Училище в САЩ уволни директор заради урок с "порнографската" статуя на Давид на Микеланджело

Трима родители се оплакват от урок, включващ снимка на 5,17 метровата мраморна статуя

Училище в САЩ уволни директор заради урок с "порнографската" статуя на Давид на Микеланджело

6725 | 28 март 2023 | 02:11

"Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма абсолютно никакъв смисъл", коментира Холберг.

Училище в САЩ уволни директор заради урок с "порнографската" статуя на Давид на Микеланджело-Uchilishte-v-SASht-uvolni-direktor-zaradi-urok-s--pornografskata--statuya-na-David-na-Mikelandzhelo_1679958732.jpgСтатуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с прашка и своята вяра в Бог.-Statuyata--edna-ot-nay-izvestnite-v-zapadnata-istoriya--izobrazyava-bibleyskiya-David--koyto-otiva-da-se-bie-s-Goliat--vaorazhen-samo-s-prashka-i-svoyata-vyara-v-Bog-_1679958762.jpg

Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид на Микеланджело, покани учители и ученици от училище във Флорида да го посетят след скандал заради урок по изкуство, пише БиБиСи.

 

Директорът на училището напусна след жалба относно час по рисуване в шести клас, който включвал изображение на статуята.

Родител се оплаква, че изображението е порнографско.

 

Сесили Холберг, директор на Galleria dell'Accademia, вече отправи поканата към класа. Тя каза, че директорът трябва да бъде "награден, а не наказан". "Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма абсолютно никакъв смисъл", коментира Холберг.

 

Спорът започва, когато съветът на Tallahassee Classical School - училище в столицата на щата Флорида - притиска директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакват от урок, включващ снимка на 5,17 метровата мраморна статуя, създаден от Микеланджело между 1501 и 1504 г.

 

Статуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с прашка и своята вяра в Бог.

 

Съобщава се, че бордът е притиснал Караскила, тъй като родителите твърдят, че не са уведомени предварително, че ще бъде показано голо тяло, като единият родител нарича статуята "порнографска".

Инцидентът предизвика недоумение сред флорентинци и експерти по ренесансово изкуство.

 

Давид е шедьовър на италианския Ренесанс и символ на хуманистични ценности. Изложен е в Galleria dell'Accademia от 1873 г.

 

Холберг коментира, че е "изумена", заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се счита за порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и самата западна култура.

 

"Не мога да повярвам, че това наистина се случва, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно".

 

"Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал дрехи, а е искал да защити народа си с това, което има."

 

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също кани учителя, който е показал на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите произведения на изкуството.

 

"Да се бърка изкуството с порнографията е просто нелепо. Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."

В интервю за онлайн списание Slate Барни Бишоп, председател на училищното настоятелство, коментира, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година.

Той нарече това "впечатляваща грешка" и каза, че "родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина".

 

Според флорентинския историк на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари подобно отношение е "смущаващо".

 

"Първо идва ужасът от липсата на образователна свобода, тъй като тя не трябва да бъде ограничавана или манипулирана от семействата", каза Монтанари.

 

"От друга страна, от културна гледна точка, западният свят има тенденция да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че притежава способността да разпространява демократични идеали по целия свят. Но това културно отстъпление ясно подчертава наличието на фундаменталистки възгледи и на Запад."

 

Въпреки че няколко родители и учители планират да протестират срещу оставката на Караскила на заседанието на училищния съвет, тя не е сигурна, че ще приеме работата обратно, дори ако й бъде предложена.

"Имаше такива противоречия и такива катаклизми", каза тя в интервю за Асошиейтед прес. "Наистина би трябвало да се замисля дали това наистина е най-доброто."

 

Обратно във Флоренция, Холберг отбеляза: "От величествени статуи до очарователни фонтани и картини, Италия е препълнена с произведения на изкуството, не само в музеите, но и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури. Това прави ли го порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени заради художествените изображения на човешката форма?"


От категорията

Робърт де Ниро на наградите "Готам": Изрязаха речта ми, махнаха критиките ми за Тръмп

Робърт де Ниро на наградите "Готам": Изрязаха речта ми, махната критиките ми за Тръмп -1428676790.jpg

Първоначално актьорът изглеждаше объркан, докато четеше от аутокю на сцената на ...

28 ноем. 2023 | 16:34

Проф. Маразов за поезията на акад. Сгурев: Светът такъв е. Друг свят няма?

Проф. Маразов за книгата на акад. Сгурев: Светът такъв е. Друг свят няма?-Prof--Marazov-za-knigata-na-akad--Sgurev--Svetat-takav-e--Drug-svyat-nyama-_1701181335.png

В „Размисли за съвремието“ академик Васил Сгурев предлага своите паралелни ...

28 ноем. 2023 | 16:20

Галерия „Милениум“ представя изложбата „Непреходни усещания“ на самобитния художник Юрий Ковачев

Постер на изложбата „Непреходни усещания“ на Юрий Ковачев-Poster-na-izlozhbata--Neprehodni-useshtaniya--na-Yuriy-Kovachev_1701096668.jpg

Творенията на Юрий Ковачев ще бъдат изложени в галерия „Милениум“ – София, бул. ...

27 ноем. 2023 | 16:49

Вежди Рашидов е почетен гост на Световния форум за мир в Испания

Вежди Рашидов е почетен гост на Световния форум за мир в Испания-Vezhdi-Rashidov-e-pocheten-gost-na-Svetovniya-forum-za-mir-v-Ispaniya_1700739676.jpg

Дошло е време за търпимост, уважение, обич и респект към личностите на нашето ...

23 ноем. 2023 | 13:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32