Клонингите (от лего блокчета) атакуват.

Цял свят, построен от пъстри блокчета

11989 | 11 юли 2015 | 17:23

В Леголенд - Калифорния, чакаш час, за да се качиш на влакче на ужасите за 2 минути

Клонингите (от лего блокчета) атакуват.-1436711165.jpgДухът в пещерата на Аладин-1436711404.jpgДори персонажите от анимационни филми са от пластмасови парченца.-1436711242.jpgПлавателен канал минава покрай емблематични сгради, сглобени от любимата им игра.-1436711220.jpgВсяка стая в хотела е тематична, но цените тръгват от 300 долара на нощ.-1436711192.jpg

Че легото бие дори куклата Барби по популярност, най-ярко си личи в увеселителния парк Леголенд-Калифорния близо до Сан Диего. Там всичко е изградено от малките шарени блокчета - от гигантски слон (направен от 2 милиона парченца) до Тадж Махал в мащаб 1:20, конструиран от 1 800 000 елемента. Най-малката фигура - на гълъб, пък е направена само от 4. В огромния парк, построен върху 128 акра (около 520 хиляди кв.м), туристите се дивят на 30 000 различни фигури - от приказни герои като Аладин и Трите прасенца до Айфеловата кула и Статуята на свободата. Всички те са направени с части от най-прочутата играчка в света, като общо са употребени над 60 милиона лего блокчета! Там дори възрастните пипат мечките в естествен ръст или смразяващия Дарт Вейдър, за да се убедят, че наистина са сглобени от лего. За направата на парка са вложени $130 милиона.

 

Децата активно спортуват


За разлика от построеното през 1996 г. „Унивърсъл Студиос“ в Лос Анджелис, където хората предимно се возят между декори на филми, докато отнякъде внезапно се появи Кинг Конг, Леголенд дава възможност на посетителите да бъдат главни герои. Децата от 3- до 12-годишна възраст активно участват във всички атракции. Паркът не залага и на най-екстремните влакчета за вдигане на адреналина - има само три по-дъхоспиращи. Тръпката идва от това малчуганите да влизат в египетски гробници и търсят скрити ключове или дърпат въже, за да се изкачат по 35-метрова кула. Друг вид съоръжение им предлага да въртят до полуда педалите на странна Небесна машина. По-щурите се навиват да седнат в истински робот, който ги върти с главата надолу и ги тръска във всички посоки над миниезерце. Други сядат във водни колела и докато се возят, зяпачите отстрани ги обстрелват с вода. Да не излезе никой сух, е част от играта.


Тематичните миниградчета, изградени от лего тухлички - Вилидж грийн, Фън таун, Касъл хил, обграждат изкуствено езеро с размера на софийското „Ариана“ пред стадион „Васил Левски“. Там за седем минути с лодка преминават покрай Тадж Махал, Статуята на свободата и Айфеловата кула.


Билетите за Лего­ленд са по $90 за възрастен и за дете (ако се купят онлайн, излизат по $75 на калпак). Срещу това може да прекараш цял ден в парка и да използваш всички съоръжения. Хлапетата до 6 годинки обаче не се допускат до по-екстремните от съображения за сигурност. На всяка площадка има метър и ако детето е под определен ръст, не го допускат.


И мъжките тоалетни с маси за повиване на бебета


Да си купиш билет за Леголенд, е само началото на финансовото приключение за родителите, защото оставяйки колата си на открития паркинг, плащаш $15 или $25, в зависимост от това дали си близко до входа. Ако седнеш да ти нарисуват шарж за 15-ина минутки, плащаш $25, а ако детето реши да си извади „шофьорска книжка“, излиза $15. Една вода или безалкохолно е $4, парче пица - 5, цял обяд $17. Но всички са тръгнали на забавление с кредитните си карти подръка, за да доставят удоволствие на децата си. Въпреки че недоволни не липсват - една майка буквално издивя, когато Ӝ поискаха $9 за купичка спагети с доматен сос.


Любопитното е, че в Леголенд има и семейни тоалетни, където родителите могат спокойно да преоблекат децата си. А в мъжкото място за облекчаване са поставени маси за смяна на памперси на бебета.


Наред с очарованието паркът си има и своите недостатъци. Когато Леголенд е препълнен с хора, се чака на километрична опашка между 20 и 60 минути за всяко едно от съоръженията, на които возенето най-често не надвишава 2-3 минути. Когато човек мине на 3 безкрайни редици, на четвъртата вече е силно отегчен, особено под безмилостното калифорнийско слънце. Реално едно дете трябва да посети поне 5-6 пъти Леголенд, за да опита всички атракции. През уикенда и ваканциите, особено през лятната, около Коледа и Великден паркът се задъхва от туристи. По-хитрите отиват в делничен ден, та да минат само с по 5-10 минути на опашка. Много често в парка се губят деца, когато е препълнено с хора, но досега винаги са ги намирали живи и здрави!


Друг недостатък е, че през зимните месеци не работи така обичаният Уотър парк, построен от десетки водни пързалки и причудливи съоръжения за „мокри“ игри. Въпреки това цената на билета не пада. Ако не си доволен от нещо, няма на кого да се оплачеш, защото хората, които работят там, са предимно студенти и дори не знаят кой им е шеф. Доста занимания се плащат допълнително. За да търси детето ви кости на динозаври из пясъка, плащате $3, толкова струва и да му дадат сито, за да „намери“ злато в мокър пясък. 


Новооткритият хотел „Лего­ленд“ винаги е пълен, въпреки че нощувките започват от $300, но там всяка стая е тематична - „пиратска“ или „принцеска“, a върхът на веселбата е танцуващият асансьор, в който звучи дискомузика. Вътре наистина прилича на пъстроцветна детска дискотека, което се харесва на малчуганите, придружени от родител-касичка.

 

Вторият по големина

 

Леголенд е вторият по големина увеселителен парк в света след „Уолт Дисни“. В Щатите са два: в Калифорния и във Флорида. В тях работят 13 000 души, които посрещат над 13 млн. посетители годишно! В света има само още 3 подобни - в Билунд, Дания (родината на легото), където е и централата на Леголенд, в Уиндзор (Англия) и в Малайзия.

 

Що е то лего?

 

През 1932 г. Оле Кирк Кристиансен основал в Дания компания за производство на домашни стоки като дървени стълби и дъски за гладене. Търсенето им обаче силно се свило при тогавашната икономическа криза и той започнал да търси нова ниша. Така започнал да прави дървени играчки и скоро разбрал, че интересът към тях не намалява. Собственикът сам избрал името - думата LEGO, която била събирателна от Leg и Gold, които взети заедно означават „играй хубаво“. Няколко години по-късно основателят научил, че фразата LEGO на латински означава „аз се уча“.


Компанията получава права върху разработката на английския психолог Пейдж - неголям пластмасов куб, който може да се свързва с други подобни детайли. От универсалното кубче се правели цели конструкции, които по онова време не били особено стабилни. В този период синът на Оле - Готфрид, вече се занимавал с бащините дела. Той веднага разбрал, че бъдещето е в подобни занимателни играчки. В LEGO постепенно се разделили с дървото за сметка на пластмасата. Кристиансенови придобили най-голямата в Дания линия за пластмасови отливки, което им позволило да произвеждат блокчетата на конвейер.


Докато развива своята империя, от LEGO не пропускали да работят внимателно със своите клиенти. Първо питали потребителите какво им трябва, после пристъпвали към разработка и производство. Така се появил един от свръхуспешните проекти - железопътният комплект, който включва не само релси, но и гари, ландшафт и пътници. Бизнесът с играчки толкова много се разраснал, че през 1968 г. в град Билунд бил открит и знаменитият парк Леголенд.


През 1973 г. е разработен знаменитият логотип LEGO, който сега е известен на милиони. След неговото появяване компанията изнася за първи път производството си зад пределите на Дания. И поверява тази деликатна работа на швейцарците.


През 1977 г. империята LEGO вече се ръководи от внука на създателя Оле Кристиансен – Келд. Той въвежда модерни технически решения в различните конструктори, като особено успешни са комплектите на средновековна тема и роботите.

 

 

 

 


От категорията

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат-Kralski-biograf-tvardi--Dayana-vizhdashe-prints-Hari-kato-po-podhodyasht-vladetel-ot-po-golemiya-mu-brat_1720973811.jpg

„Хората биха били изумени от обикновения живот, който живеем с Уилям. Аз ...

14 юли 2024 | 19:15

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден-1654452085.jpg

Тя препубликува и свой пост от 9 юли 2011 г. с откъс от стихотворение на Соня ...

9 юли 2024 | 15:57

Българите могат да пътуват в Тайланд 60 дни без виза

Българите могат да пътуват в Тайланд 60 дни без виза. Снимка Иван Кръстев-1656791298.jpg

Периодът може да бъде удължен с максимум още 30 дни, но това решение е по ...

16 юли 2024 | 23:27

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата

Средиземноморската диета се оказа особено полезна и за здравето на децата-Sredizemnomorskata-dieta-se-okaza-osobeno-polezna-i-za-zdraveto-na-detsata_1721048241.jpg

Хранителният режим е богат на зехтин, ядки, риба, бобови растения и пресни ...

15 юли 2024 | 15:49

НАЙ-ВАЖНОТО

Вътрешният министър Калин Стоянов пристигна в Странджа, за да посрещне спасителите

Помощта от Турция срещу огнената стихия дойде: 20 пожарни екипа. Министър Стоянов ги посрещна

Помощта от Турция срещу огнената стихия дойде: 20 пожарни екипа с техника, министър Стоянов ги посрещна-Pomoshtta-ot-Turtsiya-sreshtu-ognenata-stihiya-doyde--20-pozharni-ekipa-s-tehnika_1721245228.jpg

От днес по разпореждане на премиера Главчев е отворена и специална телефонна ...

17 юли 2024 | 22:32

Хората са евакуирани навреме​, подцерта министърът на вътрешните работи

Калин Стоянов от с. Воден: Ситуацията в селото е овладяна, няма жертви и пострадали
(Видео)

Снимки: МВР-Kalin--pozhar--Voden_1721240734.jpg

"На добросъседски начала очакваме от Одрин, Турция, да излетят два ...

17 юли 2024 | 18:30

Това се отнася и за формированията в областите, в които ситуацията е спокойна

Запрянов нареди: Всички формирования на армията да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари!

Запрянов: Всички формирования на Въоръжените сили да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари-Atanas-Zapryanov-e-nominiran-za-ministar-na-otbranata-v-sluzhebniya-kabinet_1712306644.jpg

От МО призовават гражданите да имат предвид, че възможностите на армията за ...

17 юли 2024 | 17:57

МВР-шефът е разпоредил наличните водометни машини на Жандармерията също да се включат в овладяването на пожара

Огънят в Ямболско навлезе в село Воден, хората се евакуират сами, Калин Стоянов спешно пътува

Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се разрасна и за минути обхвана къщите на хората, които са се евакуирали сами-Pozharat-ot-zemlishtata-na-sasednite-na-Voden-sela-mnogo-barzo-se-razrasna-i-za-minuti-obhvana-kashtite-na-horata--koito-sa-se-evakuirali-sami_1721217850.jpg

Селището е обхванато от гъст дим

17 юли 2024 | 14:43

Вместо да се гасят пожари, се снима с екипчета като мажоретки. Всички строени, смеят се и се радват, каза председателят на ДПС

Пеевски гневен на Радев: Държавата гори, а някои хора летят в рекламни полети като спасители

Пеевски: С вносителите на пачките и на пуделите няма да преговаряме изобщо-Delyan-Peevski--predsedatel-na-DPS--Demokratsiyata-e-izbor--a-ne-otstrel-na-politicheskiya-protivnik--_1720943297.jpg

Радев защо не е на пожарите, а лети и казва: „От въздуха не мога да реша какво ...

17 юли 2024 | 09:45

Само за последната седмица са опожарени са над 40 хиляди декара, посочи министърът на земеделието

Тахов: МЗХ има готовност да активира помощта de minimis за компенсиране на пострадалите от пожарите

Тахов: След установяване на щетите от пожарите, МЗХ има готовност да активира помощта de minimis-Tahov--Sled-ustanovyavane-na-shtetite-ot-pozharite--MZH-ima-gotovnost-da-aktivira-pomoshtta-de-minimis_1721205372.png

Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в ...

17 юли 2024 | 11:33

„За д-р Христов. Благодаря ви, че помогнахте на Ради! От Марина“

Благодарни пациенти: Неонатологията на ,Мама и Аз‘ е запазена марка за качествена грижа

За д-р Христов. Благодаря ви, че помогнахте на Ради!, пише 8-годишната Марина-Za-d-r-Hristov--Blagodarya-vi--che-pomognahte-na-Radi--pishe-8-godishnata-Marina_1721217552.png

В България има страхотни лекари и много добри болници, казват благодарните ...

17 юли 2024 | 14:57

Трябва ни коалиционно правителство с ясна програма, подчерта политологът

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори-1637047313.jpg

Впечатлението, което се създава е, че всички са диалогични и разбират, че ...

17 юли 2024 | 13:56

Според конституционалиста искането има за цел политически облаги в предизборната кампания

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат

Проф. Пламен Киров: ПП-ДБ газят Конституцията с отлагането на втория мандат-1599924190.jpg

Прогнозата му е, че ще има разместване на пластовете на политическите партии ...

17 юли 2024 | 14:18