Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е един от най-опитните американски дипломати

На 72 години, тя е заместник-държавен секретар с огромен опит

Уенди Шърман или Сребърната лисица - универсалният преговарящ на Вашингтон

2295 | 13 ян. 2022 | 13:36

При Бил Клинтън тя работи по опитите за споразумение със Северна Корея, насочено към възпиране на ядрената програма на Пхенян. През мандата на Барак Обама Шърман бе начело на американския екип за преговори по Иранската ядрена сделка


Най-опитните дипломати от Москва и Вашингтон застанаха начело на преговорните екипи в Женева, които търсят решение на кризата около сигурността на Украйна.

Това са Сергей Рябков - заместник-министър на външните работи на Русия и Уенди Шърман, заместник-държавен секретар на САЩ.

Уенди Шърман - дамата, която зад крехката си външност крие неподозирана сила. Заради косата ѝ я наричат Сребърната лисица, но тя е по-известна с ювелирния си стил в постигането на сделки, припомня Би Би Си.

Не случайно беше изпратена на преговори с изключително висок залог - недопускането на нова война. Макар и очакванията за пробив да не бяха нереално оптимистични диалогът беше от съществено значение за баланса между двете световни сили.

Целта беше да се намали напрежението на фона на струпаните 100 000 руски военни близо до границата с Украйна и исканите от Москва правни гаранции за сигурността.

На 72 години, тя е заместник-държавен секретар с огромен опит. По времето на президента Бил Клинтън работи по опитите за споразумение със Северна Корея, насочено към възпиране на ядрената програма на Пхенян.

През 2011 година, през мандата на президента Барак Обама, Уенди Шърман е начело на американския екип за преговори между Иран и Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.

Участва в изковаването на историческия документ, подписан през 2015 година и станал известен като Иранска ядрена сделка.

"Когато втвърдя тона, това е неочаквано, защото идва от жена" - разказва тя. Именно от иранците идва прозвището "лисицата" - заради хитростта, която проявява в преговорите. Но колегите ѝ от Държавния департамент го харесват и изписват на тениски, които обличат - "Сребърната лисица".

Тази седмица уменията и опита ѝ ще са подложени на изпитание. В понеделник тя преговаря с Рябков в Женева, във вторник участва в разговорите с руската страна в рамките на съвета НАТО - Русия, в сряда и четвъртък е във Виена за диалог в рамките на ОССЕ.

Преговорите бяха полезни и без да се заобикалят болезнените въпроси, каза колегата ѝ Рябков след срещата в Женева. Какво ще стане до края на седмицата и след това - предстои да разберем.

Източник: БНТ

 


От категорията

Петко Добрев: Украйна постепенно поставя Европа в изолация, а НАТО - в процес на залез

Петко Добрев: Украйна постепенно поставя Европа в изолация, а НАТО - в процес на залез-1647416233.jpg

Застаряваща Европа днес е подложена на емигрантски вълни, които започват ...

20 май 2022 | 09:15

ИТН блокира методиката на образователния министър за атестация на професори и доценти

Ива Митева внесе законопроект, който елиминира предложенията на акад. Николай Денков-1644773407.jpg

Митева коментира преди ден, че се срамува от въпросния текст в закона за ...

19 май 2022 | 15:11

Кирил Петков пред ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин

Кирил Петков пред ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин-1653048786.jpg

Една от целите на Путин беше да докара на власт в България проруско ...

20 май 2022 | 15:03

Мирела Костадинова: Благодетелят на Априловската гимназия Никола Палаузов убива турско заптие

Мирела Костадинова: Благодетелят на Априловската гимназия Никола Палаузов убива турско заптие
-1653047378.png

Той е на 44 място от най-добрите 51 външни търговци, които работят с Одеското ...

20 май 2022 | 14:25