Андрю Михта Снимка: 24tv.ua

Путин тероризира мирното население, защото не може да надделее на бойното поле, твърди Андрю Михта

US експерт: Ако Путин замрази войната в Украйна, ще я спечели

17209 | 22 ноем. 2022 | 18:39

Руският лидер не разбира, че Москва се превръща фактически в китайски васал и иска с тяхна помощ да преодолее западните санкции


Американският експерт Андрю Михта смята, че замразяването на войната в Украйна е лош сценарий. Ако Путин успее да осъществи това, той ще спечели, тъй като ще получи украински територии. Но на руския президент все още му предстои да удържи властта в своята страна, иначе Китай ще престане да подкрепя слаб партньор.

Андрю Михта е международен експерт по сигурност и шеф на колежа по изучаване на международната сигурност в Центъра "Джордж Маршал". Своето виждане за развитието на войната той споделя в интервю за украинския 24-ти канал.

Според него руснаците се опитват да унищожат политическата свобода и инфраструктурата на Украйна.

"Стремят се да направят всичко, за да не може Украйна да изкара зимата заради и студа и тъмното. Така мисли Путин. Той тероризира мирното население, защото не може да преодолее украинските сили на бойното поле. Просто не му останаха други варианти и сега се опитва да унищожи инфраструктурата, за да не може Украйна да функционира като държава", коментира Михта.

Руските атаки срещу инфраструктурата на Украйна принудиха Запада да отделя повече средства за ПВО - включително далекобойни оръжия. Първи бяха САЩ, после се включиха Канада, Великобритания, Полша и дори балтийските страни, чиито арсенали са малки, изтъква експертът.

Той признава, че сред европейските страни е имало колебаещи се заради нежеланието от ескалация, но подчерта, че самият Путин е виновен за ескалацията на конфликта.

Михта отбелязва, че Киев вече започва да получава средствата за ПВО, за които настоява още от началото на конфликта - Германия например вече достави системи IRIS-T. САЩ също обмислят други варианти.

Експертът обяснява, че в демократичните общества, за да се вземат решенията за оръжейните доставки, трябва да се премине през процедури на съгласуване - от парламента и до изпълнителната власт. Но в крайна сметка Западът дава на Украйна всичко, което тя е искала.

Той подчертава, че в случая със системите "Хаймарс" или гаубиците 777, те не са присъствали в плановете за снабдяване, но сега се доставят заедно с необходимите боеприпаси. Движим се в направление, когато Украйна ще получава всичко необходимо, изтъква той".

Украйна сдържа руското настъпление към Европа

Андрю Михта е съавтор на книгата "Бъдещето на НАТО". Той коментира дали Алиансът е бил готов за руските заплахи и дали се сменят стратегията и визията на НАТО след като Москва свали всички карти.

Най-важното е, че след началото на руската агресия НАТО е политически обединена. Работим това единство да бъде сахранено и по-нататък. Това е важно от политическа гледна точка, тъй като Путин се опитва да разбие това единство, подчертава Михта.

Той обяснява, че на НАТО ще ѝ трябват няколко години за пълно реформиране, но европейците са дееспособна сила при подкрепата на САЩ. И пояснява, че Европа е прикрита под ядрения чадър на САЩ, за да бъде сдържането на Русия ефективно.

Той изтъква съпротивата на Украйна срещу руската агресия и подчертава, че страната е неутрализирала опасенията от създаването на два театъра на бойните действия, които са подготвяли Русия и Китай за Запада - единият в Източна Европа, а вторият - Индо-Тихоокеанския регион. Вие фактически сдържате руското настъпление срещу Европа, подчертава Михта.

Цената за възстановяването на Украйна расте с всеки ден

Засега е ясно, че НАТО не може да предложи членство на Украйна, обяснява експертът и подчертава, че не може да се говори за общоевропейска сигурност без Киев като нейна съставна част. Първо трябва да се проведе дискусия за това дали това ще бъде пълноправно членство с употреба на лет 5 от Атлантическия договор или някаква друга форма на гаранции за сигурността на Украйна.

Цената на бъдещото възстановяване на Украйна и нейната икономика расте с всеки ден заради руските разрушения, изтъква Михта и подчертава, че сигурността на Украйна е ключова и това трябва да бъде решено от страните членки на НАТО.

Целият източен фланг на НАТО осъзнава руската заплаха

Цяла Източна Европа - Полша, Румъния и балтийските страни много добре осъзнаха руската заплаха през последните 20 г. С идването на Путин на власт бе създаден империалистическият наратив за това, че Западът се отнася лошо към Русия и тя трябвда да си върне мястото под слънцето, изтъква експертът.

И обяснява, че това, което се случва, прилича на идването на власт на Хитлер в Германия. Тогава немците настоявапа, че не са загубили Първата световна, а са били предадени. Подобни тези сега активно разпространява Путин, обяснява Михта.

Той изтъква и активното взаимодействие на страните от ЕС с Украйна по въпросите на сигурността и сами развиват своята отбранителна система. Трябва да се види и колко бързо Финландия и Швеция ще бъдат приети в НАТО. Това ще бъде съществено засилване на отбраната на фона на трансформацията на балтийските страни, изтъква експертът.

Това са нови изменения на геополитическата карта на света - от Северно море до границите на Полша. След това Путин ще трябва да мисли за увеличените граници на НАТО с минимум 830 мили. Ще трябва да се съобразява и с това, че към алианса се присъединяват нови войски. Те са сравнително малки, но много мощни, обяснява Андрю Михта.

Тази война променя архитектурата на сигурността в Европа, подчертава той. Някои европейски политици разбраха това бързо и реагираха съответно, на други им трябваше повече време. Желанието да предоставят на Украйна средства да се защити от руската агресия не е изчезнало, уверява той.

Украйна не може на излезе от войната без Черно море и Донбас - от това зависи окономиката ѝ

Въпросът е в това как ще завърши войната. Украинската позиция е ясна - вие искате да отвоювате териториите си. Много ще зависи от позициите на руснаците в края на войната. Ако руските сили в Украйна не бъдат разбити, то Русия ще продължи да заплашва Украйна и Европа. Ако Украйна няма да има излаз на Черно море, то няма никакви шансове да стане преуспяваща страна, защото няма да може да търгува, обяснява експертът и подчертава, че същото се отнася и за региона на Донбас, където е индустриалната база.

Войната консолидира националната идентичност на украинците и Русия повече няма да може да използва националната карта - да насъсква едни срещу други Изтока и Запада, коментира Андрю Михта.

Според него бъдещето на Беларусия също зависи от това, което ще се случи в Украйна. Според него режимът на Лукашенко няма да може да оцелее с една преуспяваща Украйна до границата си.

Путин вярва, че се сражава за империя, че Русия отново ще бъде част от европейската политика и с помощта на военната сила отново ще шантажира Европа с енергоресуррсите си. Вие сте против това и се сражавате за нова Европа, демократична и процъфтяваща, изтъква Михта.

Русия се превръща във васал на Китай

Замразяването на конфликта в Украйна ще направи невъзможно възстановяването на страната, тъй като Русия постоянно ще бъде заплаха. Но Путин допусна много грешки, най-голямата от които е, че подцени украинците и надцени собствените си въоръжени сили, обяснява Михта. На практика руската армия по много показатели си е старата съветска армия, докато украинската е сформирана по образеца на НАТО, изтъква той.

Според него бъдещено на Путин в голяма степен зависи от Китай. Той не разбира, че Москва се превръща фактически в китайски васал и иска с тяхна помощ да преодолее западните санкции. Според него Си Дзинпин няма да зареже Путин, но измененията в китайската политика ще дойдат, когато руският лидер започне пряко да влияе върху националните интереси на Китай.

Китайците имат грандиозни планове за изграждането на търговския път до Европа, който да стане основна снабдителна артерия. Но когато Путин започна войната, всичко беше замразено. Съществуват и други важни въпроси, затова всичко ще зависи от това, докъде ще стигне Путин в ескалацията на конфликта.

Кремъл прибягна до съветските методи, след като не успя да завземе Киев

С излизането си от зърнената сделка Путин иска да упражни натиск върху Украйна и света. Целта е западните съюзници да притиснат Украйна да седне на масата за преговорите. Споразумението за експорта на зърно е чисто и просто инструмент за предотвратяване на глада в Африка. Путин спечели от него, обяснява експертът.

Същото беше и газовите доставки. Всичко това са игрички. Путин търси слабите точки, които да накарат американците да търсят преговори. Защото ако успее да подпише примирие, да замрази конфликта, той ще спечели, независимо от от всички битки, които украинската армия успее да спечели, пояснява Михта.

Защото у него тогава остават окупираните украински територии. Той печели време за възстановяване и преустройство на армията си. Путин извършва всичко това, защото армията му не се справя със задачите си. На него му бяха обещали блицкриг – бърза победа, арест на правителството и Зеленски, или евентуално неговото убийство. Но нищо подобно не се случи. Те мислеха, че ще стане като в Крим, когато украинските сили бяха парализирани. Но не им се получи, отбелязва експертът.

Когато не успяха да завладеят Киев, те пребягнаха до съветската методика - започнаха да унищожават цели градове с далекобойна артилерия. Сега, когато Украйна получи "Хаймарс" и собствена далекобойна артилерия, нещата стоят различно. Силне мо вълнува, че под удар може да попадне мирното население. През зимата ще вибъде много тежко. Но аз виждам фантастичната воля за съпротива на украинците и съм уверен, че Украйна ще устои, подчертава Андрю Михта.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър

 


От категорията

Стефан Цанев атакува Радев: В държавата върви пълзящ преврат!

Стефан Цанев атакува Радев: В държавата върви пълзящ преврат!-1650865567.jpg

Страх ме е, че демокрацията губи своите позиции, партиите се държат недостойно ...

26 ноем. 2022 | 12:19

Валерия Велева: За потентността в политиката

Валерия Велева: За потентността в политиката-1638786584.jpg

Петков се издъни; Радев, скаран с партиите, не може да създаде условия, от ...

24 ноем. 2022 | 18:53

В дебата за Шенген Австрия е сама

Според вътрешния министър Герхард Карнер системата за свободно придвижване не функционира-Gerhard-Karner--ministar-na-vatreshnite-raboti-na-Avstriya_1669041980.jpg

В Австрийската народна партия няма единна линия по миграционната и бежанската ...

26 ноем. 2022 | 20:44

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Най-важното

Президентът участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна"

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният ...

26 ноем. 2022 | 17:57

Всякакви аматьори си позволяват да дават оценки на ГЕРБ, възмути се лидерът на партията

Борисов: ПП всячески искат да отидат на избори. Колкото време минава - далаверите им излизат (ВИДЕО)
(Видео)

Колко са жалки нашите политически опоненти, посочи Борисов-Kolko-sa-zhalki-nashite-politicheski-oponenti--posochi-Borisov_1669476706.jpg

Колко са жалки нашите политически опоненти. Ако всички имаха политически ...

26 ноем. 2022 | 17:26

Лидерът на ИТН добавя към публикацията си видео с изказване на депутата от БСП Георги Свиленски

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Нито лев от парите на софиянци не е даден за "калпавия" ремонт на жълтите павета, категоричен е той

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов-Patogenat-e-baziran-na-shtama-Omikron-i-originalniya-variant-ot-Uhan--kazva-gen--Igor-Kirilov_1669489023.jpg

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за ...

26 ноем. 2022 | 20:55

Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната--Standard-end-Puars--Ostava-neyasno-chlenstvoto-na-Balgariya-v-evrozonata_1669449813.jpg

България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P Global Ratings ...

26 ноем. 2022 | 10:02

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Повече никой няма да има право да държи кодовете на машините, заяви той

Скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

 Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините--Kiril-Petkov-ni-predlozhi-da-otteglim-hartienata-byuletina-sreshtu-koda-na-mashinite_1669410378.jpg

Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, ...

25 ноем. 2022 | 19:16

Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща, обърна се Биков към Петков.

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК-Kiril-Petkov-kam-Georgi-Svilenski--Shte-vi-sadya--Kodat-na-mishinite-e-v-TsIK_1669411525.jpg

"Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го ...

25 ноем. 2022 | 23:24