Туризъм по време на пандемия. Какво предлага България като една сигурна дестинация

Грижата за здравето е на първо място, а клиентът получава всички екстри по време на престоя си

Туризъм по време на пандемия. Какво предлага България като сигурна дестинация

5759 | 16 февр. 2022 | 11:28

Многообразието на нашата страна предлага отлични условия за ски в комплект с активна физическа тренировка в планински условия. Планинските курорти Пампорово, Боровец и Банско дори са спечелили международна репутация

Туризъм по време на пандемия. Какво предлага България като една сигурна дестинация-1645003045.pngМинистърът на туризма Христо Проданов откри ски-сезона в Банско.-1645003180.jpgБългария ще ползва печат за безопасност и хигиена от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC)-1644935287.pngСки зона Пампорово
-1644935222.jpgСки зона Пампорово
-1644935214.jpgСки зона Пампорово
-1644935207.jpgСки зона Пампорово
-1644935202.jpgСки зона Боровец-1644935113.jpgСки зона Боровец-1644935107.jpgСки зона Боровец-1644935100.jpgСки зона Боровец-1644935093.jpgСки писта в Банско-1644935035.jpgСки писта в Банско-1644935029.jpgСки писта в Банско-1644935023.jpgОткриване на ски сезон 2021/2022 в Банско-1644934846.jpg

Трета година светът е подвластен на пандемията от Ковид-19. Това се отразява върху всички сфери на личния и обществения живот. Мнозина дори се отказаха временно от почивки, излизания и практикуване на спортни и хоби занимания. Ограниченията за социална дистанция налагат нова посока, но отказът от забавления не е оправдан, ако се спазват препоръките на експертите.

 

ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЕТО

Българските курорти са отличен пример за балансиран туристически продукт. Грижата за здравето е на първо място, а клиентът получава всички екстри по време на престоя си. Извършва се задължителна дезинфекция в утвърдените от закона периоди и се спазва дистанция по указаните критерии. Всичко това в комбинация с отлично обслужване и разнообразни възможности за развлечение.

В подкрепа на гореизложеното говори и статистиката на НСИ. В разгара на зимния туристически сезон Националния статистически институт отбелязва, че през месец дeĸeмвpи 2021 г. дялът на чуждите туристи, предпочели България за ски почивка, значително е нарастнал. Tpaдициoннo тoвa e мeceцът, ĸoйтo дaвa cтapт нa зимния ceзoн в Бългapия. Πoceщeниятa нa чyждeнци ca 475.1 xил. или c 92.4% пoвeчe в cpaвнeниe c дeĸeмвpи 2020 г. Tpaнзитнитe пpeминaвaния ca 54.2% (257.7 xил.) oт вcичĸи пoceщeния нa чyждeнци в cтpaнaтa.

Декемврийските стoйнocти нe нaдминaвaт тeзи oт дeĸeмвpи 2019 г., ĸoгaтo пoceщeниятa нa чyждeнци в Бългapия дocтигaт peĸopднитe 673.4 xил., a тpaнзитнитe пpeминaвaния eдвa 28.8% (194.1 xил.). Te oбaчe дaвaт cигнaл зa пocтeпeннo възcтaнoвявaнe нa зимния ceзoн, ĸoйтo бe тeжĸo yдapeн oт пpoтивoeпидeмичнитe мepĸи пpeз 2020 г. В този смисъл все повече чужденци считат страната ни за безопасна и сигурна дестинация.

 

ЧУЖДИТЕ ТУРИСТИ СЕ ЗАВРЪЩАТ

Πpeз дeĸeмвpи 2021 г. oтнocитeлният дял нa пoceщeниятa пo цeл e, ĸaĸтo cлeдвa: c дpyги цeли – 61.4%, c цeл пoчивĸa и eĸcĸypзия – 25.0%, и cъc cлyжeбнa цeл – 13.6%. Зa cpaвнeниe пpeз cъщия мeceц нa пандемичната 2020 г. пoceщeниятa c цeл пoчивĸa ca били 18%.

Oт oбщия бpoй чyждeнци, пoceтили Бългapия пpeз дeĸeмвpи 2021 г., дeлът нa гpaждaнитe oт Eвpoпeйcĸия cъюз e 41.9% или 199.0 xил., ĸaтo нaй-гoлям e бpoят нa гpaждaнитe oт Pyмъния - 38.4%, Гъpция - 22.8% и Гepмaния - 10.1%. Πoceщeниятa нa гpaждaни oт гpyпaтa „Дpyги eвpoпeйcĸи cтpaни“ нaбpoявaт 232.2 xил. или 48.9% oт вcичĸи пoceщeния в Бългapия. Haй-гoлям бpoй пoceщeния ca peгиcтpиpaни oт Typция – 129.0 xил. или 55.5% oт пoceщeниятa oт тaзи гpyпa, coчaт дaннитe нa HCИ.

Typизмът в Бългapия ce paзвивa c виcoĸo тeмпo, a чyждитe пoceтитeли eжeгoднo ce yвeличaвaт, сочи анализ на данните. Отличното cъoтнoшeниe мeждy цeнa и ĸaчecтвo e вoдeщ фaĸтop ĸaĸтo зa лeтния, тaĸa и зa зимния ceзoн. He e тaйнa, чe чуждите тypиcти пo мopeтo пpeз лятoтo и тeзи в плaнинaтa пpeз зимaтa фopмиpaт oĸoлo и нaд 90% oт oбщия тypиcтoпoтoĸ. Cъщo тaĸa, Бългapия имa няĸoлĸo oтличнo пoзициoниpaни курорти (Cлънчeв бpяг, Aлбeнa, Бaнcĸo, Пампорово) пpeд мeждyнapoднaтa пyблиĸа. He тpябвa дa се пoдминaвaт и данните, чe зaceгa Бългapия ce възпpиeмa ĸaтo cигypнa, cтaбилнa и нaй-вeчe cпoĸoйнa дecтинaция, ĸoeтo щe бъдe вce пo-вaжeн фaĸтop пpи избopa oт тypиcтитe.

Заради отличните си условия в ковид среда България бе единодушно избрана за заместник-председател на Регионална комисия "Европа" на Световната организация по туризъм към ООН за периода 2021-2023 година.

Освен това разнообразието, което предлага страната ни, е огромно. България е една от малкото страни, които предлагат и летен, и зимен туризъм, и културни, и исторически турове. Територията на страната е наситена с музеи, исторически паметници от различни епохи и реставрирани църкви и манастири. На привидно малката си площ в България има условия за рафтинг, бънджи скокове, скално катерене, подводно гмуркане и още, и още.

Според експертите кaтo цялo ocнoвнoтo ядpo oт тypиcти в мoмeнтa e opиeнтиpaнo ĸъм аll іnсluѕіvе ĸoнцeпциятa. Πpи yвeличaвaщo ce тъpceнe в тoзи ceгмeнт бългapcĸитe xoтeли и къщи за гости oтгoвapят пoдoбaвaщo.

ТРАДИЦИИ В ПАКЕТНОТО ОБСЛУЖВАНЕ


Пакетното обслужване е познато у нас от години. Отличният баланс между качество и цена пък го прави предпочитан продукт от клиентите, както българи, така и чужденци. Пандемията дори засили търсенето на обща оферта, включваща нощувка, храна и забавление, тъй като всичко става на в рамките на един и същ обект и почиващите нямат голям досег с други групи туристи.

Множество места за настаняване в България вече са изградили определени традиции по отношение на пакетната услуга, което кара клиентите да се връщат отново и отново на даденото място. Това важи с пълна сила и за летния, и за зимния туристически сезон. Освен това страната ни предлага богато разнообразие от аll іnсluѕіvе пакети, включващи повече или по-малко продукти, според нуждите на почиващите.

Интересът на индустрията към аll іnсluѕіvе курортите започна преди години, но пандемията даде нов тласък. Аll іnсluѕіvе курортите, които бяха избягвани от повечето най-големи брандове в миналото, предлагат лесна възможност за растеж, след пандемията.

Куротите, където клиентите плащат твърда такса, включваща стаята, храната, напитките и други услуги, се възстановяват от сътресенията заради пандемията по-бързо от другите видове хотели, отбелязват анализатори. Те обичайно приемат туристи, които са по-склонни да пътуват отново в сравнение с пътуващите по работа. Харесват се и на туристи, които се безпокоят за сигурността си и затова искат да отсядат на едно и също място, за да ограничат риска от заразяване с COVID-19.

България е сигурна дестинация по време на пандемични условия и заради добрата дисциплина, която е наложена от страна на властите, и стриктно се спазва по места. Съвместно с Министерството на здравеопазването екипът на Министерство на туризма още преди откриването на летния сезон м.г. разработи специален стикер за туристическите обекти в България, в които персоналът е ваксиниран - "100% ваксинирани". Целта е гостите да знаят, че персоналът е със завършена имунизация. Това позволява на туристическите обекти да се рекламират по-успешно, че са безопасни при привличането на гости.

Разбира се, туристът трябва да изпълни и неговата част от противопандемичните мерки – честа дезинфекция, преминаване от различни входове и изходи, наличие на предварително обозначена траектория, по която да се движи потокът от хора, за да се избегнат струпвания, т.н. услуга SELF CHECK-IN и прочие. Всичко това е лесно за изпълнение и, разбира се, доста ефективно, тъй като се избягва прекият контакт с останалите екскурзианти или с персонала. Обслужването с грижа към клиента е насочено към максинална полза без да се нарушава комфорта на госта. Това са новите реалности не само у нас, но и по целия свят, затова е необходимо да свикнем с тях възможно най-скоро.

Месеците февруари и март са предпочитани за ски туризъм в България. Това е времето от годината, когато вали повече сняг, а температурите са по-ниски, което е предпоставка за образуването и задържането на естествената снежна поктивка. Ето защо ще разгледаме именно зимните ски курорти на територията на нашата страна – какво предлага България, какво предвиждат противоепидемиологичните мерки и какво ни определя като сигурна дестинация.

 

ЧУДЕСНИТЕ ПЛАНИНСКИ УСЛОВИЯ

Многообразието на нашата страна предлага отлични условия за ски в комплект с активна физическа тренировка в планински условия. Планинските курорти Пампорово, Боровец и Банско дори са спечелили международна репутация. Сняг пада средно по над 150 дни годишно, а пистите са дълги от 800 до 3800 метра.

Стара планина е най-дългият масив в България. Тя е известна още просто като Балкани, източникът на името на целия полуостров. Планината разделя страната на две части – северна и южна. Стара планина е известна с многобройните си планински маршрути. Най-високият връх на Балканите е Ботев (2376 метра надморска височина). Отлични условия за алпинизъм, ски и спа туризъм има в Берковица, Рибарица, Белоградчик, Беклемето, Узана, Карандила, Чипровци, Вършец, Троян, Тетевен, Априлци, Трявна, Елена, Котел, Жеравна, Боженци и много други. места на Балканите. Туристите могат да посетят и манастирите, разположени в планините – крепостите на българското православие.

Планините Рила и Пирин имат алпийски характер. Характеризират се със стръмни била, остри върхове, дълбоки долини и пропасти. Най-високият връх в България и на Балканския полуостров се намира в Рила – връх Мусала (2925 м). Тук се намира една от забележителностите на България – седемте ледникови езера, разположени на надморска височина от 2095 м до 2535 м.

В Рила най-големият курорт е Боровец, като той разполага с много добри ски писти и планински хотели. Уникални възможности за съчетание на планински, ски и спа туризъм предлагат Паничище и Сапарева баня. Ски център Мальовица, Семково и Говедарци ще очароват туристите с уникалната си природа.

Отлични възможности за планински и ски туризъм предлага Пирин планина с природните си дадености и курорти – Банско, Добринище, Предела, хижа „Попови ливади”, хижа „Каменица” и други.

Банско е перлата на родната планина. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.

Освен че предлага ски от световна класа, в град Банско има и повече от 140 паметника на културата. Банско е и дом на известна школа по иконопис. Всичко това прави региона оазис както за наши, така и за чужденстранни туристи.

Родопа планина, известна като дома на Орфей, се дели на алпийска западна и долна източна. Най-високият курорт тук е Пампорово, разположен в гъсто залесена местност, със ски, които съперничат на другите водещи зимни курорти в България. Други възможности за отдих се намират в близките Чепеларе, Юндола, Белмекен, Батак и Бяла черква. Туристите могат да се насладят на уникалната традиционна архитектура на родопските села Момчиловци, Гела, Долен, Лещен, Ковачевица, Широка лъка и много други и да опитат традиционни родопски ястия. Родопите са осеяни с хижи, които предлагат комфортно настаняване за туристи. Най-високият връх в Родопите е Голям Перелик (2191 метра надморска височина).

Планината Витоша се намира в непосредствена близост до столицата на страната и летище „София”. С красивата си природна обстановка и множество добре маркирани туристически пътеки и културни забележителности, Витоша е отлична за планински екотуризъм. Планината е и мястото на най-стария природен парк на Балканския полуостров - Природен резерват Витоша. В планината има две ски зони Алеко и Конярника, като и двете предлагат отлични условия за ски и сноуборд през зимните месеци. Освен прекрaсните условия за зимен туризъм, ски туризъм и планинарство Витоша предлaга и най-дoбри услoвия за практикувaне на алпинизъм, ски и сноуборд, за планинско колоездене.

В Осоговската планина има и възможности за каране на ски на „Людмил Янков”, а в североизточната част на обхвата е ски зона „Вълчи дол”. Най-високият връх в този регион е Руен (2251 метра надморска височина).

Планината Беласица пък предлага изключителни планински преходи. Има две хижи, които посрещат туристи. Най-високият връх е Радомир (2029 метра надморска височина). Тук може да се насладите на страхотни ски условия през 130 дни в годината, на вдъхновяващи походи по стръмни и по-леки гористи местности почти целогодишно и, разбира се, на релаксиращ СПА туризъм в родните хотели, предлагащи иноватични процедури 365 дни от 12-те месеца.

Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, България е съвременна и модерна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия за морски и ски туризъм, голф туризъм и културен туризъм. Местните здравни власти и Министерството на туризма полагат ежедневно всички необходими мерки по българските курорти и туристически дестинации, за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване с COVID-19.

 

Бизнесът в България също показва необходимата гъвкавост, като предлага атрактивни оферти, отговарящи на очакванията както на българските, така и на международните туристи. Всичко това прави страната предпочитана, надежда и сигурна от коронавирус дестинация целогодишно.Министър Проданов откри сезон 2021/2022 в Банско

Многообразието на нашата страна предлага отлични условия за ски в комплект с активна физическа тренировка в планински условия. Планинските курорти Пампорово, Боровец и Банско дори са спечелили международна репутация

България - Бъди щастлив и почивай безопасно

Многообразието на нашата страна предлага отлични условия за ски в комплект с активна физическа тренировка в планински условия. Планинските курорти Пампорово, Боровец и Банско дори са спечелили международна репутация

Безопасна зима

Многообразието на нашата страна предлага отлични условия за ски в комплект с активна физическа тренировка в планински условия. Планинските курорти Пампорово, Боровец и Банско дори са спечелили международна репутация
Намери своята история

От категорията

Григор Димитров отпадна на турнира в София

Снимка: Sofia Open-Snimka--Sofia-Open_1664388280.jpg

В първия си двубой в „Арена Армеец“ шампионът от 2017 година и трети поставен ...

28 септ. 2022 | 21:03

Весела Лечева осъди в разговор с колегата си от Северна Македония поругаването на българския химн

Весела Лечева-1571821028.jpg

Директорът на Агенцията за младежта и спорта на РСМ Наумче Мойсовски каза от ...

28 септ. 2022 | 15:38

Ето кои са първите казино игри

Ето кои са първите казино игри-Eto-koi-sa-parvite-kazino-igri_1664276009.jpg

Днес, казино игрите се намират в своя връх благодарение на новите технологии и ...

27 септ. 2022 | 13:45

Весела Лечева: Спестихме 3 млн лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно

Весела Лечева-Vesela-Lecheva--Ima-nezakonni-i-nemoralni-deystviya-v-predhodnoto-pravitelstvo_1663741372.jpg

До края на октомври ще бъде разработена новата стратегия за българския спорт и ...

27 септ. 2022 | 16:39

Най-важното

Би Ти Ви трябваше да прекъсне дебата, още когато ПростоКирчо направи просташкия си номер

Кеворк Кеворкян: Свинщина

Кеворк Кеворкян-1568320806.jpg

Водещата Цънцарова се държа достойно. Поне стана ясно – за всеки, който има ...

28 септ. 2022 | 22:38

И това непораснало дете не умилява, а погнусява с претенциите и наглостта си

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро

Гълъбова за Кирил Петков: Такава безопомощност и недоумяващ поглед не бях виждала скоро-1596104437.jpg

Опасно е за страната да ни управлява човек, който иска всичко да се опакова ...

29 септ. 2022 | 00:24

Внезапната" поява в ефир на Петков е била "обмислен ход" в ПП с цел той да "смаже" останалите в дебата

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата
(Видео)

Гръмовен скандал в бТВ: Кирил Петков нахълта неканен в студиото, ГЕРБ напусна дебата-Gramoven-skandal-v-bTV--Kiril-Petkov-nahalta-nekanen-v-studioto--GERB-napusna-debata_1664385958.jpg

Бившият премиер на България Кирил Петков най-нахално нахлу в телевизията и ...

28 септ. 2022 | 20:02

Общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар на ток, настояват червените

Корнелия Нинова: Вярвам, че ще има кабинет, защото е ключово за България

-Korneliya-Ninova-Snimka--BSP_1662108903.jpg

Изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им ...

28 септ. 2022 | 17:46

Правителство трябва да се направи

Борисов: Безумното харчене на пари без сметка, контрабандата, доведе до тотална щета във финансите
(Видео)

Борисов: Ако спечелим изборите -  всеки, който не иска да бъде убиван в Русия, ще намери убежище тук-Borisov--Ako-spechelim-izborite---vseki--koyto-ne-iska-da-bade-ubivan-v-Rusiya--shte-nameri-ubezhishte-tuk_1664364598.jpg

От бедствието Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. След като ...

28 септ. 2022 | 14:28

Трябва ни стабилно правителство и законодателство, за да може бизнесът да диша спокойно, изтъкна той

Карадайъ в Брезница: Властта трябва да създава ред и добри условия за бизнеса, не да бъде тояга

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664385869.jpg

"Когато ДПС беше във властта, имаше свобода за бизнеса и стабилно ...

28 септ. 2022 | 20:22

В неделя двата газопровода ще бъдат празни

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък заради газопроводите

По искане на Русия! Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за газопроводите-1523256274.jpg

По-рано Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който ...

28 септ. 2022 | 22:35

Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"

"Tagesspiegel": ЦРУ предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите "Северен поток"--Tagesspiegel--TsRU-predupredilo-Germaniya-za-vazmozhni-ataki-sreshtu-traboprovodite--Severen-potok-_1664396131.jpg

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби ...

28 септ. 2022 | 23:13

Икономиката на Евросъюза ще тръгне бързо надолу. Засега няма да загине

Боян Чуков:Взривяването на "Северните потоци" е жесток удар срещу германската икономика и тази на ЕС

Боян Чуков-1588408438.jpg

"Сега остава заводите за LNG в Катар да се подпалят случайно, както и ...

28 септ. 2022 | 11:21