Ключовият Змийски остров

От него може да се следи корабоплаването в целия район и износът на храни

Украинците успяха да освободят ключовия Змийски остров

4701 | 30 юни 2022 | 12:28

Окончателните резултати от операцията се проверяват, съобщават украинските военни


Украинските военни успяха да освободят ключовия Змийски остров. "През нощта, ракетните и артилерийските формирования успешно проведоха поредния етап от военната операция по Змийския отстров. В резултат на това противникът евакуира остатъците от гарнизона си с два скоростни катера и вероятно напусна острова. Сега островът е обзет от пожари, чуват се взривове. Окончателните резултати от операцията се проверяват", съобщи Оперативното командване "Юг".

 

Това е финалът на серия от ракетни удари към острова, нанесени от въоръжените сили на Украйна. Масираната атака започна на 20 юни, като всеки ден бе унищожавана техника на противника и бяха блокирани опитите му да укрепи отслабените си позиции там. Само през последната седмица бяха нанесени над 50 удара.

Малко по-късно руското министерство на отбраната потвърди напускането на острова, като представи това като акт на "добра воля", тъй като военните били изпълнили задачите си на острова. "На международната общност бе демонстрирано, че Русия не препятства усилията на ООН за организиране на хуманитарен коридор за извозване на селскостопанската продукция от територията на Украйна. Това решение няма да позволи на Киев да спекулира на тема надигаща се продоволствена криза, позовавайки се невъзможността да се изнася зърно заради тоталния контрол на Русия върху северо-западните части на Черно море. Сега думата има украинската страна, която продължава да не разминира крайбрежието на Черно море", се казва в изявление на руското МО.

Същите формулировки руските военни използваха при отстъплението си от северните части на Украйна (Киевска, Черниговска и Сумска области), където претърпяха тежки военни поражения.

Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса, предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия бе в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Змийският остров може да служи и като плацдарм, като място за разполагане на средства за огнева подкрепа и радиолокационна база. Островът е така разположен, че оттам могат да се контролират въздушното и морското пространства не само около Одеска област, но и на Молдова, Румъния и Приднестровието.

Русия успя да превземи острова още в първия ден на войната, въпреки героичната съпротива на украинските граничари. В социалните мрежи бе разпространен аудиозапис, на който се чува как от руски военен кораб предлагат на украинските войници да се предадат, а те им отговарят нецензурно. Фразата стана меме и дори бе пусната пощенска марка по случая. Украинските граничари първо бяха обявени за убити, но после се оказа, че са пленени. Те бяха разменени за пленени руснаци.

Междувременно Русия започна спешно да прехвърля на острова военна техника, а украинците не се отказаха от намерението да си върнат острова. Крайцерът "Москва", който участва в операцията по превземането на острова, беше ударен с ракетен удар на 13 април и потъна. Въпреки загубата на кораба "Москва" и заплахата от украински противокорабни ракети, руските военни не се отказваха от идеята и за десантна операция на украинското крайбрежие.

Украинският президент Володимир Зеленски отново подчерта, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут), съобщава БГНЕС.

"Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут - ситуацията там остава много трудна и много тежка", каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да "отговорят правилно" на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили.Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът "скоро ще бъде освободен от украинските окупатори".

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


Намери своята история

От категорията

Алексей Пушков: Няма причини за възобновяване на доставките на газ за България

Алексей Пушков-1448797445.jpg

Влиятелният сенатор е председател на временната комисия към Съвета на ...

11 авг. 2022 | 11:50

Шолц се обяви против забраната за туристически визи за руснаци

Олаф Шолц заяви, че е против забраната на туристическите визи за руснаци-1651762530.jpg

Канцлерът на Германия заяви, че според него ефективността на санкциите ще ...

11 авг. 2022 | 17:22

Руската журналистка Марина Овсянникова е под домашен арест за два месеца

Марина Овсянникова Кадър: YouTube-1647378606.jpg

Досега тя бе глобявана заради протести два пъти по членове от Закона за ...

11 авг. 2022 | 20:47

Захарова за решението на Латвия да обяви Русия за спонсор на тероризма: Първобитна ксенофобия

Мария Захарова Снимка: mid.ru-1653487178.jpg

"Отчитайки, че в това решение няма никакви факти, не можем да наречем ...

11 авг. 2022 | 16:10