволствие на децата си. Въпреки че недоволни не липсват - една майка буквално издивя, когато Ӝ поискаха $9 за купичка спагети с доматен сос.


Любопитното е, че в Леголенд има и семейни тоалетни, където родителите могат спокойно да преоблекат децата си. А в мъжкото място за облекчаване са поставени маси за смяна на памперси на бебета.


Наред с очарованието паркът си има и своите недостатъци. Когато Леголенд е препълнен с хора, се чака на километрична опашка между 20 и 60 минути за всяко едно от съоръженията, на които возенето най-често не надвишава 2-3 минути. Когато човек мине на 3 безкрайни редици, на четвъртата вече е силно отегчен, особено под безмилостното калифорнийско слънце. Реално едно дете трябва да посети поне 5-6 пъти Леголенд, за да опита всички атракции. През уикенда и ваканциите, особено през лятната, около Коледа и Великден паркът се задъхва от туристи. По-хитрите отиват в делничен ден, та да минат само с по 5-10 минути на опашка. Много често в парка се губят деца, когато е препълнено с хора, но досега винаги са ги намирали живи и здрави!


Друг недостатък е, че през зимните месеци не работи така обичаният Уотър парк, построен от десетки водни пързалки и причудливи съоръжения за „мокри“ игри. Въпреки това цената на билета не пада. Ако не си доволен от нещо, няма на кого да се оплачеш, защото хората, които работят там, са предимно студенти и дори не знаят кой им е шеф. Доста занимания се плащат допълнително. За да търси детето ви кости на динозаври из пясъка, плащате $3, толкова струва и да му дадат сито, за да „намери“ злато в мокър пясък. 


Новооткритият хотел „Лего­ленд“ винаги е пълен, въпреки че нощувките започват от $300, но там всяка стая е тематична - „пиратска“ или „принцеска“, a върхът на веселбата е танцуващият асансьор, в който звучи дискомузика. Вътре наистина прилича на пъстроцветна детска дискотека, което се харесва на малчуганите, придружени от родител-касичка.

 

Вторият по големина

 

Леголенд е вторият по големина увеселителен парк в света след „Уолт Дисни“. В Щатите са два: в Калифорния и във Флорида. В тях работят 13 000 души, които посрещат над 13 млн. посетители годишно! В света има само още 3 подобни - в Билунд, Дания (родината на легото), където е и централата на Леголенд, в Уиндзор (Англия) и в Малайзия.

 

Що е то лего?

 

През 1932 г. Оле Кирк Кристиансен основал в Дания компания за производство на домашни стоки като дървени стълби и дъски за гладене. Търсенето им обаче силно се свило при тогавашната икономическа криза и той започнал да търси нова ниша. Така започнал да прави дървени играчки и скоро разбрал, че интересът към тях не намалява. Собственикът сам избрал името - думата LEGO, която била събирателна от Leg и Gold, които взети заедно означават „играй хубаво“. Няколко години по-късно основателят научил, че фразата LEGO на латински означава „аз се уча“.


Компанията получава права върху разработката на английския психолог Пейдж - неголям пластмасов куб, който може да се свързва с други подобни детайли. От универсалното кубче се правели цели конструкции, които по онова време не били особено стабилни. В този период синът на Оле - Готфрид, вече се занимавал с бащините дела. Той веднага разбрал, че бъдещето е в подобни занимателни играчки. В LEGO постепенно се разделили с дървото за сметка на пластмасата. Кристиансенови придобили най-голямата в Дания линия за пластмасови отливки, което им позволило да произвеждат блокчетата на конвейер.


Докато развива своята империя, от LEGO не пропускали да работят внимателно със своите клиенти. Първо питали потребителите какво им трябва, после пристъпвали към разработка и производство. Така се появил един от свръхуспешните проекти - железопътният комплект, който включва не само релси, но и гари, ландшафт и пътници. Бизнесът с играчки толкова много се разраснал, че през 1968 г. в град Билунд бил открит и знаменитият парк Леголенд.


През 1973 г. е разработен знаменитият логотип LEGO, който сега е известен на милиони. След неговото появяване компанията изнася за първи път производството си зад пределите на Дания. И поверява тази деликатна работа на швейцарците.


През 1977 г. империята LEGO вече се ръководи от внука на създателя Оле Кристиансен – Келд. Той въвежда модерни технически решения в различните конструктори, като особено успешни са комплектите на средновековна тема и роботите.

 

 

 

 


От категорията

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

За първи път

„Българите, кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница

„Българите,  кои сме ние“ – младежки филмов фестивал в Сливница--Balgarite--koi-sme-nie----mladezhki-filmov-festival-v-Slivnitsa_1695829245.jpg

Исторически ленти, припомняне на личности, прославили ни по света, възраждане ...

27 септ. 2023 | 18:40

Момченцето се казва Матео

Бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър стана баща на 72 години

Бившият вокалист на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър стана баща на 72 години-Bivshiyat-vokalist-na--Diyp-Parpal--Dzho-Lin-Tarnar-stana-bashta-na-72-godini_1695817567.jpg

Музикантът и съпругата му от Беларус Мая Козирева са много радостни и споделят, ...

27 септ. 2023 | 15:25

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09