Указът на президента за назначаването на Кирил Петков е противоконституционен

Министърът на икономиката трябва да бъде отстранен, категорични са юристи. ИТН ще сезира КС

Указът на президента за назначаването на Кирил Петков е противоконституционен

120681 | 14 авг. 2021 | 15:23

От което излиза, че и към настоящия момент Кирил Петков има двойно гражданство, с което не отговаря на условията на закона да бъде министър. подобен казус имаше с Петър Бояджиев и жорж Ганчев.


Указът на президента Радев, с който назначи служебния кабинет, в частта за министъра на икономиката Кирил Петков, е противоконституционен, заявиха конституционалисти пред Епицентър.бг.

И ако някой реши да сезира КС по казуса, магистратите ще се произнесат .

 

Българската конституция е категорична - министри могат да бъдат само онези, които са български граждани. А към датата на назначаването си за министър и към този момент даже Кирил Петков е канадски гражданин.

 

Петков обясни, че е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и в момента няма тапия, с която да удостовери пред българските власти, че не е канадски гражданин.

 

Според правилата отказ от канадско гражданство се прави след попълване на декларация от страна на заявителя. След това държавните органи в Канада трябва да вземат решение дали ще уважат заявлението или не. Процедурата трае до 6 месеца, защото може документите да са непълни или да има нужда от изясняване на обстоятелствата.

 

От което излиза, че и към настоящия момент Кирил Петков има двойно гражданство, с което не отговаря на условията на закона да бъде министър, а указът на държавния глава е в нарушение на Конституцията.  Това пък означава, че са нелигитимни всички актове, които Петков е подписал като министър. А пък държавният глава влиза в хипотезата, че нарушава Конституцията.

 

В следващите дни трябва да се стане ясно, дали Петков е заблудил държавния глава, или Радев е бил уведомен, че конституционното изискване не е спазено и въпреки това, издава указ на назначението на министъра на икономиката.

Ясно е, че Кирил Петров е попълнил декларация с невярно съдържание - че няма двойно гражданство, което наказуемо. Ако обаче умишлено е заблудил държавния глава, то това попада под ударите на НК.

 

Самият Петков твърди, че проблем няма, защото се е консултирал с член на Конституционния съд, който му обяснил, че се взема предвид датата на подаване на заявлението. Изявлението му е скандално, защото издава, че Петков е направил още едно нарушение на закона.  Конституционният съд работи само с решения, забранено е на конституционните магистрати да дават консултации на когого и да било. Ако Петков бъде разпитан от прокуратурата и той издаде името на съдията, това ще има тежки последици за него. Ако пък го "спести", то санкцията ще падне върху Петков, защото ще прикрива закононарушение.

 

Законът и практикатта в България опровергават твърденията на Петков, че е бил посъветван от конституционен съдия, тъй като вече има няколко подобни казуса, които са известни на съдиите.

 

Има и недвусмислено решение на Конституционния съд .

 

Първият такъв казус се появи през 1992 година. Тогава ПГ на БСП номинира за кандидат за премиер дисидентът Петър Бояджиев, който живееше във Франция и в България. На 2 декември 1992 г. президентът Желю Желев възложи на Петър Бояджиев, кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група „Предизборен съюз на БСП и коалиция“, да състави правителство. Кандидатурата му обаче се оказва неконституционносъобразна, тъй като бившият политзатворник имаше двойно гражданство – френско и българско. И Бояджиев се размина с държавното кормило, което Нора Ананиева беше решила тогава да му го връчи.

 

Вторият подобен казус се появи през 1995 г., когато Конституционният съд касира избора на лидера на Българския бизнесблок Жорж Ганчев за депутат. Тогава Жорж имаше българско и американско гражданство, беше подал е документи за отказ от американския си паспорт, но процедурата не бе завършена към момента на избора му. И КС прие, че Ганчев е неизбираем.

 

Мотивът на конституционните съдии беше категоричен:„Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от чуждо гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт", пише в решението на КС от 13 април 1995 г.

 

Ситуацията с Кирил Петков днес е същата - не е завършена процедурата по отказ от гражданство и той няма издаден документ за това.

 

По същата причина през 2001 година по времето на Сакскобургготски проф. Александър Чирков не е могъл да стане здравен министър, тъй като към онзи момент е имал българско и немско гражданство, припомни бившият конституционен съдия Георги Марков. Той е един от авторите на Решение 2 от 1995 година на КС по казуса с Жорж Ганчев.

"Това че, Кирил Петков е подал молба за отказ от гражданство, не го прави изряден пред закона", подчерта Марков и допълни, че "действията и на Петков, и на Радев са грубо нарушение".

 

Кирил Петков незабавно трябва да бъде отстранене от министерския пост, са категорични  юристи.

 

А от поведението на Радев оттук нататък ще стане ясно дали е бил заблуден или е знаел и въпреки това е издал указа.

 

С подписа на Петков са множество актове на Министерсия съвет като смени на ръководства на ББР, на ДКК и още много други, които могат да бъдат оборени в съда и обявени за нищожни. Това вещае хаос в държавното управление, предупреждават експертите.

 

Скандалът тръгна от питане на депутата от "Има такъв народ" Димитър Гърдев до министъра на външните работи Светлин Стоев, който трябва официално да отговори в парламента следващия петък. 

 

Източници на Епицентър.бг издадоха, че от ИТН се готвят да сезират Конституционния съд за конституционната съобразност на указа на държавния глава за назначаването на Кирил Петков за служебен министър.

 

"Г-н Петков каза, че и към момента няма потвърждение от Канада относно неговия отказ. Това е съвсем нормално, защото тази процедура обикновено отнема около 6 месеца.

 За мен г-н Кирил Петков и към момента не отговаря на изискванията да заема длъжността министър. "Чл. 110. от Конституцията е на пълно ясен: "Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители." Подаването на документи за отказ не те прави автоматично лице само с българско гражданство.

От тук изниква и въпросът какви са юридическите последици върху актове, които е подписал г-н Кирил Петков до момента?".

 

Това написа вчера юристът от ИТН Радостин Василев, който вероятно вече готви документите за КС.

 

Тази вечер стана ясно, че от българското Външно министерство са изпратили запитване чрез посолството на Република България в Канада за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката.

От министерството уточняват, че няма срок в който Канада да отговори. Така се потвърдава констатацията, че към този момент Кирил Петков няма писмено уверение, че не е канадски гражданин.


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47