В пустинята Сахара са съхранени декорите от първата серия на „Междузвездни войни“.

Тунис, който те влюбва в пустинята

14913 | 29 май 2015 | 17:01

История за хиляда камили

В пустинята Сахара са съхранени декорите от първата серия на „Междузвездни войни“.-1433778168.jpgСоленото езеро-1433778239.jpgВ музея „Бардо“ все още личат дупките от куршумите. Има и паметно табло с имената на загиналите при терористичния акт.-1433778218.jpgВ оазиса Шебика е сниман „Английският пациент“.-1433778194.jpg

Месец след като в музея „Бардо“ при терористична атака своята смърт намериха 22-ма души, в сградата на най-голямата съкровищница на мозайки в света вероятно няма повече от 10 посетители.

 

Точно два месеца по-рано мястото гъмжеше от глъч, възхитени цъкания и екскурзоводски беседи, опитващи се да надвикат шумната тълпа. Учителките идваха тук със своите класове, младежи от Академията по изобразително изкуство рисуваха скулптури, туристическите групи задължително минаваха оттук. Шокът от разликата „преди“ и „сега“ е огромен.

 

В знак на почит към загиналите пред вратите на музея е поставена плоча с имената им. Дупките от куршумите пък нарочно не са заличени и гледката е ужасяваща - това, което си виждал само на кино, там е на сантиметри пред теб. Тръгвайки да открия някой посетител в музея, попадам на двама около 50-годишни канадци. „Пристигнахме преди три седмици, но и да имахме възможност да откажем пътуването, нямаше да го направим - категорични са те. - Ние просто искахме да дойдем, да видим красотите в тази страна и в този музей. Знаете, че това може да се случи навсякъде. И какво - да не излизаме навън ли?“


„Тероризмът няма националност“ ще чуете отвсякъде, ако тръгнете да разговаряте с местните. Особено разпалени са търговците по пазарите на страната, чийто бизнес в момента е на ръба на оцеляването. Чуждите туроператори са в период на изчакване. Мнозинството круизни кораби временно не спират в тунизийските пристанища, което съсипва дребните предприемачи. Тяхната мъка обаче излиза от драмата от 18 март и е с по-генерални мащаби. Ислим, който от години държи голям магазин на пазара в гр. Хамамет, се усмихва, като разбира, че сме от страната на Стоичков, и с удоволствие се изказва:

 

„Проблемът не е в „Бардо“. Преди революцията работихме много, сега работим малко. Сега тунизийците имат своята свобода, но животът поскъпна. Затова никой не бива да се страхува да идва у нас. Тук полицията е по-силна от тази в която и да е европейска държава. В страната вече почти няма и крадци и знаеш ли защо - прилагаме арабската комуникация. Това значи, че усъмня ли се, че на някой не му е чиста работата, веднага казвам или на полицая, който всеки ден минава оттук, или на някой друг, който казва на някой друг и проблемът пак стига до полицията. Аз трябва да те защитавам, защото аз живея за теб. Ако ти дойдеш в страната ми и похарчиш тук своите пари, аз ще мога да ям и да се грижа за семейството си.“


Вярвам му, но за съжаление нито видимата засилена охрана, нито уверенията, че Тунис и в момента е безопасна страна, могат да изчистят проблема, който „Ислямска държава“ й създаде. Туристите просто липсват. Няма ги не само в музея „Бардо”, няма ги и в Картаген, а вечер, когато животът обичайно ври и кипи, заведенията и улиците дори и на най-известните им курорти пустеят. Надеждите са, че точно както сред стотиците километри пустиня изведнъж избуява оазис, със сигурност има бъдеще и за тази страна. Най-малкото защото само за сумата от около 500 евро можеш да си осигуриш ниво на едноседмична почивка, което в други държави ще ти излезе в пъти повече. Можеш да отсядаш в луксозни хотели, да ядеш вкусна храна, да пазаруваш на прекрасни цени и да видиш с очите си красоти, които просто ги няма на много места по света. А помним и други скорошни терористични актове - като този в Париж или пък у нас. Всеки преценява сам, но който го е страх от мечки, така или иначе не ходи в гората.


Зеленото лице
на Сахара


Заговаряйки за оазиси, знайте, че това е едно от нещата, което задължително трябва да видите, ако се престрашите да посетите страната. Защото в България има всякакви природни красоти, ама пустиня - не. Колата ни пътува дълго през еднообразния терен. Трудно е да си представиш колко е странно в нито една от посоките на света около теб да няма нищо. Само равни пясъци, които при малко по-силен вятър започват да помитат асфалтирания път, танцувайки по него като неспокойна вода. „Ооо, красиво е там, където отиваме, много“, ни уверява гидът Хасан. А въображението ни усилено рисува оазиса, към който сме се запътили, пълен с водопади, пеперуди, цветя и мънички феи, летящи от цвят на цвят. Първата ни спирка е оазисът Шебика. В него е и изненадващата купчина от палми, които като че ли някой е изскубнал и забучил именно там. Чува се и грохот на вода, което още повече подсилва ентусиазма ни да припкаме по изградената пътека. Чака ни разочарование. Пред очите ни е водопадче, което по родните стандарти е в графата скромно. Тунизийците обаче са с блеснали очи. Те са тези, които ни припомнят, че сме в пустинята. И че пред очите ни е истинско чудо.


В мига, в който осъзнаем това, всичко става вълшебно - синият цвят на водата, жабките, крякащи отстрани, палмите, успели да запазят зеления цвят на листата си, независимо че са в прашното нищо. Повече ни радва вторият оазис - Амерза. Там течащата вода е повече и по-отвисоко, откриваме дори и весело шляпкащи във водата... туристи! В третия оазис - Мидес, пък се оказваме пред истински каньон. Дълбочината му е цели 50 метра, а дължината - три километра. Именно тук роботът R2D2 е отвлечен в „Междузвездни войни - Нова надежда“. Близо до трите оазиса е и градът Тозьор. Но ако имате повече време, вместо да се разхождате из него, задължително посетете соленото езеро Чот ел-Джерид, второто по големина в Сахара след Чад.

 

История за хиляда камили


Карл Май е първият, който описва Чот ел-Джерид в книгата си „През пустинята“. Ако му повярваме, ще разберем, че арабските писатели и пътешественици сравнявали езерото ту с покривка от кристал, ту със сребърна тепсия или повърхност на разтопен метал. Този външен вид е от солените пластове, с които е покрито и чиято дебелина е най-различна. Имайте предвид, че кората поддава, поради което много хора и камили са изчезнали безследно в дълбините на езерото. Карл Май разказва: „През 1826 г. през него е трябвало да мине един керван, състоящ се от над хиляда камили. Злополучно обстоятелство отклонило от тесния път водещата от тях. Тя потънала в бездната на езерото, но я последвали и всички останали. Керванът бил погълнат, а соленият пласт веднага приел първоначалния си вид и ни най-малка следа не издавала ужасното нещастие. Подобна случка изглежда почти невъзможна, ако човек не си представи, че всяка камила е свикнала сляпо да следва вървящата пред нея, за която понякога е вързана с въже.“ Толкова за езерото. Впишете го в задължителната си програма.

 

Ислямистите и звездата на смъртта

 

Като говорим за извънземни приключения и гледки, е невъзможно да пропуснем Татуин - мястото, чиито куполи станаха световноизвестни като родната планета на Люк Скайуокър. Наскоро обаче стана ясно, че районът е изключително важен за бойците на „Ислямска държава“, които преминават през него на път към тренировъчните си бази в Либия и Алжир. Там през март намериха и големи оръжейни складове, в един от които имаше 20 хиляди патрони и гранатомети. Какво откриваме ние? Фин пясък, мек пясък, жълт, милващ - разкош, който няма по родното ни Черноморие. Объркваща безкрайност. Седим до джиповете върху една от извисените дюни и чакаме залеза. Междувременно Сухейл Чабани (който отговаря за промоцията на страната и непрекъснато е с нас), без значение къде се намираме, продължава да излива болката си: „Например през 2010 г. ние имахме 7 млн. туристи. Много е трудно в момента да стигнем тези числа. Предишният президент Бен Али се опитваше да крие проблемите. Всичко беше хубаво. Сега слабостите излизат наяве. Но всички сме обнадеждени. Не казвам, че в Тунис всичко е наред. Но страната ни като дестинация е много конкурентоспособна. Ние имаме изградена стратегия за развитието на туризма до 2020 г. и тя не се промени след инцидента. Защото това е инцидент, който не се случва всеки ден! Ислямът е мир, тези хора просто са луди!“


Междувременно съобщение с текст „Добре дошли в „Алжир“ издрънква в телефоните на всички, защото сме на километър от границата. Само че ние няма да ходим в онази страна. Оставаме в тази пустиня, половината от групата онемяла от страхотната гледка, другата половина обзета от странна еуфория, която те кара да се събуеш, да се заровиш в пясъка, да рисуваш върху него, да викаш от щастие, въртейки се в кръг. Лудост в пясъчните дюни, на фона на залеза и на градчето Татуин, долу, в краката ни. Спомен, който е топъл. И който се заричаме да споделяме навсякъде и с всички. Защото Тунис заслужава своето бъдеще, и то далеч от това, което убийците от „Бардо“ искат да видят.


От категорията

Посрещаме пълнолуние в Близнаци - урок по емоционална устойчивост и себеизразяване

Посрещаме пълнолуние в Близнаци - урок по емоционална устойчивост и себеизразяване-1451043912.jpg

По време на тази фаза Слънцето в Стрелец се противопоставя на Луната в ...

27 ноем. 2023 | 12:33

Отпаднал участник оплю "Гласът на България"

Отпаднал участник оплю "Гласът на България"-Otpadnal-uchastnik-oplyu--Glasat-na-Balgariya-_1701082749.jpg

Другото обвинение е свързано с това, че е бил възпрепятстван да пее на ...

27 ноем. 2023 | 12:58

Мадона се подигра с папата по време на концерт в Милано, облече суитшърт с неговия лик

Мадона се подигра с папата по време на концерт в Милано, облече суитшърт с неговия лик-Madona-se-podigra-s-papata-po-vreme-na-kontsert-v-Milano--obleche-suitshart-s-negoviya-lik_1701171008.png

Според източник на изданието, журналисти са снимали Мадона в „скандалния вид“, ...

28 ноем. 2023 | 13:29

Кой ще заеме мястото на Цитиридис в bTV? Мрежата гадае: Къци Вапцаров или Иван и Андрей

Кой ще заеме мястото на Цитиридис в bTV? Мрежата гадае: Къци Вапцаров или Иван и Андрей-1579703482.jpg

Само преди дни Николаос Цитиридис съобщи, че bTV спира шоуто му след 4 години ...

28 ноем. 2023 | 11:00

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32